3 min.
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Botwina – różowa królowa Zdjęcie: Natalia Nowak-Bratek | Krew i mleko
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
25.06.2022
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!
Botwina, czyli burak podlotek, teraz kusi ze straganów, dumnie prężąc przepyszne zielono-różowe liście. Gwiazda chłodnika sprawdzi się idealnie w wiosennej sałatce z dojrzewającą szynką i kozim serem.
Botwina – różowa królowa
Kiedy na straganach na naszym krakowskim targu ‒ Kleparzu ‒ pojawia się botwina, przymykam oczy i na chwilę przenoszę się do dzieciństwa, do kuchni mojej Babci. Z pierwszej botwiny obowiązkowo musiał być chłodnik. Aromatyczny i gęsty od ogórków, koperku i pokrojonych w ćwiartki jajek. Potem dopiero przychodził czas na buzujący intensywną fuksją barszcz i wytrawny placek z buraczkami – specjalność nestorki rodu. Jeśli o botwinę chodzi, przyznaję, jestem wierna tradycji. Kiedy jednak nacieszę się różowymi zupami, przechodzę do eksperymentów.
Zarówno świeże, surowe liście, jak i bulwa tego pysznego warzywa wspomagają utrzymanie prawidłowej masy ciała, korzystnie wpływają na pracę wątroby i poprawiają odporność organizmu. Poprawiają także jakość czerwonych krwinek, a co więcej ‒ wykazują iście magiczną moc łagodzenia zgagi i przykrych objawów „syndromu dnia poprzedniego”.
W tym roku nieodwołalnie stawiam na zdrowe sałatki! Ta, którą chcę wam zaproponować, jest moim niezaprzeczalnym hitem. Lekko zblanszowane buraczki idealnie komponują się ze słodkim, miodowym winegretem i delikatnie słonawą szynką długodojrzewającą. Dla przełamania wyrazisty, nieco ostry w smaku kozi ser feta o ciekawej strukturze, a wszystkie te pyszności na chrupiącej i odrobinę cierpkiej bazie z liści botwiny. Taki niskokaloryczny rarytas nie obciąży naszych żołądków, a z pewnością pozwoli docenić walory młodych buraczków w innej odsłonie!
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Sałatka z botwiny i sera koziego (dla 2 osób)
Sałatka z botwiny i sera koziego. Zdjęcie: Natalia Nowak-Bratek | Krew i mleko
– 1 pęczek botwiny
– 100 g koziego sera feta
– 6 plastrów długo dojrzewającej szynki parmeńskiej
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– 2 łyżki soku z cytryny
– ½ łyżeczki miodu
– sól i młotkowany czarny pieprz do smaku
Liście i łodyżki botwiny rwiemy na drobne kawałki. Buraczki kroimy w niezbyt cienkie plastry i gotujemy przez 5‒7 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia.
Przygotowujemy sos. W soku z cytryny rozpuszczamy przyprawy, dodajemy miód, a następnie, ciągle mieszając trzepaczką, dolewamy cienką strugą oliwę. Ubijamy, aż płyn zacznie emulgować i tworzyć gęstą zawiesinę.
Na talerzach rozkładamy równą ilość liści botwiny, buraczków i plastrów długo dojrzewającej szynki parmeńskiej. Posypujemy pokruszoną fetą i polewamy sosem.
Natalia Nowak-Bratek. Dumna i blada krakowianka; kiepska skrzypaczka. Zakochana w rocku i folklorze słowiańskim. Niewytłumaczalnie zafascynowana historią NRD i obaleniem komunizmu. Lubiąca gotować, muzykować (najlepiej ze swoją kapelą – Code Under) i fotografować. Walcząca o względną czystość języka. Z wykształcenia iranistka, pedagog i muzyk, obecnie próbująca swych sił w nauczaniu rytmiki, znająca się również (jak kura na pieprzu) na wizażu. Prowadzi bloga Krew i mleko.
Zobacz także
Spodobał ci się artykuł? Poleć go znajomym
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022