Smak ciastek kokosowych to powrót do beztroskiego dzieciństwa. Bardzo słodkie, bardzo kokosowe i – niestety – najczęściej niezdrowe. Takie klasyczne słodycze zawierają sporo cukru i tłuszczu. My postanowiliśmy udowodnić, że da się przygotować kokosanki w wersji fit i wegańskiej. Na pewno będzie zdrowo i kokosowo!
Z miąższu kokosa można uzyskać sporo produktów. Wiórki kokosowe, olej, wodę, mleczko albo płatki. Ze skorupy kokosa robi się miski wielokrotnego użytku. Nam bardzo odpowiada modna ostatnio idea, że nic się nie może zmarnować. Kokos ma szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale odnajduje się w daniach wytrawnych i słodkich. Jest bogaty w magnez, potas, cynk, miedź, selen i żelazo. Zawiera witaminy z grupy A, B, D, C i E. Warto go jeść ze względu na działanie przeciwgrzybiczne. Wzmacnia odporność. Wspiera pracę serca i wątroby. Dodaje energii. Reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.
Gotowi na klasyczne łakocie w nowej odsłonie?
Wegańskie kokosanki

Wegańskie kokosanki / Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Składniki:
– 200 g wiórków kokosowych
– 2 łyżki pasty tahini
– ok. pół szklanki mąki kokosowej
– ok. 3/4 szklanki mąki pszennej
– ok. 180 g oleju kokosowego rozpuszczonego
– ok. 3 łyżki musu kokosowego rozpuszczonego
– 3-4 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Do miski wsyp wiórki kokosowe.

Zdjęcie: masz.talerz
Dodaj mąkę.

Zdjęcie: masz.talerz
Dodaj rozpuszczony olej kokosowy i mus oraz wszystkie pozostałe składniki.

Zdjęcie: masz.talerz
Całość dokładnie wymieszaj. Uformuj ciastka i ułóż je na papierze do pieczenia.

Zdjęcie: masz.talerz
Piecz przez ok. 20-30 minut. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Polecamy

Naukowcy nie mają wątpliwości: więcej dwutlenku węgla w atmosferze to więcej gorszej żywności. Pomoże dieta roślinna

Dieta bezmięsna w polskich szkołach? Miasto robi eksperyment. „Dążymy do tego, by rozszerzyć menu”

Małgorzata Rozenek-Majdan przeszła na dietę wegańską. „Białko jest demonizowane”

Od steku z mamuta po udko z probówki – historia mięsa
się ten artykuł?