Przejdź do treści

Makaron z jarmużem i ziarnami granatu

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?

Jarmuż oswoiliśmy już dawno. Przyda się teraz do makaronowej sałatki! Makaron gryczany sprawi, że danie będzie sycące i rozgrzewające, bo podamy je na ciepło. Do tego pesto z prażonych pistacji, ze świeżą miętą i czerwonym pieprzem. A to nie koniec dodatków…

Jarmuż znany jest od lat. Na chwilę o nim zapomnieliśmy, ale na szczęście już od paru lat ponownie gości w naszych kuchniach. Można go jeść pod różnymi postaciami. Na surowo w sałacie, z koktajlem, pieczony, duszony albo smażony. Jest prosty i szybki w obróbce, dlatego warto po niego sięgać. Jarmuż spokojnie można zaliczyć do grupy produktów superfood. To dzięki jego wartościom odżywczym. Jest bogaty w witaminy z grupy A, B6, C, K, kwas foliowy, niacynę i ryboflawinę. Oprócz tego zawiera beta-karoten oraz luteinę.

Jedząc go, dostarczysz organizmowi fosfor, potas, sód, cynk i magnez. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Zawiera więcej wapnia niż mleko! Jakby tego było mało, jego regularne spożywanie zapobiega chorobom serca, wrzodom i ma dobry wpływ na wzrok.

Łapcie jarmuż i dodatki i chodźcie na makaronową ucztę!

Makaron z jarmużem i ziarnami granatu

Składniki (przepis dla 2 osób):

  • dwie garści jarmużu,
  • 4 łyżki ziarenek granatu,
  • 80 g pistacji,
  • 2-3 garści drobnego makaronu gryczanego,
  • łyżeczka czerwonego pieprzu,
  • sól do smaku,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 łyżki listków mięty,
  • 3/4 łyżki skórki z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • twardy ser kozi do posypania gotowego dania,
  • ok. 30-40 ml oleju lnianego.

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania pesto. Pistacje obierz z łupinek.

Zdjęcie: masz.talerz

Podpraż na suchej patelni, aż się ładnie zarumienią. Wrzuć je do moździerza. Dodaj szczyptę soli i ucieraj, aż powstaną okruchy. Wrzuć czerwony pieprz, czosnek i miętę. Mocno utrzyj całość.

przepis na makaron z jarmuzem_przygotowanie pesto

Zdjęcie: masz.talerz

Dolej sok z cytryny oraz olej. Wymieszaj, odstaw na bok. W garnku zagotuj osoloną wodę. Dodaj makaron i gotuj go, aż będzie miękki. W tym samym czasie zajmij się jarmużem. Liście umyj i osusz.

przepis na makaron z jarmuzem

Zdjęcie: masz.talerz

Oddziel je od twardej łodygi i podpraż na suchej patelni, aż się lekko zarumienią. Makaron odcedź, podawaj gorący z jarmużem, pesto pistacjowym, posypany serem, granatem i skórką z cytryny.

Makaron z jarmuzem_propozycja podania

Zdjęcie: masz.talerz

 


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?