Lnianki – „sezamki” z lnu. Zrób je, zanim najdzie cię ochota na coś słodkiego
Lnianki to nic innego jak inna wersja sezamków. Wprawdzie nie zawierają sezamu, ale są równie pyszne, a na pewno dużo łatwiejsze w przygotowaniu. Możesz je zrobić, kiedy najdzie Cię ochota na słodką przekąskę. Sami powiedzcie, co jest lepszego dla naszego organizmu niż siemię lniane, miód i prawdziwe, surowe kakao?
Siemię lniane to bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Oprócz tego doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Warto je spożywać przy problemach z trawieniem i układem oddechowym. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwnowotworowe i regenerujące. Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Odżywia i nawilża organizm od środka. Zawiera witaminę A, C, D, E i K. Oprócz tego jest bogate w wapń, żelazo, magnez, selen, fosfor i sód. Samo zdrowie! W połączeniu z naturalnym antybiotykiem w postaci miodu i kakao, bogatego w magnez, ma jeszcze więcej zalet.
Lnianki
Składniki:
– 50 g świeżo, drobno zmielonego lnu
– pół łyżki niezmielonego lnu
– 70 g rozpuszczonego miodu
– 15 g surowego kakao
– porządną szczyptę gałki muszkatołowej
– 160 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. W misce umieść zmielone siemię lniane, kakao,
gałkę i miód.
Wymieszaj składniki. Zalej wodą i połącz całość.
Uzyskaną masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozprowadź cienko i piecz przez 50 minut. Wcześniej posyp niezmielonym siemieniem lnianym. Wyjmij lnianki z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Pokrój w nieregularne kawałki. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Polecamy
Polski deser najlepszym na świecie. Czym zaskarbił sobie serca krytyków?
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Domowy sorbet, czyli deser w zdrowym wydaniu. Jak go zrobić?
się ten artykuł?