Mus pigwowy z korzenną nutą. Wzmocni odporność i pomoże zwalczyć jesienne przeziębienie!
Dosłownie za chwilę rozpocznie się sezon na pigwę! Można z niej przygotować nalewkę, kompot, sok, napar albo dżem. Postanowiliśmy sprawdzić, jak odnajdzie się w musie, który śmiało można dodawać do herbaty czy porannej owsianki lub smarować nim pieczywo.
Pigwa jest bogata w witaminy: C, B, B1, B3, B6 i A. Zawiera również wapń, żelazo, potas, sód, cynk, magnez i fosfor. Owoc ten wzmacnia odporność i pomaga zwalczyć jesienne przeziębienie. Warto po nią sięgać, ponieważ jako jedna z nielicznych owoców prawie nie pochłania zanieczyszczeń ze środowiska.
Pigwę poleca się osobom będącym na diecie odchudzającej, ponieważ zawiera sporo pektyn i przyspiesza przemianę materii. Zawiera też aminokwasy, które zwalczają stany zapalne, regulują procesy trawienne, działają antybakteryjnie i obniżają poziom cholesterolu.
Nasz mus jest nie tylko pełny zdrowia, ale przede wszystkim pyszny! Nie użyliśmy cukru, za to sypnęliśmy korzennymi przyprawami, które dodatkowo rozgrzeją organizm od środka.
Mus pigwowy z korzenną nutą
Składniki:
– 10-11 małych owoców pigwy
– szklanka wody
– pół szklanki ksylitolu
– łyżeczka cynamonu
– pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
– porządna szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Owoce umyj i obierz.
Dodaj wszystkie przyprawy
i zalej wodą.
Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj, aż owoce zmiękną. Odparuj nadmiar wody tak, aby powstał gęsty mus. W razie potrzeby dodaj więcej ksylitolu. Podawaj z herbatą, pieczywem albo owsianką.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Polecamy
Kurkumina: przeciwzapalne źródło mocy
Sok z kiszonych buraków ma same zalety. Warto go przygotować, zwłaszcza teraz
Dieta na odporność – co jeść, aby wzmocnić organizm i nie chorować?
Syrop z czosnku – właściwości, przeciwwskazania, przepis
się ten artykuł?