2 min.
Zielone koktajle – zdrowy trend na lato

Zielone koktajle odmładzają i dodają energii, zdjęcie: shutterstock
Najnowsze
24.01.2021
Palisz papierosy? Oto, co powinnaś jeść
23.01.2021
Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt
23.01.2021
Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów
23.01.2021
Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić
23.01.2021
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych
Łatwe w przyrządzeniu 3 sposoby na zielone koktajle. To przepis na młodość i solidną dawkę witamin.
Sekretem jest bogactwo odmładzających antyoksydantów, solidna dawka błonnika, witamin, minerałów, składników odżywczych, aminokwasów i żywych enzymów w jednym tylko zielonym koktajlu. Swój wiosenny kolor zielone koktajle zawdzięczają liściom i warzywom, bogatym w niezwykle cenny dla naszego organizmu chlorofil. Nazywany jest zieloną krwią, gdyż z wyjątkiem jednego pierwiastka jego skład chemiczny jest identyczny jak hemoglobiny. Zielone koktajle to bardzo sycąca, oczyszczająca i odkwaszająca organizm bomba witaminowa. To lekki posiłek, dający jednocześnie mnóstwo energii i siły. Nic dziwnego, organizm trawi zielone koktajle stosunkowo szybko i łatwo – energia nie jest marnowana na procesy metaboliczne i stąd bierze się poczucie, że można góry przenosić.
Poza tym wszystkim zielone koktajle bardzo łatwo przyrządzić. Wystarczy włożyć składniki do blendera lub użyć stopki miksującej, dolać trochę wody, zmiksować i już! Przyrządzając je, warto przestrzegać kilku zasad:
– miksuj w proporcji 60 proc. owoców do 40 proc. warzyw i liści (stopniowo, gdy już przyzwyczaisz się do „zielonego” smaku, zwiększaj udział warzyw i liści)
– odważnie kreuj nowe smaki i zestawienia: miksuj melona ze szpinakiem, banana z natką, pomarańczę z selerem naciowym, ogórka z sałatą i arbuzem
– używaj do miksów warzyw i owoców z upraw ekologicznych. Jest to szczególnie ważne w przypadku warzyw liściastych, ogórków, selera naciowego i jabłek
– dodawaj do koktajli wodę dobrej jakości, najlepiej filtrowaną lub butelkowaną
– zastępuj zielonym koktajlem śniadanie, lunch lub kolację albo pij jako zdrową przekąskę.
Wypróbuj nasze trzy proste przepisy:
ZIELONO MI
– 1 duży pęczek natki
– 1 banan
– 1 jabłko
– sok z ½ cytryny
– 1 cm imbiru
– 100 ml wody
PORANNE NAWILŻENIE
– 4 plastry arbuza
– 4 małe ogórki
– ½ banana
– kilka listków mięty
– 100 ml wody
MEGA OMEGA
– 1 awokado
– 4 liście sałaty
– 2 małe ogórki
– 100 ml wody
– 1 gruszka
– ½ banana
Kasia Bem – nauczycielka jogi, oddechu i medytacji w systemach Sivananda Jogi (tytuł Master of Yoga, II stopień specjalizacji), Ashtangi Jogi i Sri Sri Jogi, RYT 500. Autorka programów: Joga dla Twarzy, Potęga Ciszy, Happy Detoks z jogą naturalnie! Autorka książki „Happy Detoks”. Więcej: www.kasiabem.com, www.namastejoga.pl
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020