Przejdź do treści

Aspartam – czego jeszcze o nim nie wiesz? O jego wadach i zaletach rozmawiamy z dietetyczką Zofią Suszką

Aspartam w dżemach / istock
Aspartam w dżemach / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Aspartam, czyli popularny słodzik, od lat jest tematem wielu rozmów specjalistów. Niektórzy uważają bowiem, że jest rakotwórczy i szkodliwy. Czy związku, który w produktach żywnościowych występuje pod tajemniczą nazwą E951, należy się jednak bać? Zofia Suszka, dietetyczka z Poradni „Holistycznie Zdrowi” tłumaczy i rozwiewa wszystkie wątpliwości.

Aspartam – czym jest?

Zacznijmy od właściwości aspartamu.

– To organiczny związek chemiczny składający się z dwóch aminokwasów: fenyloalaniny i kwasu asparaginowego. Aspartam jest całkowicie rozkładany w jelitach. Jednym z metabolitów jest metanol, jednak jego ilości są znikome, znacznie mniejsze niż w niektórych konwencjonalnych produktach spożywczych. Nie należy się tego obawiać. Jego wartość energetyczna to około 4 kcal/1g (podobnie do cukru), jednak jest 200 razy słodszy od cukru, przez co używa się go znacznie mniej i w użytych ilościach jego wartość energetyczna jest pomijalna – wyjaśnia Zofia Suszka, dietetyczka.

Aspartam – rakotwórcze działanie

Czy aspartam ma działanie rakotwórcze? Nie!

Jak mówi Zofia Suszka, aspartam nie ma potencjału rakotwórczego ani toksycznego, co jest zatwierdzone przez European Food Safety Authority.

– Dzienną dopuszczalną dawkę oznaczono jako 50 mg/kg/mc. Dla osoby ważącej 60 kg będzie to więc 3 tys. mg aspartamu. Dla porównania litrowa cola zero ma 586 mg aspartamu w składzie – dodaje dietetyczka.

I chociaż kilka badań na szczurach wskazywało jego rakotwórcze działanie, istnieje wiele zastrzeżeń co do jakości tych badań. Używano bardzo wysokich dziennych dawek, w przeliczeniu nierealnych do przyjęcia przez jedną osobę w ciągu dnia. Zwierzęta wykorzystane do badań prawdopodobnie miały również zmiany nowotworowe spowodowane starością. Dodatkowo – badań na zwierzętach nie można przenosić 1:1 na ludzi

– Aspartam u zdrowych osób w żaden sposób nie wpływa na organizm. Istnieje wyjątek: osoby chore na fenyloketonurię, rzadką chorobę genetyczną, w której nie są one w stanie metabolizować fenyloalaniny wchodzącej również w skład aspartamu. Zachodzi przez to gromadzenie jej w organizmie, co prowadzi do uszkodzenia mózgu – wyjaśnia Zofia Suszka.

Aspartam – zalety

Czy warto korzystać z aspartamu? Dietetyczka uważa, że tak. Dlaczego? Już wyjaśniamy.

Zalety aspartamu:

  • pomaga ograniczać spożywanie cukru (decydując się na spożywanie aspartamu, zamieniamy napoje słodzone cukrem na napoje niskokaloryczne),
  • zmniejsza się ryzyko otyłości i jej powikłań,
  • nie wpływa negatywnie na szkliwo zębów tak jak cukier.

Jak każda substancja tworzona sztucznie, aspartam ma także swoje wady.

Wady aspartamu:

  • przyzwyczaja do smaku słodkiego, trudno więc ograniczyć ilość słodkich produktów w diecie,
  • często towarzyszy innym nawykom (np. jedzeniu fast foodów) i je utrwala.

Aspartam – gdzie go znajdziemy?

  • słodzone jogurty,
  • napoje gazowane,
  • wody smakowe (ale też napój typu ice tea),
  • izotoniki,
  • kakao w proszku,
  • dżemy,
  • gumy do żucia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Kobieta z pączkami

Co zrobić, żeby pokonać ochotę na słodycze? Wyjaśnia dietetyczka

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

Małgorzata Akkus: Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier. Dzięki nim przeżyliśmy po 89'

„Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier”. Psychodietetyczka podkreśla, że to dzięki nim przeżyliśmy po 1989 roku

Cukier trzcinowy zamiast białego?/iStockphoto

Cukier trzcinowy zamiast białego – to na pewno dobra zmiana? Odpowiada dietetyczka

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Cukier uzależnia – objawy i sposoby walki z uzależnieniem

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

kostki cukru

Alternatywa dla cukru – słodzik, stewia i inne zamienniki cukru

Zamienniki cukru - sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Zamienniki cukru – sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Lubisz słodkie napoje? Mają negatywny wpływ na twoje zdrowie

Nie możesz obejść się bez cukru? Wypróbuj jego zdrowsze zamienniki

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Kontroluj cukier

Kontroluj cukier! Podpowiadamy, jakie produkty ci w tym pomogą

Niekoniecznie Dietetycznie: „Jeśli odrzucasz syrop glukozowo-fruktozowy na rzecz cukru, to niepotrzebnie. Oba są siebie warte”

Cukier, który szkodzi wątrobie

Cukier, który szkodzi wątrobie

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Cukier waniliowy czy wanilinowy? Ekspertki z Czytamy Etykiety alarmują, żeby dokładnie czytać etykiety

Kobieta je czekoladę

Czekoladki na Walentynki? Dietetyk radzi, jakie wybrać, jeśli troszczysz się o zdrowie swojego partnera

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?