Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata
To śniadanie nie tylko dla osób, które nie jedzą produktów mlecznych. Będzie idealne dla każdego, kto szuka pomysłu na zdrowy i sycący najważniejszy posiłek dnia.
Dzięki zawartości kaszy i masła orzechowego, posiłek nasyci żołądek na długi czas. Banan, owoce lata i odrobina miodu sprawią, że po zjedzeniu dania nie będziesz mieć ochoty na niezdrowe, słodzone przekąski. Nie masz rano czasu na gotowanie? Ugotuj kaszę dzień wcześniej. Przelej jogurt z owocami do słoika i w drogę!
Kasza jaglana w tym przepisie jest zdecydowaną królową. To dzięki niej posiłek jest pełnowartościowy. Warto ją jeść często ze względu na wartości odżywcze. Sprawdzi się w przepisach na słodko i słono. Jest bogata w żelazo, potas, magnez, wapń i fosfor. Ma działanie oczyszczające, usuwa toksyny z organizmu. Oprócz tego jest bogata w błonnik, który pomaga w utrzymaniu glukozy we krwi na odpowiednim poziomie. Kasza przyspiesza metabolizm i poprawia pracę jelit. Warto ją jeść kiedy ma się anemię. Ta jaglana działa jak naturalny antybiotyk, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Wzmacnia włosy i paznokcie. Obniża poziom cholesterolu i wspomaga pracę układu nerwowego. Upiększa cerę i opóźnia procesy starzenia się organizmu. Nic dziwnego, że nazywana jest też królową kasz.
Składniki (dla 2 osób):
– ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
– ¾ szklanki mleka kokosowego
– dwa małe banany
– 2 czubate łyżki masła orzechowego, najlepiej domowego
– 2 garści ulubionych owoców lata
– kilka listków mięty
– miód albo syrop klonowy do polania
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Owoce umyj. Do blendera wrzuć banany, kaszę, mleko, masło orzechowe i całość zmiksuj.
alt=”jogurt-jaglany-przepis” />Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Przelej do naczynia. Posyp owocami i miętą.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Na koniec polej syropem lub miodem.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Aronia – poznaj polskie superfood. „To jeden z najzdrowszych owoców świata”
Naukowcy zbadali wczesne truskawki. To „koktajl pestycydów”
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
się ten artykuł?