Przejdź do treści

Awokado – smaczliwka na zdrowie

Awokado - smaczliwka na zdrowie
Dlaczego warto rozsmakować się w awokado? Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Czas na przetwory śliwkowe. 3 wyjątkowe przepisy
Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki

Awokado, wdzięczniej zwane smaczliwką, to jeden z tych owoców, po które warto sięgać często. Niepozorna „gruszka” o zielonym miąższu ma tyle nadzwyczajnych właściwości, że jej awans do grupy tzw. superfoods jest jak najbardziej uprawniony.

Awokado początkowo było uprawiane w Meksyku, jednak szybko rozprzestrzeniło się na obszarze obu Ameryk. W dzisiejszych czasach owoc ten jest uprawiany w ponad 20 krajach na całym świecie i w ponad 500 odmianach. Owoce awokado dostępne w sklepach na terenie naszego kraju są importowane najczęściej z Hiszpanii, Izraela oraz RPA.

W sklepach zwykle odmiany są opisywane jako „awokado” lub „awokado premium”. Tak naprawdę najczęściej spotykane w Polsce odmiany to ettinger – owoce podłużne z gładką, zieloną skórą, bacon – o owocach bardziej zaokrąglonych niż ettinger, oraz zgodnie ze sklepową nomenklaturą awokado premium, czyli hass – lekko zaokrąglone owoce o grubej, brązowej i chropowatej skórze.

Najlepsze przepisy z awokado

Owoc wszystko mający

Dlaczego warto rozsmakować się w awokado? Jest wiele powodów, a ich listę otwiera wysoka zawartość witamin i minerałów, takich jak witamina A (wpływająca m.in. na prawidłowy wzrost i rozwój włosów, kości, zębów i paznokci, chroniąca układ oddechowy przed infekcjami), witamina C (wzmacniająca odporność organizmu, wspomagająca układ krwionośny i opóźniająca procesy starzenia się m.in. skóry), cholina (substancja odpowiadająca m.in. za transport cholesterolu w organizmie, wpływająca korzystnie na pracę wątroby i regulująca pracę nerek), potas, fosfor i wiele innych.

Awokado jest tłuste, to prawda. Wiele osób broni się przed wprowadzeniem go do swojej diety ze względu na wysoką kaloryczność. Zupełnie niesłusznie! Nie od dziś wiadomo, że kaloria kalorii nierówna. Tłuszcz zawarty w awokado w zdecydowanej większości składa się z kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (omega-9), które są najbardziej neutralne dla naszego organizmu. Nie musimy się więc nadmiernie martwić ich wysokim spożyciem (choć pamiętajmy, by zachować zdrowy rozsądek i w tym przypadku). Co więcej, omega-9 zawarte w awokado obniżają poziom trójglicerydów w naszej krwi, zapobiegając chorobom serca i układu krwionośnego.

Smak awokado trudno nazwać wyrazistym ‒ to raczej jeden z tych smaków, które docenia się z wiekiem. Owoc ten ma dość gęstą, tłustą konsystencję, dlatego często jest używany w zastępstwie masła. Idealnie smakuje solo, oprószone solą, skropione cytryną i oliwą. Jest świetnym dodatkiem do sałatek, sosów, a nawet deserów.

Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl

Chcecie wykorzystać awokado w swojej kuchni? Skuście się na guacamole albo przygotujcie awokado z kurczakiem – Paweł Loroch poleca!

Katarzyna Karus-Wysocka – entuzjastka koncepcji paleo i powrotu do naturalnej żywności. Prowadzi bloga Cook it Lean, rozwijając swoje kulinarne i fotograficzne pasje. Kocha tworzyć nowe, smakowe i wizualne, kompozycje potraw. Na co dzień kreuje interaktywną rzeczywistość, pracując jako projektantka UX. Dużo czasu spędza w siłowni, trenując do zawodów w trójboju siłowym i wyciskaniu leżąc.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Co ty wiesz o serach? Przedstawiamy gatunki serów i mówimy, z czym to się je

Chleb tostowy

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

owoce i warzywa

Koktajl z awokado – przepis na najzdrowsze koktajle

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Lubisz awokado? 5 powodów dla których warto je mieć w zamrażarce

Uwielbiasz awokado, ale zawsze coś idzie nie tak? Mamy kilka przydatnych wskazówek

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Kanapki z awokado - źródło magnezu

Magnez – objawy niedoboru i nadmiaru. Produkty bogate w magnez

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

Miksujemy: koktajl na przyrost wagi

Szejki na masę – przepis na koktajl na przyrost wagi

Awokado / istock

Często jesz awokado? Nie jest to zbyt ekologiczne. „Do uprawy trzech awokado potrzebne jest zużycie niemal tysiąca litrów wody” – mówi Paulina Górska

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

Wegański burger z tofu w bułce z… awokado!

Jak poprawić libido? Oto 7 produktów na zwiększenie potencji

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Awokado - jego właściwości działają zarówno na ciało, jak i umysł.

Awokado – 6 prozdrowotnych zastosowań

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Cholesterol w jajkach / istock

10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć

×