Przejdź do treści

Owsianka wytrawna. Przepis na odżywczą wytrawną owsiankę

Owsianka w wersji wytrawnej
Owsianka wytrawna w stylu bliskowschodnim. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Owsianka wytrawna to świetny i szybki sposób na zdrowe rozpoczęcie każdego dnia. Zwykle do płatków dodajemy owoce, miód albo orzechy. A co powiesz na wytrawną owsiankę w wersji z aromatycznymi przyprawami? Zamiast typowych płatków owsianych użyliśmy kaszy bulgur. Do owsianki wytrawnej dodaliśmy miękkie, dojrzałe awokado, chrupiącą rzodkiewkę oraz delikatnego łososia. Pycha!

Kasza – baza naszej owsianki wytrawnej

O kaszach świat na chwilę zapomniał. Na szczęście to już przeszłość i od jakiegoś czasu zaczynamy doceniać ich walory smakowe i wartości odżywcze. My jako bazę naszej owsianki wytrawnej wybraliśmy bulgur.

Bulgur jest jedną z najstarszych kasz. Pochodzi z krajów Bliskiego Wschodu. Ma niski indeks glikemiczny i małą ilość tłuszczu. Brzmi idealnie? To nie wszystko. Dzięki bulgurowi nasza wytrawna owsianka zapewnia sytość na kilka godzin (wszystko za sprawą kombinacji węglowodanów złożonych, białka i błonnika). Co więcej, kasza zawiera chrom, żelazo, wapno, magnez i kwas foliowy. Jest bogata w witaminy z grupy B.

Zdrowe tłuszcze w owsiance wytrawnej

Awokado coraz częściej występuje na polskich talerzach. To bardzo dobrze, bo jest niezwykle odżywczym produktem! Przede wszystkim jest znane z zawartości zdrowego tłuszczu, dzięki któremu nasza owsianka wytrawna pozytywnie wpłynie m.in. na układ krążenia i układ nerwowy. Jakie korzyści będzie miało uwzględnienie awokado w owsiance? Spożywanie tego owocu obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, zawiera błonnik i mnóstwo witamin.

Łosoś zawiera zdrowe tłuszcze (przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega-3) i witaminy. Jeśli wolisz inną rybę wędzoną, możesz spróbować owsianki wytrawnej z makrelą albo pstrągiem.

Najlepsze dodatki do owsianki wytrawnej

Owsianka wytrawna z naszego przepisu poza bazą w postaci kaszy, awokado i łososia zawiera także dodatki, które jeszcze bardziej poprawią jej smak:

  • rzodkiewki – lekko zaostrzą smak wytrawnej owsianki i dodadzą jej chrupkości; poza tym są dobrym źródłem witaminy C – przeciwutleniacza, który zmniejsza ryzyko wielu tzw. chorób cywilizacyjnych,
  • sok z cytryny – wzbogaci smak owsianki o lekką nutę kwasowości,
  • kolendra i czarnuszka – dzięki nim owsianka wytrawna nabierze oryginalnego aromatu charakterystycznego dla kuchni bliskowschodnich.

Sprawdź bulgurową owsiankę w wersji wytrawnej i odmień swoje śniadanie!

Przepis na wytrawną owsiankę z kaszy bulgur

Zdjęcie: masz.talerz

Zdjęcie: masz.talerz

Składniki (dla dwóch osób):

  •  ok. 14 łyżek kaszy bulgur
  • jedno awokado
  • 6 rzodkiewek
  • kilka plasterków łososia wędzonego
  • kilka kropel soku z cytryny
  • kilka listków świeżej kolendry
  • szczypta czarnuszki
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, dodaj szczyptę soli. Awokado obierz i pokrój w plasterki, tak samo zrób z rzodkiewkami. Łososia porwij na kawałki. Ugotowaną kaszę podawaj z awokado, łososiem, rzodkiewkami, szczyptą soli, czarnuszką i świeżą kolendrą. Całość skrop sokiem z cytryny.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?