Przejdź do treści

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Botwina – różowa królowa Zdjęcie: Natalia Nowak-Bratek | Krew i mleko
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Botwina, czyli burak podlotek, teraz kusi ze straganów, dumnie prężąc przepyszne zielono-różowe liście. Gwiazda chłodnika sprawdzi się idealnie w wiosennej sałatce z dojrzewającą szynką i kozim serem.

Botwina – różowa królowa

Kiedy na straganach na naszym krakowskim targu ‒ Kleparzu ‒ pojawia się botwina, przymykam oczy i na chwilę przenoszę się do dzieciństwa, do kuchni mojej Babci. Z pierwszej botwiny obowiązkowo musiał być chłodnik. Aromatyczny i gęsty od ogórków, koperku i pokrojonych w ćwiartki jajek. Potem dopiero przychodził czas na buzujący intensywną fuksją barszcz i wytrawny placek z buraczkami – specjalność nestorki rodu. Jeśli o botwinę chodzi, przyznaję, jestem wierna tradycji. Kiedy jednak nacieszę się różowymi zupami, przechodzę do eksperymentów.

Zarówno świeże, surowe liście, jak i bulwa tego pysznego warzywa wspomagają utrzymanie prawidłowej masy ciała, korzystnie wpływają na pracę wątroby i poprawiają odporność organizmu. Poprawiają także jakość czerwonych krwinek, a co więcej ‒ wykazują iście magiczną moc łagodzenia zgagi i przykrych objawów „syndromu dnia poprzedniego”.

W tym roku nieodwołalnie stawiam na zdrowe sałatki! Ta, którą chcę wam zaproponować, jest moim niezaprzeczalnym hitem. Lekko zblanszowane buraczki idealnie komponują się ze słodkim, miodowym winegretem i delikatnie słonawą szynką długodojrzewającą. Dla przełamania wyrazisty, nieco ostry w smaku kozi ser feta o ciekawej strukturze, a wszystkie te pyszności na chrupiącej i odrobinę cierpkiej bazie z liści botwiny. Taki niskokaloryczny rarytas nie obciąży naszych żołądków, a z pewnością pozwoli docenić walory młodych buraczków w innej odsłonie!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Sałatka z botwiny i sera koziego (dla 2 osób)

Sałatka z botwiny i sera koziego. Zdjęcie: Natalia Nowak-Bratek | Krew i mleko

– 1 pęczek botwiny
– 100 g koziego sera feta
– 6 plastrów długo dojrzewającej szynki parmeńskiej
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– 2 łyżki soku z cytryny
– ½ łyżeczki miodu
– sól i młotkowany czarny pieprz do smaku

Liście i łodyżki botwiny rwiemy na drobne kawałki. Buraczki kroimy w niezbyt cienkie plastry i gotujemy przez 5‒7 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia.

Przygotowujemy sos. W soku z cytryny rozpuszczamy przyprawy, dodajemy miód, a następnie, ciągle mieszając trzepaczką, dolewamy cienką strugą oliwę. Ubijamy, aż płyn zacznie emulgować i tworzyć gęstą zawiesinę.

Na talerzach rozkładamy równą ilość liści botwiny, buraczków i plastrów długo dojrzewającej szynki parmeńskiej. Posypujemy pokruszoną fetą i polewamy sosem.


Natalia Nowak-Bratek. Dumna i blada krakowianka; kiepska skrzypaczka. Zakochana w rocku i folklorze słowiańskim. Niewytłumaczalnie zafascynowana historią NRD i obaleniem komunizmu. Lubiąca gotować, muzykować (najlepiej ze swoją kapelą – Code Under) i fotografować. Walcząca o względną czystość języka. Z wykształcenia iranistka, pedagog i muzyk, obecnie próbująca swych sił w nauczaniu rytmiki, znająca się również (jak kura na pieprzu) na wizażu. Prowadzi bloga Krew i mleko.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×