się ten artykuł?
Lato ‒ idealny czas na jedzenie lodów. A gdyby tak zamiast lodów ze sklepu w upalny dzień zafundować sobie pyszne i dużo zdrowsze mrożone batoniki? O zdrowszy skład niż w naszej propozycji byłoby trudno. A smak? Niebiański!
Co wchodzi w skład lodów kupionych w sklepie? Zazwyczaj na pierwszych miejscach są biały cukier, barwniki i konserwanty, choć lody powinny zawierać przede wszystkim owoce i mleko. Niestety, rzadko tak jest.
Przejadły ci się domowe wersje lodów, które zazwyczaj przygotowuje się, mrożąc zmiksowane owoce z mlekiem, jogurtem albo sokiem? Jeśli tak, to mamy dla niespodziankę! Proponujemy lody, które wyglądem przypominają trochę ciastka, a trochę batony. Oczywiście będą mrożone, czyli idealne na lato. Zamiast cukru użyliśmy miodu, tłuszcz to olej kokosowy, oprócz tego znajdziesz tam płatki owsiane, kokosowe, amarantus, jagody i orzechy. Nasze lody warto podawać dzieciom, na pewno lepiej wyjdą im na zdrowie niż lody z sklepu. A ile będzie przy tym frajdy!
Jagody są jednym z głównych składników naszej propozycji, na pewno są najbardziej widoczne, to one nadadzą kolor lodom. Jagody to przede wszystkim kopalnia witamin! W tych maleńkich kuleczkach znajdziesz witaminę C, B1, B2, PP i E. Dobrze wpływają na układ moczowy, wzrok i obniżają poziom cukru we krwi. Oprócz tego zawierają pektyny, antocyjany i kwasy organiczne. Poza tym dobrze jest po nie sięgać podczas problemów trawiennych, bo odkwaszają organizm i działają przeciwzapalnie.
Raw bars – mrożone batoniki
![Raw bars – zdrowe mrożone batony – zdjęcie numer 1 Tekst o zdrowych, domowych mrożonych batonach raw bars. Na zdjęciu: Talerz jedzenia na stole - HelloZdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2016/07/przepis-na-raw-bars-mrozone-batony12-1140x760x.jpg)
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Składniki:
– 100 g płatków owsianych
– 80 g wiórków kokosowych
– 80 g ulubionych orzechów
– 20 g amarantusa ekspandowanego
– 4-5 łyżek płynnego oleju kokosowego
– szklanka orzechów nerkowca
– 1/3 szklanki miodu
– 3/4 szklanki jagód
– sok z jendej cytryny
– płatki kokosa do posypania na górze
– silikonowa foremka do pieczenia
Przygotowanie
Dzień wcześniej namocz orzechy nerkowca i odstaw na 8 godzin. Następnego dnia zmiksuj 80 g ulubionych orzechów na grube okruchy. Wrzuć je do miski, dodaj wiórki kokosowe, amarantus, płatki owsiane, 2 łyżki miodu i olej kokosowy.
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-raw-bars-mrozone-batony1_gif1.gif)
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Całość wymieszaj i wyłóż foremkę o długości 23 cm i szerokości 11 cm (może być parę centymetrów większa). Przyciśnij do dna i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyjmij i poczekaj, aż wystygnie. Nerkowce odcedź.
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-raw-bars-mrozone-batony1_gif2.gif)
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Wrzuć do blendera i dodaj jagody, miód i sok z cytryny. Zmiksuj na gładką masę. Wylej na wcześniej podpieczony spód.
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-raw-bars-mrozone-batony1.jpg)
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Wyrównaj i posyp płatkami kokosa. Wstaw do zamrażarki. Gdy lody częściowo zamarzną, należy podzielić je nożem na duże kawałki, bo po całkowitym zamarznięciu będzie to trudne. Kiedy już całkiem zamarzną, rozdziel je i przechowuj szczelnie zamknięte w pojemniku.
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-raw-bars-mrozone-batony13.jpg)
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Mogą tak czekać do 2 tygodni, ale najlepiej jeść je od razu.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Polecamy
![Na zdjęciu Lidia Bawolska, autorka książki "Kuchnia pełna warzyw"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/01/lidia-3-kopia-850x515.jpg)
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/idealne-jajko-w-koszulce-przepis-850x567.jpg)
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
![Michał Korkosz "Rozkoszny"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/11/premiera-ksiazki-michala-korkosza-rozkosznego-hello-zdrowie-fot-kuba-celej-850x567.jpg)
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/08/adobestock_420334976-kopia-850x425.jpg)