Marmolada z dzikich mirabelek
Przygotowanie domowej marmolady z dziko rosnących mirabelek to sama przyjemność. A jej jedzenie to samo zdrowie. Mirabelki pobudzają perystaltykę jelit, a jedzone regularnie poprawiają pracę układu krążenia. Dlatego najlepiej zamknąć je w słoiku i odkopać, gdy lato przeminie.
Wiecie, że mirabelki to odmiana śliwek? Owoce te doskonale wpływają na pracę jelit, głównie dzięki zawartości pektyn i błonnika. Regularne ich spożywanie poprawia krążenie krwi oraz reguluje poziom cholesterolu. Warto je jeść, aby mieć zdrową skórę, włosy i paznokcie. Mirabelki są niskokaloryczne i bogate w wodę. Mają działanie nawilżające i oczyszczające. Zawierają witaminę C, A, K, E i B6. Zawierają również potas, żelazo, magnez i fosfor. Ta odmiana śliwek korzystnie wpływa na układ nerwowy.
Proces przygotowania marmolady zaczyna się od zebrania dojrzałych owoców, co o tej porze roku nie będzie trudne, bo jeśli się dobrze rozejrzycie, zauważycie, że rosną w wielu miejscach. Powidła przygotowuje się sprawnie, a smak zamknięty w słoiczku przypomina upalne lato. My takie smarowidło najchętniej jemy na świeżym pieczywie albo z owsianką.
Składniki:
– 800 g mirabelek
– 90-100 g ksylitolu
– 3-4 cm korzeń imbiru
– porządna szczypta kardamonu
Przygotowanie:
Mirabelki dokładnie umyj. Pozbądź się pestek.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Owoce przełóż do garnka, dodaj starty imbir,
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
kardamon i ksylitol.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Gotuj pod przykryciem, aż owoce się rozpadną i marmolada zgęstnieje. Przełóż do wyparzonego słoika. Zakręć naczynie i postaw do góry dnem, aż marmolada całkowicie wystygnie. Przechowuj w suchym miejscu. Podawaj z pieczywem albo owsianką.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Polecamy
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
się ten artykuł?