Przejdź do treści

Odżywcza moc skwalenu. Dlaczego warto go uzupełniać?

skwalen
Odżywcza moc skwalenu. Dlaczego warto go uzupełniać? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?
Kobieta
„Kompulsywne objadanie się jest jak branie na kredyt energii, której nie masz” – alarmuje dietetyczka

Regeneruje, zwiększa odporność, działa przeciwzapalnie. Najbogatszym źródłem skwalenu jest olej z wątroby rekina. O niezwykłości skwalenu świadczy to, że nie może być produkowany syntetycznie, więc jedynym jego źródłem są oleje. Najbogatsze w skwalen są te z wątroby rekina.

O tym, że olej z wątroby rekina ma niemal magiczne działanie, już od wieków wiedzieli Japończycy. Mieszkańcy półwyspu Izu nazywali go nawet „samedawa”, czyli lekarstwem na wszystko. Nic dziwnego więc, że w końcu zainteresowali się nim także naukowcy. Już w 1906 roku japoński chemik dr Mitsumaro Tsjujimoto ogłosił, że odkrył substancję zamieniającą rekini olej w lek. Nazwał ją skwalenem (japońscy rybacy łowili rekiny głównie z rodziny koleniowatych, po łacinie Squalidae). Ale dopiero niedawno odkryto, że każdy z nas rodzi się z osobistą porcją skwalenu w organizmie, a pomiędzy 30. a 40. rokiem życia jego poziom zaczyna spadać. Dlaczego warto go uzupełniać? Oto kilka powodów.

Skwalen – fabryka tlenu

Dla chemika skwalen jest węglowodorem wielonienasyconym zaliczanym do lipidów (choć nie jest tłuszczem), dla laika to bladożółty, przejrzysty płyn. Dla lekarza to ważny składnik ludzkiego ciała, który znajduje się m.in. w skórze (30 mg skwalenu na 100 g tłuszczu skóry), tarczycy (5 mg/100 g) i wewnętrznej warstwie tętnic (4 mg/100 g). A także, w mniejszych ilościach, m.in. w śledzionie, sercu, mięśniach prążkowanych, nadnerczach i nerkach, jelitach, mózgu i płucach, czyli w niemal całym człowieku. Według dr. Takashi Yokoty, czołowego japońskiego badacza skwalenu i autora pracy „The Miracle of Squalene”, skwalen aktywizuje procesy życiowe komórek, wspomagając ich dotlenianie (to właśnie wiążącemu tlen z wody skwalenowi rekiny zawdzięczają umiejętność długiego przebywania w niskonasyconych tlenem wodach na dużych głębokościach). A dotlenione komórki to zdrowsze i żywsze komórki – wzrost poziomu tlenu w organizmie stymuluje naturalny metabolizm.

Na cholesterol, na serce i dla agenta

Rola generatora tlenu nie jest jedyną, jaką odgrywa skwalen. Jest on również silnym antyutleniaczem i naturalnym antybiotykiem, działającym przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Wpływa też na syntezę cholesterolu i może zapobiegać powstawaniu kamieni żółciowych, jest stosowany jako wsparcie leków przeciwdziałających chorobom serca. A na spółkę z alkiloglicerolami (związki lipidowe znajdujące się w oleju z wątroby rekina) i kwasami omega-3 skwalen stymuluje naszą odporność i jest pomocny w leczeniu chorób związanych z zaburzeniami funkcjonowania układu immunologicznego. Już uważasz rekiny i ich wątroby za ósmy cud świata? Poczekaj, to jeszcze nie wszystko! Skwalen jest także świetną odtrutką, wspomagającą proces usuwania toksyn z naszych ciał. Głównie ksenobiotyków, czyli tych, które powstały w wyniku przemysłowej działalności człowieka i dostają się do naszych organizmów, gdy np. spożywamy pryskane pestycydami owoce i warzywa. Skwalen powinni pokochać także… szpiedzy, bo rozpuszcza się w nim łatwo wiele trucizn, m.in. arszenik, strychnina i dioksyny, które następnie zostają wydalone z organizmu wraz z produktami przemiany materii. Podaje się go również jako antidotum w przypadkach nadużycia leków.

