Pyszne kokosanki – wegańskie i bardzo zdrowe
Smak ciastek kokosowych to powrót do beztroskiego dzieciństwa. Bardzo słodkie, bardzo kokosowe i – niestety – najczęściej niezdrowe. Takie klasyczne słodycze zawierają sporo cukru i tłuszczu. My postanowiliśmy udowodnić, że da się przygotować kokosanki w wersji fit i wegańskiej. Na pewno będzie zdrowo i kokosowo!
Z miąższu kokosa można uzyskać sporo produktów. Wiórki kokosowe, olej, wodę, mleczko albo płatki. Ze skorupy kokosa robi się miski wielokrotnego użytku. Nam bardzo odpowiada modna ostatnio idea, że nic się nie może zmarnować. Kokos ma szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale odnajduje się w daniach wytrawnych i słodkich. Jest bogaty w magnez, potas, cynk, miedź, selen i żelazo. Zawiera witaminy z grupy A, B, D, C i E. Warto go jeść ze względu na działanie przeciwgrzybiczne. Wzmacnia odporność. Wspiera pracę serca i wątroby. Dodaje energii. Reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.
Gotowi na klasyczne łakocie w nowej odsłonie?
Wegańskie kokosanki
Składniki:
– 200 g wiórków kokosowych
– 2 łyżki pasty tahini
– ok. pół szklanki mąki kokosowej
– ok. 3/4 szklanki mąki pszennej
– ok. 180 g oleju kokosowego rozpuszczonego
– ok. 3 łyżki musu kokosowego rozpuszczonego
– 3-4 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Do miski wsyp wiórki kokosowe.
Dodaj mąkę.
Dodaj rozpuszczony olej kokosowy i mus oraz wszystkie pozostałe składniki.
Całość dokładnie wymieszaj. Uformuj ciastka i ułóż je na papierze do pieczenia.
Piecz przez ok. 20-30 minut. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Polecamy
Małgorzata Rozenek-Majdan przeszła na dietę wegańską. „Białko jest demonizowane”
JEŚĆ CZY BYĆ: Od steku z mamuta po udko z probówki – historia mięsa
Woda kokosowa — jakie ma właściwości i jak często warto po nią sięgać?
Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?
się ten artykuł?