Przejdź do treści

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Zdrowe i dietetyczne, umili jesienne wieczory!

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.
Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Uważaj, uzależnia! Zdjęcie: Ania Witkiewicz | www.everydayflavours.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Jeśli do tej pory owoce pigwy były dla was kulinarnym znakiem zapytania, mamy dla was coś specjalnego. Wykorzystajcie ten wspaniały owoc do jesiennego ciasta – tego smaku i zapachu nie da się opisać!

Najpierw sprawdźcie, czy przypadkiem w waszych ogródkach nie rośnie Cydonia oblonga obsypana zielono-żółtymi owocami. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się pigwa, nagminnie mylona z częściej występującym pigwowcem. Rozróżnić je można po owocach. Te należące do naszej bohaterki mają kształt przypominający gruszkę, natomiast pigwowiec charakteryzuje się owocami kształtem podobnymi do moreli.

Pigwa nie należy raczej do najsmaczniejszych owoców na surowo, ale gdy tylko poddacie ją obróbce cieplnej, zmieni się w bardzo przyjemny temat do eksperymentowania. I tak, mając owoce pigwy, możecie zrobić z niej czerwone galaretki, konfitury, nalewki lub dodać po prostu do ciasta. Tak też zrobiłam, łącząc ją z orzechami, płatkami owsianymi, melasą buraczaną i miodem. Z tej kombinacji wyszło zdrowe, dietetyczne i bardzo przyjemne w smaku ciasto, które umili wam jesienne wieczory.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą

Zdjęcie: Ania Witkiewicz | www.everydayflavours.blogspot.com

Składniki (na formę o średnicy 20 cm):

– 200 g płatków owsianych
– 100 g obranych orzechów laskowych
– 70 g mąki pszennej
– 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody
– szczypta soli
– 2 jajka
– 70 ml mleka
– 100 g masła
– 2 łyżki melasy z buraka
– 1 duża pigwa lub dwie mniejsze
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Pigwę obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny i umieścić na patelni na rozgrzanym wcześniej maśle z miodem. Całość karmelizować około 10 minut, często mieszając, tak długo, aż większość płynu wyparuje, a owoce pigwy zmiękną.

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Płatki owsiane umieścić w misce i zalać 300 ml wrzątku, zostawić na kilka minut, aby wchłonęły płyn. Orzechy drobno zmiksować. W jednej misce umieścić przygotowane wcześniej płatki, zmielone orzechy laskowe, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. W drugiej zmiksować jajka, po czym dodać do nich roztopione i ostudzone wcześniej masło, mleko oraz melasę z buraków. Całość wymieszać dokładnie, po czym przelać do miski z resztą składników. Za pomocą miksera wymieszać dokładnie ciasto i wlać je do formy, której spód należy uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia. Na górze rozłożyć przygotowaną wcześniej pigwę. Piec około 50 minut do tak zwanego suchego patyczka.


Ania Witkiewicz na co dzień mama Tymka, pani inżynier projektująca konstrukcje budowlane oraz właścicielka niepokornej Figi. Po godzinach pracy i w weekendy pędzi do kuchni, gdzie z wielkim entuzjazmem gotuje najróżniejsze dania oraz piecze  serniki, tarty oraz inne ciasta, które potem z równym, a może nawet większym zapałem, fotografuje. Uwielbia fotografię, piękne rzeczy, książki fantasy, cukiernicze eksperymenty oraz długie spanie, które niestety z racji obecności Młodego odeszło w niepamięć

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Dyniowy dżem – słodycz bez cukru. Pyszne uroki jesieni!

dynia

Dynia. Poznaj świetny przepis na faszerowaną dynię

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods – koktajl z jagodami goji na wzmocnienie odporności

Śniadaniowe ciastka jaglane

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej!

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia

Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Batony dyniowe – prosta przekąska idealna na jesień

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Smalec grzybowy

Przepis na smalec grzybowy. Aromatyczny i prosty do wykonania!

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu