Przejdź do treści

Mrożone tartaletki z awokado

Tekst o przepisie na mrożone tartaletki z awokado. Na zdjęciu: Ręce osoby przygotowującej jedzenie - HelloZdrowie
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?

Smaczliwka wdzięczna – czy może być bardziej urocza nazwa dla owocu? A to właśnie druga nazwa awokado. Jeśli ktoś jeszcze nie przekonał się do tego zielonego pestkowca, musi koniecznie spróbować naszego przepisu. Będzie i śliwka, i twaróg, i orzechy.

Mrożone ciasto z awokado to ciekawy przepis dla fanów tego owocu. Zachęcamy też do spróbowania osoby, którym wydaje się, że awokado nie jest kompletnie dla nich. Nie każdemu pasujący smak awokado w połączeniu z serem i syropem klonowym nie jest tak bardzo wyczuwalny. Surowy orzechowy spód dodaje chrupkości, a słodka śliwka sprawia, że deser jest wyjątkowy. Taka przekąska syci i chłodzi w gorące dni.

Wszyscy wiemy, że awokado jest zdrowe. To przede wszystkim bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9). Oprócz tego zawiera także kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Regularne spożywanie awokado ma dobry wpływ na pracę serca i ciśnienie krwi. Oprócz tego korzystnie wpływa na oczy, układ nerwowy i poziom cholesterolu. Awokado jest bogate w witaminy C, A, E, K, B6 i kwas foliowy. Zawiera wapń, żelazo, magnez, oraz potas. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Sprawdzi się w daniach wytrawnych i słodkich. Doskonale zastępuje masło.

Składniki:

– 1 dojrzałe awokado
– 80 g chudego twarogu
– 3-4 łyżki syropu klonowego
– sok z połowy jednej limonki
– szczypta soli
– 150 g orzechów ziemnych niesolonych (mogą być każde inne)
– 8-10 sztuk suszonej moreli
– 2 śliwki

Przygotowanie:

Morele zalej ciepłą wodą i odstaw na 30-40 minut. Orzechy zmiksuj na grube okruchy. Morele odcedź i za pomocą widelca rozgnieć na puree. Połącz z orzechami i solą. Uzyskaną masą wyłóż foremki i wstaw do zamrażalki. W tym czasie do miksera wrzuć obrane i wypestkowane awokado, twaróg, syrop i sok z limonki.

Zobacz także: Awokado przepisy

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Zmiksuj na gładką konsystencję. Przełóż do foremek, udekoruj pokrojonymi śliwkami i wstaw do zamrażalki na 40-60 minut.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Jedz chłodne i przechowuj w lodówce.

przepis-na-mrozony-deser-z-awokadoZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.p

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?