Owsianka wytrawna. Przepis na odżywczą wytrawną owsiankę
Owsianka wytrawna to świetny i szybki sposób na zdrowe rozpoczęcie każdego dnia. Zwykle do płatków dodajemy owoce, miód albo orzechy. A co powiesz na wytrawną owsiankę w wersji z aromatycznymi przyprawami? Zamiast typowych płatków owsianych użyliśmy kaszy bulgur. Do owsianki wytrawnej dodaliśmy miękkie, dojrzałe awokado, chrupiącą rzodkiewkę oraz delikatnego łososia. Pycha!
Kasza – baza naszej owsianki wytrawnej
O kaszach świat na chwilę zapomniał. Na szczęście to już przeszłość i od jakiegoś czasu zaczynamy doceniać ich walory smakowe i wartości odżywcze. My jako bazę naszej owsianki wytrawnej wybraliśmy bulgur.
Bulgur jest jedną z najstarszych kasz. Pochodzi z krajów Bliskiego Wschodu. Ma niski indeks glikemiczny i małą ilość tłuszczu. Brzmi idealnie? To nie wszystko. Dzięki bulgurowi nasza wytrawna owsianka zapewnia sytość na kilka godzin (wszystko za sprawą kombinacji węglowodanów złożonych, białka i błonnika). Co więcej, kasza zawiera chrom, żelazo, wapno, magnez i kwas foliowy. Jest bogata w witaminy z grupy B.
Zdrowe tłuszcze w owsiance wytrawnej
Awokado coraz częściej występuje na polskich talerzach. To bardzo dobrze, bo jest niezwykle odżywczym produktem! Przede wszystkim jest znane z zawartości zdrowego tłuszczu, dzięki któremu nasza owsianka wytrawna pozytywnie wpłynie m.in. na układ krążenia i układ nerwowy. Jakie korzyści będzie miało uwzględnienie awokado w owsiance? Spożywanie tego owocu obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, zawiera błonnik i mnóstwo witamin.
Łosoś zawiera zdrowe tłuszcze (przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega-3) i witaminy. Jeśli wolisz inną rybę wędzoną, możesz spróbować owsianki wytrawnej z makrelą albo pstrągiem.
Najlepsze dodatki do owsianki wytrawnej
Owsianka wytrawna z naszego przepisu poza bazą w postaci kaszy, awokado i łososia zawiera także dodatki, które jeszcze bardziej poprawią jej smak:
- rzodkiewki – lekko zaostrzą smak wytrawnej owsianki i dodadzą jej chrupkości; poza tym są dobrym źródłem witaminy C – przeciwutleniacza, który zmniejsza ryzyko wielu tzw. chorób cywilizacyjnych,
- sok z cytryny – wzbogaci smak owsianki o lekką nutę kwasowości,
- kolendra i czarnuszka – dzięki nim owsianka wytrawna nabierze oryginalnego aromatu charakterystycznego dla kuchni bliskowschodnich.
Sprawdź bulgurową owsiankę w wersji wytrawnej i odmień swoje śniadanie!
Przepis na wytrawną owsiankę z kaszy bulgur
Zdjęcie: masz.talerz
Składniki (dla dwóch osób):
- ok. 14 łyżek kaszy bulgur
- jedno awokado
- 6 rzodkiewek
- kilka plasterków łososia wędzonego
- kilka kropel soku z cytryny
- kilka listków świeżej kolendry
- szczypta czarnuszki
- szczypta soli
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, dodaj szczyptę soli. Awokado obierz i pokrój w plasterki, tak samo zrób z rzodkiewkami. Łososia porwij na kawałki. Ugotowaną kaszę podawaj z awokado, łososiem, rzodkiewkami, szczyptą soli, czarnuszką i świeżą kolendrą. Całość skrop sokiem z cytryny.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
się ten artykuł?