Przepis na trufle z quinoa. Taki deser to świetna przekąska w ciągu dnia
![Tekst o bezglutenowych wegańskich truflach z komosy ryżowej. Na zdjęciu: Talerz z czekoladowymi deserami - HelloZdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-trufle-z-quinoa3.jpg)
się ten artykuł?
Orzechowe trufle podbiły kubki smakowe wielu osób. A co z tymi, którzy mają alergię na orzechy? Mogą zrobić sobie trufle z komosy ryżowej. Te z naszego przepisu są dodatkowo bezglutenowe i wegańskie. Skorzystaj z przepisu.
Komosa ryżowa, czyli quinoa, jest zdrowa, odżywcza i doskonale zastępuje ryż czy ziemniaki. To doskonałe źródło białka, flawonoidów i kwasów tłuszczowych. Wykazuje działanie antynowotworowe, przeciwalergiczne, przeciwzapalne oraz przeciwgrzybiczne. Komosa jest bogata w żelazo, wapń, magnez, fosfor oraz potas. Zawiera kwas foliowy, witaminy A i E. Bez obaw mogą po nią sięgać osoby chore na celiakię oraz cukrzycę, to dlatego, że jest bezglutenowa i ma niski indeks glikemiczny.
Nasz przepis to dowód, że komosa idealnie odnajduje się także jako baza deserów. Gotowe trufle oblejemy gorzką czekoladą i posypiemy suszonymi płatkami róży.
Składniki na trufle:
– 1/4 szklanki nieugotowanej komosy ryżowej
– 1-2 łyżki ksylitolu
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 2-3 łyżki syropu klonowego
– pół szklanki pasty tahini
– mąka bezglutenowa – może być np. gryczana, z kaszy quinoa, ryżowa albo miks
– szczypta gałki muszkatołowej
do polewy:
– 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady plus dwie łyżki oleju kokosowego
– suszone płatki róży do posypania
Przygotowanie:
Komosę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Wystudzoną i odsączoną rozprowadź na papierze do pieczenia. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Do miksera wrzuć kaszę oraz resztę składników oprócz tych do polewy. Mąkę wsypuj powoli. Dodaj taką ilość, aby z masy udało się formować trufle. Całość zmiksuj. Uformuj kulki i kładź je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Wstaw do zamrażarki na 20 minut. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i olej. Kulki zamocz w czekoladzie,
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
posyp płatkami.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Wstaw do zamrażarki na 10-15 minut. Trufle przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Polecamy
![Polski sernik na podium w rankingu Taste Atlas - tu wersja z dodatkiem malin i na kruchym spodzie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/03/adobestock_239944388-kopia-850x484.jpg)
Polski deser najlepszym na świecie. Czym zaskarbił sobie serca krytyków?
![Na zdjęciu Lidia Bawolska, autorka książki "Kuchnia pełna warzyw"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/01/lidia-3-kopia-850x515.jpg)
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/idealne-jajko-w-koszulce-przepis-850x567.jpg)
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/06/adobestock_157907447-850x566.jpeg)