Przejdź do treści

Olej kokosowy – jaki wybrać i gdzie kupić najlepszy?

Jak kupować olej kokosowy? Diana Kulenyuk/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA
Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju
Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek
Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Olej kokosowy stosujemy nie tylko w kuchni, ale też w łazience. Można na nim smażyć i zmywać nim makijaż. Jaki olej wybrać do zastosowań kulinarnych, a jaki do kosmetycznych? Czy każdy olej kokosowy jest taki sam i ile powinien kosztować dobry olej kokosowy?

 

Jaki olej kokosowy wybrać?

Żeby odpowiedzieć sobie na to pytanie, przede wszystkim warto się zastanowić, jakie będzie zastosowanie oleju kokosowego w naszym domu. Olej kokosowy do smażenia może być rafinowany – ma wyższy punkt dymienia, a dodatkowo jest pozbawiony smaku i zapachu, przez co jest bardziej uniwersalny (pasuje do słodkich i wytrawnych potraw). Jeśli chcemy stosować olej kokosowy na włosy lub na twarz, lepiej wybrać nierafinowany, bardziej odżywczy i delikatnie pachnący kokosem. Olej kokosowy nierafinowany musi mieć wyraźne oznaczenie na opakowaniu. Oprócz słowa „nierafinowany” szukajmy także określeń „raw” (z angielskiego surowy), a także „virgin” lub „extra-virgin”.

Olej kokosowy rafinowany

Olej rafinowany jest pozbawiony zapachu, smaku, wybielany i oczyszczony w wysokiej temperaturze. Proces rafinacji może być przeprowadzony na różne sposoby. Większość rafinacji odbywa się z użyciem środków chemicznych, co może spowodować, że w oleju kokosowym znajdą się niezdrowe tłuszcze trans i będzie on niepotrzebnie utwardzony. Minusem rafinacji jest pozbawienie oleju kokosowego większości wartości odżywczych. To nadal roślinny olej, ale bez smaku, zapachu i także bez wielu mikroelementów, witamin.

Olej kokosowy / istockphoto

Olej kokosowy nierafinowany

Nierafinowany olej kokosowy łatwo poznać po tym, że ma kokosowy zapach. Nie może być on zbyt intensywny (tu jest ryzyko, że jego aromat został sztucznie wzbogacony), ale też nierafinowany olej kokosowy nie może być pozbawiony kokosowego aromatu (bo to z kolei oznacza, że został jednak rafinowany). Najlepszy olej ma delikatny smak i równie subtelny kokosowy zapach. Różnica jest również w wyglądzie. Olej rafinowany jest bardziej „suchy”, na jego powierzchni tworzy się siatka przypominająca wyglądem plastry miodu albo popękaną ziemię. Olej nierafinowany jest bardziej gładki i zwarty.

Gdzie kupować olejek kokosowy?

Olej kokosowy robi się coraz bardziej popularny. Kiedyś był drogi i trudno dostępny w wybranych sklepach ze zdrową żywnością. Dziś olej znajdziemy go w wielu supermarketach spożywczych (nikogo nie dziwi olej kokosowy na półkach takich sklepów jak Lidl czy Biedronka), a nawet w drogeriach. Olej kokosowy kupiony w sklepie popularnej sieci wcale nie musi być zły, warto jednak zwrócić uwagę na następujące sprawy:

  • w przypadku oleju kokosowego rafinowanego – jaką metodą był rafinowany? Czy używano w tym procesie chemii, czy na przykład pary wodnej. Zwykle producent chwali się, że w procesie rafinacji nie użyto środków chemicznych. Oznacza to, że rafinowany olej kokosowy też może być na swój sposób ekologiczny, i takiego warto szukać do kuchni.
  • w przypadku oleju kokosowego nierafinowanego – czy jest z ekologicznych upraw i ma delikatny kokosowy zapach (zbyt mocny może oznaczać, że olej został wzbogacony sztucznymi aromatami)
5 nieoczywistych zastosowań oleju kokosowego

Olej kokosowy – cena

Cena oleju kokosowego jest również uzależniona od tego, czy jest on rafinowany czy nierafinowany. Za olej kokosowy rafinowany zapłacimy od około 10 złotych za kilogram, do nawet 50 złotych, jeśli chcemy kupić produkt ekologiczny. W przypadku oleju kokosowego nierafinowanego różnice w cenach są jeszcze większe – od około 20 złotych za kilogram, do nawet ponad 100 złotych.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ciastka

Rozporządzenie Komisji Europejskiej: koniec z produktami, które mają za dużo tłuszczów trans

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

olej z wiesiołka

„Cudowny” olej z wiesiołka – prawdziwe remedium na kobiece dolegliwości?

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Olej z ryżu / istock

Olej bez ekstrakcji chemicznej. Czy jest lepszy od ekstrahowanego?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Olej kokosowy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Tłuszcze trans zakazane!

Tłuszcze trans – co to, gdzie występują, czy są zdrowe?

maliny

Olej z pestek malin nie jest naturalnym filtrem UV. Dermatolog ostrzega

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Śniadanie białkowo-tłuszczowe

„Zmiana, która pozwoliła mi osiągnąć sytość i zmniejszyć ochotę na słodkie”. Dietetyczka o zaletach śniadań białkowo-tłuszczowych

Tłuszcze nasycone – gdzie występują i jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie?

Tłuszcze nasycone – gdzie występują i jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie?

kobieta smażąca jedzenie

Najlepsze i najgorsze oleje. Gdzie się znajdują?

Olej palmowy – jeść czy nie jeść?

Olej palmowy – szkodliwy czy nie? Paulina Górska zebrała najważniejsze fakty

Orangutany / gettyimages

Co łączy orangutany, tłuszcze trans, detektywów na zakupach i olej palmowy? Wiele!

schabowy

10 ciężkostrawnych potraw, które można uczynić lżejszymi dla naszego żołądka

Unsplash

Węglowodany i tłuszcze są złe? Robisz wszystko, by ich unikać? Specjalistka ds. żywienia obaliła dietetyczne mity

Unsplash

Dlaczego warto jeść tłuste ryby? Specjaliści z „Czytamy etykiety” wyjaśniają

insulinooporność

5 faktów o insulinooporności, które powinnaś znać

Akcja regeneracja

Tłuszcz cię usypia

Dieta odchudzająca – węglowodany vs. tłuszcze

Tłuszcze: zła transformacja

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?