Przejdź do treści

Fasolka szparagowa – dama do towarzystwa. Mamy trzy pyszne przepisy!

Fasolka szparagowa / istock
Fasolka szparagowa / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
Top 10 produktów chroniących przed rakiem
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Fasolka szparagowa doskonale czuje się w towarzystwie innych warzyw i dobrze znosi eksperymenty. Zrobimy ją dla was w trzech wersjach: z pomidorami, z sezamem i z parmezanem.

Fasolka szparagowa

Fasolkę szparagową możemy kupić żółtą lub zieloną, a późnym latem na straganach pojawia się też rzadsza i wyjątkowo pyszna odmiana, ze względu na swoje imponujące rozmiary zwana groźnie „mamutem”. Fasolka żółta jest delikatniejsza w smaku, lekko orzechowa, podczas gdy zielona ma posmak ostrzejszy i bardziej wyrazisty. Mamut jest najbardziej mięsisty i wielu jego amatorów twierdzi, że również najsmaczniejszy. Duża zawartość błonnika, niski indeks glikemiczny oraz mała liczba kalorii (27 na 100 gramów produktu) sprawiają, że fasolka jest doskonałym warzywem dla osób dbających o linię.

Fasolka zalecana jest kobietom w ciąży, bo zawiera duże ilości kwasu foliowego ‒ najwięcej ma go fasolka zielona. Ona też wygrywa z żółtą, jeśli chodzi o zawartość witaminy A, za to żółta ma więcej potasu i fosforu. Na jednym talerzu można zatem podać obie z korzyścią zarówno dla zdrowia, jaki i walorów estetycznych dania. Fasolka szparagowa jest też bogatym źródłem magnezu, manganu, żelaza, cynku i wapnia oraz witamin B6, C, E i K. Wspomniany już wcześniej błonnik sprawia, że fasolka wspomaga pracę jelit, a także doskonale syci. Niestety, fasolka może powodować wzdęcia, dlatego osoby z delikatniejszym przewodem pokarmowym powinny spożywać ją z umiarem.

Fasolkę można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Doskonale sprawdza się w zupach, sałatkach lub jako samodzielne danie czy dodatek do dania głównego. Zgoda, jest pyszna z masłem i bułką tartą, ale to połączenie, choć klasyczne i szlachetne, wydaje się już nieco zakurzone i dlatego warto się pokusić o nowe zestawienia smakowe. Wypróbujcie fasolkę z sezamem, czarnuszką albo słonecznikiem. Skrapiajcie ją najlepszą oliwą i kwaśno-słodkim balsamico, posypujcie sezamem, ognistym chilli albo zawsze słuszną natką, podawajcie z kuskusem albo kaszą jaglaną. Fasolka lubi to. Smacznego!

schabowy

Jak gotować fasolkę?

Przed ugotowaniem myjemy fasolkę i obcinamy jej końce. Gdy gotujemy zupę, wrzucamy fasolkę do zimnej wody, wtedy jej smak przejdzie do wywaru, a gdy chcemy ją ugotować jako część składową samodzielnego dania, wtedy gotujemy ją w gorącej, lekko osolonej i posłodzonej wodzie (ok. łyżeczki na litr wody). Czas gotowania zależy od gatunku i świeżości fasoli i wynosi ok. 20 minut – trzeba próbować – jeśli widelec bez problemu przebija fasolkę, oznacza to, że jest gotowa. Po ugotowaniu należy fasolkę odcedzić i przelać zimną wodą. Fasolkę możesz też z powodzeniem ugotować na parze – będzie jeszcze zdrowiej.

Fasolka szparagowa w pomidorach

To lekkie danie, pyszne z kuskusem!

Składniki dla 2 osób:

  • 30 dag fasolki,
  • 4 średnie pomidory,
  • 3 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • ½ opakowania suszonej bazylii.

Przygotowanie:

Fasolkę pokrój na mniejsze kawałki długości 2‒3 cm i ugotuj al dente. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, przesmaż 3 posiekane ząbki czosnku, dodaj pomidory. Posól, popieprz, dodaj pół opakowania suszonej bazylii, łyżeczkę cukru i duś na wolnym ogniu, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje (ok. 15 minut). Dodaj fasolkę i duś jeszcze 5 minut. Podawaj z kuskusem i natką pietruszki.

Fasolka z sezamem

Zdrowy sezam zamiast bułki tartej.

Składniki dla 2 osób:

  • 30 dag fasolki,
  • półtorej łyżki masła ghee,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 2 łyżki sezamu,
  • sól.

Na suchej patelni upraż sezam, uważaj, żeby nie przypalić. Ma się zezłocić, przypalony nie nadaje się do użytku. Na drugiej patelni rozgrzej masło ghee, dodaj fasolkę, przesmaż, dodaj wyciśnięty czosnek, zamieszaj. Całość posyp uprażonym sezamem.

Mamut z parmezanem

Rewelacja na zimno i na ciepło.

Składniki dla 2 osób:

  • 30 dag zielonej lub żółtej fasoli mamut (zielona ładniej się prezentuje w tym daniu),
  • parmezan starty na tarce o grubych oczkach,
  • oliwa z oliwek,
  • ocet balsamiczny,
  • czosnek,
  • miód,
  • sól,
  • pieprz.

Fasolę ugotuj do miękkości. Odcedź na durszlaku i wyłóż na półmisek. Wymieszaj 4 łyżki oliwy z oliwek z 1 łyżką octu balsamicznego i 1 łyżeczką miodu, dodaj sól i pieprz. Polej fasolkę. Posyp grubo startym parmezanem.

Kasia Bem – nauczycielka jogi, oddechu i medytacji w systemach Sivananda Jogi (tytuł Master of Yoga, II stopień specjalizacji), Ashtangi Jogi i Sri Sri Jogi, RYT 500. Autorka programów: Joga dla Twarzy, Potęga Ciszy, Happy Detoks z jogą naturalnie! Autorka książki „Happy Detoks”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Wegańskie karmelki – idealne na święta

Domowa skórka pomarańczowa. Przepis na zdrowszą wersję tego dodatku

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pasta z buraka w misce

Pasta kanapkowa na zimne dni. Zaskakująca, bo z burakiem

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

7 zdrowotnych właściwości imbiru