Przejdź do treści

Zielone koktajle – zdrowy trend na lato

Zielone koktajle – zdrowy trend na lato
Zielone koktajle odmładzają i dodają energii, zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Łatwe w przyrządzeniu 3 sposoby na zielone koktajle. To przepis na młodość i solidną dawkę witamin.

Sekretem jest bogactwo odmładzających antyoksydantów, solidna dawka błonnika, witamin, minerałów, składników odżywczych, aminokwasów i żywych enzymów w jednym tylko zielonym koktajlu. Swój wiosenny kolor zielone koktajle zawdzięczają liściom i warzywom, bogatym w niezwykle cenny dla naszego organizmu chlorofil. Nazywany jest zieloną krwią, gdyż z wyjątkiem jednego pierwiastka jego skład chemiczny jest identyczny jak hemoglobiny. Zielone koktajle to bardzo sycąca, oczyszczająca i odkwaszająca organizm bomba witaminowa. To lekki posiłek, dający jednocześnie mnóstwo energii i siły. Nic dziwnego, organizm trawi zielone koktajle stosunkowo szybko i łatwo – energia nie jest marnowana na procesy metaboliczne i stąd bierze się poczucie, że można góry przenosić.

Poza tym wszystkim zielone koktajle bardzo łatwo przyrządzić. Wystarczy włożyć składniki do blendera lub użyć stopki miksującej, dolać trochę wody, zmiksować i już! Przyrządzając je, warto przestrzegać kilku zasad:

– miksuj w proporcji 60 proc. owoców do 40 proc. warzyw i liści (stopniowo, gdy już przyzwyczaisz się do „zielonego” smaku, zwiększaj udział warzyw i liści)
– odważnie kreuj nowe smaki i zestawienia: miksuj melona ze szpinakiem, banana z natką, pomarańczę z selerem naciowym, ogórka z sałatą i arbuzem
– używaj do miksów warzyw i owoców z upraw ekologicznych. Jest to szczególnie ważne w przypadku warzyw liściastych, ogórków, selera naciowego i jabłek
– dodawaj do koktajli wodę dobrej jakości, najlepiej filtrowaną lub butelkowaną
– zastępuj zielonym koktajlem śniadanie, lunch lub kolację albo pij jako zdrową przekąskę.

Wypróbuj nasze trzy proste przepisy:

Zielone koktajle – zdrowy trend na lato

ZIELONO MI

– 1 duży pęczek natki
– 1 banan
– 1 jabłko
– sok z ½ cytryny
– 1 cm imbiru
– 100 ml wody

PORANNE NAWILŻENIE

– 4 plastry arbuza
– 4 małe ogórki
– ½ banana
– kilka listków mięty
– 100 ml wody

MEGA OMEGA

– 1 awokado
– 4 liście sałaty
– 2 małe ogórki
– 100 ml wody
– 1 gruszka
– ½ banana

 

Kasia Bem – nauczycielka jogi, oddechu i medytacji w systemach Sivananda Jogi (tytuł Master of Yoga, II stopień specjalizacji), Ashtangi Jogi i Sri Sri Jogi, RYT 500. Autorka programów: Joga dla Twarzy, Potęga Ciszy, Happy Detoks z jogą naturalnie! Autorka książki „Happy Detoks”. Więcej: www.kasiabem.comwww.namastejoga.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”