Przejdź do treści

Domowa pizza z awokado. Zobacz przepis na to niskokaloryczne szaleństwo

pizza z awokado
źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Pizzę lubią wszyscy. Tradycyjna pizza jest jednak bogata w niezdrowe tłuszcze i jest bardzo kaloryczna. Dlatego warto zainteresować się awokado. Guacamole to najpopularniejsza potrawa na bazie awokado, ale warto dodawać go do wielu potraw, bo jest znakomitym zamiennikiem dla szkodliwych tłuszczy i jest bogate w witaminy. Zatem przyszedł czas na pizzę z dodatkiem tego zielonego owocu.

Pizza z awokado to jedynie 100 kalorii na jedną porcję (jeden trójkąt). Dzięki temu możemy zjeść pizzę bez wyrzutów sumienia i nieprzyjemnych wzdęć. Jest to doskonała propozycja na wegetarian, jak również dla osób na diecie, które tęsknią za smakiem i zapachem pizzy. Za oceanem ten przepis to hit, może u nas również dogoni w popularności guacamole i pozwoli zapomnieć o ociekających tłuszczem dodatkach.

Pizza z awokado: składniki

  • 1 porcja pełnoziarnistego ciasta na pizzę
  • twaróg migdałowy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki pesto
  • 1 awokado
  • 2 szklanki rukoli
  • garść parmezanu
  • sól morska, pieprz

Pizza z  awokado: przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 260 stopni razem z blachą w środku, aby się podgrzała. Na pergaminie rozwałkuj ciasto, zrób wybrany kształt pasujący do blachy. Dodaj do niego rozdrobniony czosnek. Przełóż pizzę na rozgrzaną blachę. Piecz, aż do momentu zarumienienia brzegów. Po wyciągnięciu posmaruj ciasto twarogiem migdałowym, ułóż pokrojone w plastry awokado, dodaj pesto, posyp rukolą i parmezanem, możesz doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

Zobacz także

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
PROMOCJA
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

Omlet na patelni, obok leżą pomidory i papryka

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Pasta z fasoli na patelni

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym. Smakuje bombowo!

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Idealna przekąska na imprezę – orzeźwiające spring rollsy z krewetkami i pomelo

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

×