Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/07/groszek2-1140x638.jpg)
się ten artykuł?
Teraz lubimy zimne, orzeźwiające lemoniady pite w cieniu, mrożone kawy w cichej kawiarence, ale szczególnie kochamy lody. Czekoladowe i owocowe – zgoda, pycha. A co powiecie na lody z zielonego groszku? Z dodatkiem mięty są pyszne. Sprawdźcie.
Groszek – niedoceniane warzywo
Lubię wykorzystywać warzywa w deserach. Już nikogo nie dziwi burak w cieście czy budyń z fasoli. Kulinarne eksperymenty to jest to! Pora na zielony groszek zatem.
Groszek to niedoceniane warzywo. Kojarzony jest głównie z marchewką ze szkolnej stołówki i z nieśmiertelną sałatką jarzynową. Tymczasem na tym rola zielonego groszku w kuchni wcale kończyć się nie musi. Tym bardziej że groszek zielony jest wspaniały, bo tak naturalnie słodki i zdrowy! W zielonych kuleczkach znaleźć można witaminy A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Ponadto groszek dostarcza organizmowi minerałów takich jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, błonnik czy potas. Tym lepiej jeść go na surowo. Podczas gotowania wiele minerałów wytrąca się i ląduje w wodzie. Dlatego dziś surowy zielony groszek gra pierwszą i główną rolę w deserze – pysznych lodach z dodatkiem mięty. Na letni piknik w sam raz!
Bazą moich lodów są banany (nie mleko czy śmietana), które nadają delikatny smak i aksamitną konsystencję. Wystarczy mieć dobry blender kielichowy, jest niezastąpiony! Dodatek mięty sprawia, że lody stają się orzeźwiające i świeże. Można dodać także innych świeżych ziół, sprawdzą się np. melisa i bazylia. Smak lodów będzie bardzo oryginalny, a kolor bajeczny!
Lody z zielonego groszku z miętą
Składniki
– około 300 g zielonego groszku
– 2 duże dojrzałe banany
– sok z ½ cytryny
– 1-2 łyżki syropu z agawy
Przygotowanie
Groszek zielony należy obłuskać i zamrozić ziarenka. Schowaj je do zamrażarki na minimum 2-3 godziny. Możesz użyć kupnego zielonego groszku. Po wyciągnięciu z zamrażalnika odczekaj około 10 minut.
W kielichu blendera umieść banany, mrożony groszek i liście mięty. Zacznij miksować. Wciśnij sok z cytryny oraz dodaj ulubiony słodki syrop, np. z agawy. Miksuj, aż uzyskasz gęstą, kremową konsystencję – około 1 minuty. Deser rozłóż do naczyń i przystrój suszonymi jagodami goji lub morwą, możesz posypać orzechami. Lody można jeść od razu.
Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. W wolnych od gotowania chwilach robi dyplom z filmu animowanego na Krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych.
Polecamy
![Pakowane kanapki w lodówce supermarketu- Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/06/adobestock_792785941-kopia-850x477.jpg)
Pierwsza ofiara śmiertelna epidemii E. coli w Wielkiej Brytanii. Źródłem zakażenia były liście sałaty w pakowanych kanapkach
![Zucchiolo to nowe warzywo, które wyglądem przypomina dynię, a w smaku jest połączeniem cukinii i ogórka](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/06/zucchiolo-nowe-warzywo-hello-zdrowie-850x401.jpg)
Zucchiolo – nowe warzywo na polskim rynku. Wygląda jak dynia, ale tak nie smakuje
![Kobieta z miseczką sałatki warzywnej- Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/04/adobestock_471632822-kopia-850x468.jpg)
Chcesz stosować „naturalny” Ozempic? Te produkty jedz na końcu
![Kobieta z warzywami- Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/03/pexels-alesia-kozik-7342197-kopia-850x474.jpg)