Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci
Podczas upalnych dni wszyscy marzymy o tym, aby poczuć orzeźwienie. Wystarczy blender i dobrze dobrane produkty. Melon, herbata, kolendra i truskawki – to połączenie nie tylko doskonale nawilży, schłodzi i nawodni ciało, ale dzięki zawartości owoców również zapewni sytość na długo. Gorąco? Postaw na chłodzący herbaciany napój!
Idealny napój na upał
Melon reguluje poziom ciśnienia krwi, ma dobry wpływ na oczy i nerki. Wzmacnia układ nerwowy, dobrze wpływa na koncentrację, sen i nastrój. Jest moczopędny, w 90% składa się z wody. Ma mało kalorii i przyspiesza odchudzanie. Jest bogaty w witaminę A, C, E, kwas foliowy, B6, tiaminę i ryboflawinę.
Oprócz tego zawiera wapń, żelazo, fosfor, potas, sód i magnez. W połączeniu z truskawkami, kolendrą i jaśminową nutą smakuje doskonale!
Przepis na napój herbaciany
alt” data-mce-placeholder=”1″ />alt=”przepis-na-napoj-herbaciany” />
Zdjęcie: masz.talerz
Napój herbaciany – składniki
– garść truskawek
– pół melona
– łyżka świeżej kolendry
– łyżka herbaty jaśminowej
– 180 ml wody o temperaturze ok. 80 stopni
Napój herbaciany – przygotowanie:
Herbatę zalej wodą, parz przez 3-4 minuty, przecedź i odstaw do wystygnięcia. Truskawki umyj i pozbądź się szypułek. Melona obierz ze skórki. Do blendera wrzuć kolendrę, truskawki, melona i napar z herbaty. Zmiksuj na gładki płyn.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
Herbatka dla niemowląt pilnie wycofana. „Przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu ołowiu”
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
się ten artykuł?