Przejdź do treści

Aspartam – czego jeszcze o nim nie wiesz? O jego wadach i zaletach rozmawiamy z dietetyczką Zofią Suszką

Aspartam w dżemach / istock
Aspartam w dżemach / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Aspartam, czyli popularny słodzik, od lat jest tematem wielu rozmów specjalistów. Niektórzy uważają bowiem, że jest rakotwórczy i szkodliwy. Czy związku, który w produktach żywnościowych występuje pod tajemniczą nazwą E951, należy się jednak bać? Zofia Suszka, dietetyczka z Poradni „Holistycznie Zdrowi” tłumaczy i rozwiewa wszystkie wątpliwości.

Aspartam – czym jest?

Zacznijmy od właściwości aspartamu.

– To organiczny związek chemiczny składający się z dwóch aminokwasów: fenyloalaniny i kwasu asparaginowego. Aspartam jest całkowicie rozkładany w jelitach. Jednym z metabolitów jest metanol, jednak jego ilości są znikome, znacznie mniejsze niż w niektórych konwencjonalnych produktach spożywczych. Nie należy się tego obawiać. Jego wartość energetyczna to około 4 kcal/1g (podobnie do cukru), jednak jest 200 razy słodszy od cukru, przez co używa się go znacznie mniej i w użytych ilościach jego wartość energetyczna jest pomijalna – wyjaśnia Zofia Suszka, dietetyczka.

Aspartam – rakotwórcze działanie

Czy aspartam ma działanie rakotwórcze? Nie!

Jak mówi Zofia Suszka, aspartam nie ma potencjału rakotwórczego ani toksycznego, co jest zatwierdzone przez European Food Safety Authority.

– Dzienną dopuszczalną dawkę oznaczono jako 50 mg/kg/mc. Dla osoby ważącej 60 kg będzie to więc 3 tys. mg aspartamu. Dla porównania litrowa cola zero ma 586 mg aspartamu w składzie – dodaje dietetyczka.

I chociaż kilka badań na szczurach wskazywało jego rakotwórcze działanie, istnieje wiele zastrzeżeń co do jakości tych badań. Używano bardzo wysokich dziennych dawek, w przeliczeniu nierealnych do przyjęcia przez jedną osobę w ciągu dnia. Zwierzęta wykorzystane do badań prawdopodobnie miały również zmiany nowotworowe spowodowane starością. Dodatkowo – badań na zwierzętach nie można przenosić 1:1 na ludzi

– Aspartam u zdrowych osób w żaden sposób nie wpływa na organizm. Istnieje wyjątek: osoby chore na fenyloketonurię, rzadką chorobę genetyczną, w której nie są one w stanie metabolizować fenyloalaniny wchodzącej również w skład aspartamu. Zachodzi przez to gromadzenie jej w organizmie, co prowadzi do uszkodzenia mózgu – wyjaśnia Zofia Suszka.

Aspartam – zalety

Czy warto korzystać z aspartamu? Dietetyczka uważa, że tak. Dlaczego? Już wyjaśniamy.

Zalety aspartamu:

  • pomaga ograniczać spożywanie cukru (decydując się na spożywanie aspartamu, zamieniamy napoje słodzone cukrem na napoje niskokaloryczne),
  • zmniejsza się ryzyko otyłości i jej powikłań,
  • nie wpływa negatywnie na szkliwo zębów tak jak cukier.

Jak każda substancja tworzona sztucznie, aspartam ma także swoje wady.

Wady aspartamu:

  • przyzwyczaja do smaku słodkiego, trudno więc ograniczyć ilość słodkich produktów w diecie,
  • często towarzyszy innym nawykom (np. jedzeniu fast foodów) i je utrwala.

Aspartam – gdzie go znajdziemy?

  • słodzone jogurty,
  • napoje gazowane,
  • wody smakowe (ale też napój typu ice tea),
  • izotoniki,
  • kakao w proszku,
  • dżemy,
  • gumy do żucia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Indeks glikemiczny - co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Indeks glikemiczny a zdrowie – czy warto stosować dietę o niskim IG?

Co to jest sorbitol? Szkodliwość, właściwości, zastosowanie

Czy ksylitol jest dobrą alternatywą dla cukru buraczanego i trzcinowego?

Syrop z agawy. Jakie ma właściwości i kto powinien po niego sięgać?

Po czym rozpoznać „uzależnienie od cukru”? Sygnały, które powinny zwrócić twoją uwagę

Czy każdy zamiennik cukru nadaje się do wypieków?

Miód a cukrzyca – czy wykluczają się wzajemnie?

rożek i makaroniki

7 mitów o cukrzycy, przez które chorujemy

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Dwie kobiety leżą na kocu

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Te proste zmiany sprawią, że będziesz bardziej najedzona i będziesz lepiej się czuła. Podpowiada Anna Reguła

Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolację – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

„Nie kupujmy produktu, w którego składzie na pierwszym miejscu jest cukier”- apeluje dr inż. Anna Hinburg. Czy czekoladowe zajączki to dobry pomysł?

Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości

Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości

Korzeń lukrecji

Korzeń lukrecji – właściwości, działanie, skutki uboczne

Sacharoza

Sacharoza – co to, właściwości, gdzie występuje? Podział węglowodanów

Puszki Pandory – jakie zło się czai w puszkach z gazowanymi napojami?