Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Białko konopne to proteina roślinna z pełnym zestawem aminokwasów. W świecie roślin jeszcze tylko komosa ryżowa jest roślinnym źródłem pełnowartościowego białka – zazwyczaj ta cecha przypisana jest przede wszystkim białkom zwierzęcym. Białko z konopi ma także wysoką zawartość witamin i składników mineralnych, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Do czego dodawać białko konopne w proszku?
Czym jest białko konopne?
Białko z konopi to produkt pozyskiwany z nasion konopi siewnej. Jest to całkowicie legalny gatunek konopi, pozbawiony właściwości halucynogennych. Nasiona konopi to część rośliny bogata zarówno w białko, jak i kwasy tłuszczowe i błonnik. Podczas tłoczenia oleju konopnego z nasion, pozyskiwane jest także białko konopne. W rzeczywistości nie jest to wyłącznie proteina, a mieszanina wartościowego białka, a także kwasów tłuszczowych oraz błonnika.
W skład białka konopnego wchodzi aż 20 aminokwasów, co oznacza, że białko z konopi to białko pełnowartościowe. Aminokwasy dostarczane wraz z dietą dzielą się na aminokwasy endogenne i egzogenne. Te pierwsze mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka, a drugie – nie. I właśnie dlatego aminokwasy egzogenne określane są mianem aminokwasów niezbędnych, gdyż konieczne jest dostarczenie ich wraz z dietą – to jedyne ich źródło dla organizmu człowieka. Białko konopne zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne, potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu: fenyloalaninę, leucynę, izoleucynę, lizynę, metioninę, treoninę, walinę i tryptofan. Źródłem tych aminokwasów w białku konopnym są albumina i edestyna. Są to lekkostrawne, niealergenne białka – na tym polega ich przewaga nad białkiem sojowym, które może stanowić źródło uczulenia. Kolejną zaletą białka konopnego jest brak modyfikowanych genetycznie upraw, jak ma to miejsce w przypadku soi.
Poza aminokwasami, białko konopne w proszku zawiera kwasy omega 3 i 6 w proporcjach 1:3, uznawanych za bardzo korzystne dla organizmu człowieka. Białko konopne stanowi ponadto źródło błonnika, a także takich witamin i składników mineralnych jak:
- witamina C,
- witamina E,
- witaminy z grupy B,
- magnez,
- miedź,
- żelazo,
- cynk.
Białko konopne – właściwości
Białko z konopi służy wzbogaceniu diety w potrzebne organizmowi człowieka aminokwasy, witaminy i składniki mineralne oraz białko. Białko konopne po treningu pozwala dostarczyć aminokwasów niezbędnych w procesie potreningowej regeneracji mięśni, a obecność kwasów omega 3 może wspomóc neutralizację wolnych rodników powstających w nadmiarze podczas intensywnej aktywności fizycznej. Może też wspomagać ono procesy regeneracji organizmu, dlatego po białko mogą sięgać osoby w okresie rekonwalescencji. Ponadto białko konopne może łagodzić stany zapalne. Wysoka zawartość aminokwasów, kwasów tłuszczowych, a także witamin i składników mineralnych sprawia, że spożywanie go może wykazywać korzystny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Białko konopne idealnie sprawdza się w celu uzupełnienia diety wegetarian i wegan w aminokwasy. Zdecydowana większość roślinnych źródeł białka jest niepełnowartościowa, co oznacza, że nie zawierają one wszystkich niezbędnych aminokwasów. Dieta wegańska wiąże się zatem z umiejętnym łączeniem rozmaitych źródeł białka w taki sposób, aby nie zabrakło żadnego aminokwasu. W przypadku białka konopnego nie ma takiej konieczności.
Można stosować białko konopne na odchudzanie – zapewnia długotrwałe uczucie sytości, a także wzbogaca dietę w wiele związków odżywczych. Ponadto może przyczyniać się do przyrostu masy mięśniowej – a im wyższa beztłuszczowa masa ciała, tym większe tempo przemiany materii.
Białko konopne dla dzieci stanowi doskonałe uzupełnienie diety malucha. Dzieci i młodzież w okresie wzrostu wykazują zwiększone zapotrzebowanie na ten suplement, dlatego można dostarczyć potrzebne aminokwasy właśnie z białkiem konopnym.
Białko konopne – jak stosować?
Białko konopne dostępne jest w postaci zielonego proszku. Najlepiej jest zaopatrzyć się w naturalne białko konopne bio, zawierające wyłącznie przetworzone nasiona konopne i wolne od jakichkolwiek dodatków. Z racji rosnącej popularności produktów konopnych, nie ma problemów z tym, aby nabyć ten suplement. Gdzie go zatem kupić? Białko konopne dostępne jest w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach z odżywkami dla sportowców oraz niektórych aptekach. Ile kosztuje białko konopne? Cena za 250 g to około 15-25 zł.
Zalecane dawkowanie białka konopnego to maksymalnie 30 g dziennie, co odpowiada dwóm łyżkom preparatu spożywanego trzy razy dziennie. Białko konopne może być wykorzystane jako odżywka białkowa do przyrządzenia proteinowego koktajlu. Wśród osób, które spożywają je w ten sposób opinie są jednoznaczne – białko to ma bardzo specyficzny smak i nie każdemu odpowiada taka forma jego przyjmowania. Na szczęście to nie jedyna opcja – białko może wzbogacić wartość odżywczą wielu dań.
Białko konopne – przepisy
O ile samo białko konopne wymieszane z wodą czy mlekiem roślinnym może nie smakować każdemu, o tyle koktajl z dodatkiem owoców i miodu – smakuje wyśmienicie. Ciekawym pomysłem jest wzbogacenie owsianki czy jaglanki o białko konopne – wystarczy dodać dwie łyżeczki białka konopnego i ulubione owoce. Na bazie białka konopnego można przyrządzić bardzo zdrowe lody. Należy zamrozić trzy dojrzałe, pokrojone na kawałki banany, po czym zblendować je z trzema łyżkami śmietany kokosowej, dwoma łyżkami białka konopnego, dwoma łyżkami herbaty matcha. Tak przygotowane lody należy następnie włożyć do zamrażalnika i już po 40 minutach można zajadać się pysznym deserem.
Bardzo ciekawą propozycją jest omlet z serka wiejskiego z dodatkiem białka konopnego. Potrzebne będą następujące składniki:
- 100 g serka wiejskiego,
- połowa banana,
- jajko,
- łyżka mąki,
- łyżka białka konopnego,
- odrobina proszku do pieczenia.
Należy odsączyć serek od śmietanki i wymieszać z jajkiem i bananem, po czym dodać resztę składników. Tak przygotowaną masę należy smażyć z obu stron na patelni.
Bibliografia:
- Simonsohn B., Konopie – cud natury. Zdrowotne zastosowanie nasion i oleju konopnego. Vital, 2016
Polecamy
Prof. Ewa Stachowska: „Z wiekiem mikrobiota traci tak zwany rdzeń, ale zwiększa się jej różnorodność – jednak tylko wtedy, gdy starzejemy się zdrowo”
Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć w czasie Wielkanocy
Czym są proteiny i jaką pełnią rolę w organizmie? Co ma dużo białka?
Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek
się ten artykuł?