Przejdź do treści

Raw bars – zdrowe mrożone batony

Raw bars - zdrowe mrożone batony
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu
Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Lato ‒ idealny czas na jedzenie lodów. A gdyby tak zamiast lodów ze sklepu w upalny dzień zafundować sobie pyszne i dużo zdrowsze mrożone batoniki? O zdrowszy skład niż w naszej propozycji byłoby trudno. A smak? Niebiański!

Co wchodzi w skład lodów kupionych w sklepie? Zazwyczaj na pierwszych miejscach są biały cukier, barwniki i konserwanty, choć lody powinny zawierać przede wszystkim owoce i mleko. Niestety, rzadko tak jest.

Przejadły ci się domowe wersje lodów, które zazwyczaj przygotowuje się, mrożąc zmiksowane owoce z mlekiem, jogurtem albo sokiem? Jeśli tak, to mamy dla niespodziankę! Proponujemy lody, które wyglądem przypominają trochę ciastka, a trochę batony. Oczywiście będą mrożone, czyli idealne na lato. Zamiast cukru użyliśmy miodu, tłuszcz to olej kokosowy, oprócz tego znajdziesz tam płatki owsiane, kokosowe, amarantus, jagody i orzechy. Nasze lody warto podawać dzieciom, na pewno lepiej wyjdą im na zdrowie niż lody z sklepu. A ile będzie przy tym frajdy!

Jagody są jednym z głównych składników naszej propozycji, na pewno są najbardziej widoczne, to one nadadzą kolor lodom. Jagody to przede wszystkim kopalnia witamin! W tych maleńkich kuleczkach znajdziesz witaminę C, B1, B2, PP i E. Dobrze wpływają na układ moczowy, wzrok i obniżają poziom cukru we krwi. Oprócz tego zawierają pektyny, antocyjany i kwasy organiczne. Poza tym dobrze jest po nie sięgać podczas problemów trawiennych, bo odkwaszają organizm i działają przeciwzapalnie.

Raw bars – mrożone batoniki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– 100 g płatków owsianych
– 80 g wiórków kokosowych
– 80 g ulubionych orzechów
– 20 g amarantusa ekspandowanego
– 4-5 łyżek płynnego oleju kokosowego
– szklanka orzechów nerkowca
– 1/3 szklanki miodu
– 3/4 szklanki jagód
– sok z jendej cytryny
– płatki kokosa do posypania na górze
– silikonowa foremka do pieczenia 

Przygotowanie

Dzień wcześniej namocz orzechy nerkowca i odstaw na 8 godzin. Następnego dnia zmiksuj 80 g ulubionych orzechów na grube okruchy. Wrzuć je do miski, dodaj wiórki kokosowe, amarantus, płatki owsiane, 2 łyżki miodu i olej kokosowy.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Całość wymieszaj i wyłóż foremkę o długości 23 cm i szerokości 11 cm (może być parę centymetrów większa). Przyciśnij do dna i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyjmij i poczekaj, aż wystygnie. Nerkowce odcedź.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wrzuć do blendera i dodaj jagody, miód i sok z cytryny. Zmiksuj na gładką masę. Wylej na wcześniej podpieczony spód.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wyrównaj i posyp płatkami kokosa. Wstaw do zamrażarki. Gdy lody częściowo zamarzną, należy podzielić je nożem na duże kawałki, bo po całkowitym zamarznięciu będzie to trudne. Kiedy już całkiem zamarzną, rozdziel je i przechowuj szczelnie zamknięte w pojemniku.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Mogą tak czekać do 2 tygodni, ale najlepiej jeść je od razu.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Są genialne na upał

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Lody

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Wegańskie lody ze słonym karmelem. Idealne połączenie na upalne dni

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Curry z kukurydzy

Złociste curry z kukurydzy. Przyjemny, lekko słodki smak, który pokochasz od pierwszej łyżki!

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Dwie szklanki z napojem arbuzowym

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×