Przejdź do treści

Pyszne kokosanki – wegańskie i bardzo zdrowe

Tekst o przepisie na wegańskie, zdrowe kokosanki. Na zdjęciu: Osoba trzymająca miseczke jedzenia - HelloZdrowie
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?

Smak ciastek kokosowych to powrót do beztroskiego dzieciństwa. Bardzo słodkie, bardzo kokosowe i – niestety – najczęściej niezdrowe. Takie klasyczne słodycze zawierają sporo cukru i tłuszczu. My postanowiliśmy udowodnić, że da się przygotować kokosanki w wersji fit i wegańskiej. Na pewno będzie zdrowo i kokosowo!

Z miąższu kokosa można uzyskać sporo produktów. Wiórki kokosowe, olej, wodę, mleczko albo płatki. Ze skorupy kokosa robi się miski wielokrotnego użytku. Nam bardzo odpowiada modna ostatnio idea, że nic się nie może zmarnować. Kokos ma szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale odnajduje się w daniach wytrawnych i słodkich. Jest bogaty w magnez, potas, cynk, miedź, selen i żelazo. Zawiera witaminy z grupy A, B, D, C i E. Warto go jeść ze względu na działanie przeciwgrzybiczne. Wzmacnia odporność. Wspiera pracę serca i wątroby. Dodaje energii. Reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.

Gotowi na klasyczne łakocie w nowej odsłonie?

Wegańskie kokosanki

Wegańskie kokosanki / Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– 200 g wiórków kokosowych
– 2 łyżki pasty tahini
– ok. pół szklanki mąki kokosowej
– ok. 3/4 szklanki mąki pszennej
– ok. 180 g oleju kokosowego rozpuszczonego
– ok. 3 łyżki musu kokosowego rozpuszczonego
– 3-4 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Do miski wsyp wiórki kokosowe. 

weganskie-kokosanki-przepis

Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj mąkę.

przepis-na-weganskie-kokosanki

Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj rozpuszczony olej kokosowy i mus oraz wszystkie pozostałe składniki.

przepis-na-weganskie-kokosanki

Zdjęcie: masz.talerz

Całość dokładnie wymieszaj. Uformuj ciastka i ułóż je na papierze do pieczenia.

przepis-na-weganskie-kokosanki

Zdjęcie: masz.talerz

Piecz przez ok. 20-30 minut. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?