Przejdź do treści

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Chłodnik to klasyczna zupa, która gości na naszych stołach od wielu lat. Odpowiednio przygotowana jest zdrowa, syci i przede wszystkim chłodzi organizm od środka. Tradycyjny przepis zwykle zawiera maślankę, kefir albo jogurt. My postanowiliśmy zaproponować wersję wegańską, bez mleka i jajek. Za to dodaliśmy coś ekstra w postaci awokado i bobu. Pycha!

Botwinka – właściwości

Bez botwinki nie ma chłodnika! I dobrze, bo jest bogata w żelazo, sód, magnez, kwas foliowy oraz mangan. Zawiera witaminy z grupy B i C. Regularne spożywanie botwinki zapobiega zachorowaniu na anemię oraz choroby układu krążenia.

Oprócz tego warzywo to ma świetny wpływ na wątrobę i procesy trawienne. Botwinka ma właściwości odkwaszające i odtruwające organizm. Warto wspomnieć o tym, że nasz bohater dobrze wpływa na koncentrację i pomaga rozładować stany napięcia związane ze stresem.

Świetna wiadomość dla dbających o sylwetkę – botwinka jest niskokaloryczna.

Wegański chłodnik z botwinką – składniki:

  • pęczek botwinki z łodygami, liśćmi i 3-4 bulwami,
  • 1-2 szklanki mleka ryżowego,
  • pół litra bulionu warzywnego,
  • pół szklanki zakwasu buraczanego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek rzodkiewek (jeśli uda ci się kupić z ładnymi listkami, to dodaj je do chłodnika razem z liśćmi botwinki),
  • sok z jednej cytryny,
  • 5 ogórków gruntowych,
  • dymka,
  • pęczek kolendry,
  • 1-2 dojrzałe awokado,
  • 4-5 garści bobu,
  • sól i pieprz do smaku.

Wegański chłodnik z botwinką – przygotowanie:

Zacznij od umycia botwinki. Bulwy obierz i pokrój w małą kosteczkę albo zetrzyj na tarce. Łodygi i liście drobno pokrój.

weganski-chlodnik-przepis

Zdjęcie: masz.talerz

Bulion zagotuj i dodaj do niego pokrojoną botwinkę, z łodygami i liśćmi.

weganski-chlodnik

Zdjęcie: masz.talerz

Zmniejsz ogień. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlej sok z cytryny i zakwas. Gotuj, aż bulwa buraka będzie miękka. Odstaw do wystygnięcia. W tym czasie pokrój rzodkiewkę i ogórka. Kiedy bulion wystygnie, wlej mleko ryżowe.

przepis-na-chlodnik

Zdjęcie: masz.talerz

Dopraw solą i pieprzem. Chłodnik przed podaniem wstaw do lodówki, aby się schłodził. W oddzielnym garnku zagotuj osoloną wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wrzuć bób. Gotuj przez 10-15 min, aż będzie miękki. Odcedź i oddziel z łupinek. Tuż przed podaniem zupy obierz awokado ze skórki i pokrój w nieregularne kawałki. Chłodnik podawaj z bobem, rzodkiewką, ogórkiem, awokado, kolendrą i dymką.

jak-zrobic-chlodnik

Zdjęcie: masz.talerz

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Kotlety jaglane z pieczarkami

Morelowe batoniki mocy

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”