Przejdź do treści

Drożdżowe płatki nieaktywne – dlaczego warto je jeść? Tłumaczą ekspertki z Czytamy Etykiety

Drożdże na desce kuchennej
Drożdże - dlaczego warto je jeść?/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Drożdże kojarzą się głównie z wypiekami. W formie płatków drożdżowych idealnie sprawdzą się jednak np. do sałatek. Dlaczego warto je jeść? Nie tylko pomogą zadbać o zdrowy wygląd skóry i włosów. O ich drogocennym wpływie na organizm piszą ekspertki na instagramowym profilu Czytamy Etykiety. 

Drożdże dodadzą zdrowia

Drożdże to jeden z produktów w kuchni, który zaskakuje swoimi walorami zdrowotnymi.

Drożdże to prawdziwa porcja zdrowia! Są dobre m.in. dla włosów, skóry, układu odpornościowego – to dawka witamin i pierwiastków – piszą ekspertki z profilu Czytamy Etykiety.

Drożdże są cennym źródłem błonnika, witamin z grupy B, kwasu foliowego i ryboflawiny.  Dostarczają także składników mineralnych takich jak: sód, potas, wapń, cynk czy żelazo. Warto więc dodać je do codziennego menu np. w formie płatków drożdżowych nieaktywnych.

Gluten to puszka Pandory

Dlaczego warto jeść płatki drożdżowe nieaktywne?

Walory zdrowotne płatków drożdżowych nieaktywnych opisały na swoim profilu na Instagramie specjalistki z Czytamy Etykiety.

Dlaczego warto jeść płatki drożdżowe nieaktywne:

  1. Stanowią źródło aminokwasów egzogennych oraz witamin z grupy B;
  2. Zawierają witaminy C i A;
  3. Świetnie wpływają na kondycję włosów i przyspieszają ich wzrost;
  4. Wzmacniają też paznokcie;
  5. Są źródłem m.in.: wapnia, fosforu, potasu, cynku, miedzi i selenu;
  6. Wpływają na poprawę odporności;
  7. Regulują poziom cholesterolu we krwi;
  8. Świetnie urozmaicają smak potraw, na przykład sałatek.

Drożdże – czym są?

Drożdże to grzyby zaliczane do jednokomórkowych, niechorobotwórczych organizmów żywych. Występują pod postacią różnych kształtów i rozmnażają się w sposób bezpłciowy (wegetatywny) przez pączkowanie. Ich zdolność rozkładu glukozy, czyli cukru prostego, podczas procesu fermentacji do dwutlenku węgla i etanolu jest powszechnie wykorzystywana w wielu gałęziach przemysłu.

Obecnie, na dużą skalę, drożdże znajdują zastosowanie nie tylko w piekarnictwie, ale także w piwowarstwie, medycynie czy kosmetyce.

Czytamy Etykiety

Czytamy Etykiety to portal, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska.

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

Ekspertki z Czytamy Etykiety, z Agnieszką Pocztarską na czele, są też aktywne w mediach społecznościowych. Ich konto na Instagramie obserwuje ponad 227 tys. osób. 

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: