Przejdź do treści

Sałatka z bakłażanem i granatem

sałatka z bakłażanem i granatem
Zdjęcie: Nat. Rusinowska | www.zmyslowoprzezswiat.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki
Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii
Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania
Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki
Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

Bakłażan jest plastyczny – można zrobić z niego niemal wszystko i nadać mu smak, jaki tyko chcemy. Podkręcony czosnkiem i kolendrą, z dodatkiem granatu, idealnie sprawdzi się w sałatce.

Bakłażan się poddaje, chłonie inne nuty – czosnku, papryczki, pomidorów, kolendry. Najlepsza jest skórka – powinna być chrupiąca, przypieczona. W środku delikatny, miękki miąższ. Rozpływa się w ustach… Nie bójmy się mocno go przypiec. Całkiem miękki traci swoją gąbczastą strukturę, staje się delikatny i kremowy. Oprócz walorów smakowych jest bogaty w potas, fosfor, żelazo i wapń, a fioletowa skórka zawiera silne związki antyoksydacyjne. Skusicie się?

pasta z bakłażana

Sałatka z bakłażanem i granatem

Zdjęcie: Nat. Rusinowska | www.zmyslowoprzezswiat.blogspot.com

Składniki (porcja dla dwóch osób):

– 2 średnie bakłażany, pokrojone wzdłuż na bardzo cienkie plastry
– sól do smaku (najlepiej różowa himalajska)
– olej roślinny lub oliwa do nasmarowania bakłażanów

Dressing:

– 1 łyżeczka nasion kolendry
– 1 duży ząbek czosnku
– 1/2 łyżeczki grubej soli
– posiekany świeży tymianek + dodatkowo do dekoracji
– 1 suszona mała papryczka chilli, skruszona w palcach
– 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Do dekoracji:

ziarenka wyłuskane z jednego dojrzałego granatu

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Pokrojonego bakłażana solimy i smarujemy olejem (posmarowałam każdy plaster kuchennym silikonowym pędzlem; równie dobrze możecie po prostu skropić bakłażana tłuszczem). Plastry rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 10-15 min – bakłażan powinien wyraźnie się zarumienić.

Moje bakłażany piekłam w dwóch turach.

Przygotowujemy dressing – na suchej patelni podprażamy nasiona kolendry, przekładamy do moździerza. Dodajemy gruboziarnistą sól i ucieramy. Dodajemy czosnek, ucieramy, aż powstanie gęsta pasta. Przekładamy pastę do miseczki, dodajemy jogurt, chilli i tymianek.

Na talerzu rozkładamy plastry bakłażana, nakładamy kleksa dressingu, posypujemy obficie ziarnami granatu i świeżym tymiankiem. Sałatka najlepsza jest na zimno, kiedy smaki się przegryzą.


Nat. Rusinowska – na świat patrzy przez szkło obiektywu. Chodzi z głową w chmurach, łapie ulotności, zachwyca się barwami, fakturami. Kocha stare kamienice i… stare samochody. Lubi odkrywać nowe miejsca. Dać się wciągnąć w wir wydarzeń, ludzi, kolorów, zapachów, smaków. Doświadczać. Intensywnie, uważnie i świadomie. Tak w podróży, jak i we własnej kuchni. W życiu – podróżnik i niespokojna dusza; w papierach – psycholog; na co dzień – fotograf kulinarny, instruktor fitness i kocia mama.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Zimowa buddha bowl z jarmużem. Pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje

Suszone jabłka – genialna przekąska zamiast chipsów

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Wegańskie serniczki

Przepis na wegańskie serniczki

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

pierniczki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Dzień z życia weganina. Jadłospis na cały dzień

Pieczone zimowe owoce

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

×