Przejdź do treści

Cynamon – dlaczego warto dodawać go do deserów? 

Deser z cynamonem
Deser z cynamonem / Fot. iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Cynamon to niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca przyprawa, która znakomicie sprawdza się jako dodatek do zimowych deserów. O tym, jakie ma właściwości i dlaczego warto po niego sięgać, rozmawiamy z dyplomowaną naturoterapeutką i dietetyczką holistyczną, Joanną Brejecką-Pamungkas.

Oryginalny cynamon pochodzi z Cejlonu (dziś Sri Lanka), ale w marketach bardzo często możemy natknąć się na jego chińską odmianę – kasję, nazywaną też cynamonowcem wonnym. Chińska odmiana cynamonu ma bardziej cierpki smak, jaśniejszą barwę, twarde laski o kształcie tzw. dwururki i zawiera sporo szkodliwej kumaryny. Kumaryna spożywana w nadmiernych ilościach jest toksyczna, dlatego nie dajmy się zwieść niskiej cenie i wybierzmy ten droższy cejloński cynamon, bo pochodzenie w kontekście oczekiwanego działania ma bardzo duże znaczenie.

cynamon

Cynamon – właściwości

Ten, pochodzący z Cejlonu, jest nie tylko przyprawą, ale i lekarstwem, o czym przekonuje naturoterapeutka Joanna Brejecka-Pamungkas.

– Cynamon posiada dużą ilością antyoksydantów, która jest w stanie wspierać organizm w wielu dolegliwościach – podkreśla naturoterapeutka.

Szczególnie przydatny okazuje się w sezonie jesienno-zimowym, w trakcie przeziębień, grypy i innych infekcji wirusowych. Jak tłumaczy ekspertka, ta aromatyczna przyprawa dzięki swoim właściwościom antyseptycznym wspiera odporność i zapewnia szybszą rekonwalescencję w dolegliwościach oddechowych.

Jabłka z cynamonem na ciepło lub dodane do owsianki – to połączenie dość banalne w formie, ale bogate w cenne właściwości. Korzenna przyprawa nie tylko uatrakcyjnia smak owoców, ale również usprawnia metabolizm.

– Cynamon pomaga nie tylko w odchudzaniu, ale również wzmacnia nerki, reguluje poziom cholesterolu we krwi, poprawia koncentrację. Tę przyprawę zaleca się osobom z cukrzycą czy insulinoopornością, ponieważ obniża poziom cukru we krwi – wyjaśnia naturoterapeutka.

Ekspertka dodaje, że cynamon wykazuje również właściwości przeciwreumatyczne i przeciwbólowe w stosowaniu wewnętrznym oraz zewnętrznie w postaci maści.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon

Cynamon jest toksyczny? Dietetyczka Zofia Pomes wyjaśnia

Święta – jak polepszyć trawienie? O czym warto pamiętać?

Wek na rozgrzanie: mus imbirowy

Mus imbirowy – działa przeciwzapalnie i obłędnie smakuje. Skorzystaj z naszego przepisu

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

cynamon

Nie tylko na przeziębienie. Dietetyczka o wpływie cynamonu na PCOS

Lubisz potrawy dobrze przyprawione? Uważaj, nadmiar przypraw może ci zaszkodzić

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Szafran vs. kurkuma. Jak wypadają w zestawieniu?

Kobieta trzyma szpinak

Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda

Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju

Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

zielona herbata na podkręcenie metabolizmu

Chcesz podkręcić metabolizm? Te napoje przyspieszają przemianę materii

Diety cud a hormon tarczycy. Dlaczego powinnaś uważać z dużą redukcją kalorii?

Czy spożycie soi wpływa na pracę tarczycy? Odpowiada dr Damian Parol

Czy spożycie soi wpływa na pracę tarczycy? Odpowiada dr Damian Parol

Kapusta – pospolita tylko z pozoru

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol