Deser z matcha, czyli wegańska galaretka bez grama żelatyny
Mamy alternatywę dla klasycznej domowej galaretki. Pyszna, wegańska i bez grama żelatyny! Taka domowa galaretka to świetny pomysł na deser albo zdrową przekąskę.
Zamiast żelatyny użyliśmy agar-agar. Jest to substancja żelująca wytwarzana z glonów. Stosuje się ją przy produkcji słodyczy. O tym, że cukier jest kiepskim wyborem, wiedzą chyba wszyscy, dlatego zastąpiliśmy go naturalnym słodkim smakiem daktyli. Owoce te, zarówno świeże, jak i suszone, zawierają mnóstwo błonnika, witamin takich jak C, A, E, K oraz minerały: żelazo, magnez, wapń, fosfor czy cynk. Dodatkowo chronią przed zachorowaniem na miażdżycę i chorobami serca.
W skład naszej galaretki wchodzą migdały, a właściwie mleko, które z nich zrobiliśmy poprzez wcześniejsze ich namoczenie, zmiksowanie z wodą i odcedzenie. Odcedzone orzechy możesz dodać do owsianki, koktajlu albo zdrowych ciasteczek. Migdały to doskonałe źródło wartości odżywczych. Przede wszystkim zawierają zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które między innymi dobrze wpływają na pracę mózgu. Dzięki zawartości błonnika migdały dobrze wpływają na pracę jelit. Oprócz tego zawierają witaminy, minerały, obniżają poziom cholesterolu i świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska w ciągu dnia.
Wegańską galaretkę wzbogaciliśmy o herbatę matcha, czyli japońską zieloną sproszkowaną herbatę.
Całość zwieńczymy jagodami goji, które ze względu na swoje dobroczynne działanie zostały uznane za superfood. To zasługa ich składu, w który między innymi wchodzi mnóstwo aminokwasów, witamin, minerałów, nienasycone kwasy tłuszczowe i kwasy omega-6.
Wegańska galaretka
Składniki:
– 60 g migdałów
– 700 ml wody
– 100 g suszonych daktyli
– 1 czubatą łyżeczkę herbaty matcha
– 2 łyżeczki agar-agar
– 3 łyżki jagód goji
Przygotowanie:
Dzień wcześniej zalej migdały wodą i odstaw na noc w temperaturze pokojowej.
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Następnego dnia przecedź orzechy. Do miksera wrzuć migdały, daktyle i wodę. Całość miksuj ok. 3 minut. Po tym czasie przecedź uzyskane mleko przez gazę ‒ mocno odciśnij pozostałą masę.
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Przelej płyn ponownie do miksera i dodaj matchę. Zmiksuj chwilę. Wlej całość do garnka i zagotuj. Zmniejsz ogień i stopniowo dodawaj agar-agar, cały czas mieszaj. Przelej płyn do foremek i odstaw do wystygnięcia.
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Następnie włóż deser do lodówki i poczekaj mniej więcej pół godziny, aż mocno zgęstnieje. Jagody goji zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Przecedź. Galaretkę podawaj z jagodami goji.
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com
Zobacz także
„Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni
Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać
„Bez plastiku można żyć”. Paulina Górska mówi o tym, jak praktykuje ekologiczny styl życia we własnej rodzinie
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Małgorzata Rozenek-Majdan przeszła na dietę wegańską. „Białko jest demonizowane”
Polski deser najlepszym na świecie. Czym zaskarbił sobie serca krytyków?
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
JEŚĆ CZY BYĆ: Od steku z mamuta po udko z probówki – historia mięsa
się ten artykuł?