kobieta

Piękna dzięki rekinowi

Zastanawiasz się, dlaczego najwięcej skwalenu mamy w skórze i jej tłuszczu, skoro ma tak dobroczynne działanie na wnętrze człowieka? Bo skwalen, produkowany przez nasze gruczoły łojowe, tworzy płaszcz hydrolipidowy – najbardziej zewnętrzną warstwę naskórka, która chroni nas przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych i zapobiega parowaniu wody z komórek naskórka. Dzięki skwalenowi jesteśmy mniej podatni na uszkodzenia spowodowane zbyt długim opalaniem, zmniejsza on też ryzyko powstawania podrażnień skóry i rumienia. A skoro przy okazji walczy z wolnymi rodnikami, nic dziwnego, że zainteresowała się nim kosmetyka. Jako substancja chemiczna jest niestabilny i pod wpływem tlenu z powietrza oraz promieniowania UV szybko ulega rozpadowi, więc w kosmetyce używa się jego stabilnej pochodnej, bezwonnego, bezbarwnego i przezroczystego olejku – skwalanu. Skwalan działa nawilżająco i lekko natłuszczająco, a do tego świetnie przenika do głębszych warstw skóry, więc jest doskonałym nośnikiem dla rozpuszczalnych w tłuszczach składników biologicznie aktywnych. Nadaje się dla nawet największych uczuleniowców (także tych, których skóra nie toleruje olejów roślinnych) i cer tłustych (nie zatyka porów), znajdziesz go m.in. w produktach przeciwzmarszczkowych dla kobiet dojrzałych, które z wiekiem utraciły swe naturalne zasoby skwalenu. I znów uwaga dla agentów: rekini specyfik wspomaga także gojenie się ran i zmniejsza ryzyko pojawienia się blizn!

Skwalen – naturalne panaceum

O niezwykłości skwalenu świadczy to, że nie może być produkowany syntetycznie, więc jedynym jego źródłem są oleje. Najbogatsze w skwalen są te z wątroby rekina (jego stężenie zależnie od gatunku ryby może wynosić od 35 do 80 proc.). Skwalen znajduje się także w oleju z nasion amarantusa (6300 mg na 100 g) i oliwie (685,5 mg/100 g), ale według lekarzy roślinny jest gorzej przyswajalny niż ten pochodzenia zwierzęcego (a i spożywany z jedzeniem absorbujemy tylko w 60-85 proc.). Zważywszy na to, że w produktach roślinnych stężenie skwalenu jest od 3 do 10 razy mniejsze niż w olejach rybich, łykanie kapsułek z olejem z wątroby rekina jest najłatwiejszym i najtańszym sposobem na zwiększenie osobistych zasobów skwalenu. Ale uwaga: olej z rekiniej wątroby to nie jest tran, choć w potocznym rozumieniu te określenia występują zamiennie. Tran jest pozyskiwany z wątrób ryb z rodziny dorszowatych i owszem, ma mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz witamin A, D i E. Ale nie zawiera działających cuda alkilogliceroli i skwalenu. 1:0 dla rekina!

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wzmacniamy odporność po zimie. Sprawdzone sposoby, które pokochasz

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

Rokitnik – naturalny sposób na przeziębienie. Jak go przyjmować, aby szybciej wyzdrowieć i wzmocnić odporność?

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Kobieta pije koktajl

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Superfoods na wzmocnienie odporności. Tę dziesiątkę wprowadź do swojej diety

Chcesz wzmocnić odporność? Wypróbuj antygrypinę z przepisu dietetyczki Justyny Mizery

Pierwszy urlop bez problemów żołądkowych, czyli moje wakacje z GUUT. Przetestowałam, bo każda z nas ma dobro w sobie!

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Jak wspierać układ odpornościowy? Dietetyczka Emilia Cesarek ma kilka rad

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

„Odporność zaczyna się od jedzenia”. Magdalena Bajtlik radzi, jak wzmocnić swój organizm

Imbir i cytryna na talerzu

Czy kobieta w ciąży i w trakcie laktacji może jeść imbir? Specjaliści z profilu „Mama ma plan” odpowiadają

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Poprawa odporności jesienią? Sprawdź, co nas wzmacnia

Poprawa odporności jesienią? Sprawdź, co nas wzmacnia

pelargonia afrykańska

Pelargonia afrykańska – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”