Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!
Bruschetta ‒ słynna włoska przekąska – kojarzy się z latem, chrupiącym pieczywem, świeżymi pomidorami, bazylią, oliwą. Kiedy jesień już powoli zagląda za rogiem, proponujemy wersję z gorącymi figami, słodkim miodem, rozmarynem, serem niebieskim i orzechami włoskimi. Już nam cieknie ślinka!
Figi – pyszne i zdrowe!
Figi pochodzą z krajów śródziemnomorskich. Badania dowodzą, że owoce te doskonale wpływają na nasz układ pokarmowy. Są bogate w błonnik, co korzystnie działa na układ trawienny. Obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, dobrze wpływają na układ krwionośny, wzrok i prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Te niepozorne owoce działają przeciwzapalnie, przeciwcukrzycowo i antynowotworowo. Figi mają szerokie zastosowanie w kuchni. Je się je na surowo, pieczone, duszone, suszone albo zamarynowane w słodkim syropie. Świetnie smakują w towarzystwie mięsa, sałatek albo jako dodatek do chleba czy deserów.
Orzechy włoskie są znane ze swoich wartości zdrowotnych, jednak ‒ jak reszta orzechów ‒ są kaloryczne. Nie można zajadać ich bez opamiętania. Uwaga! Ważna informacja dla osób niejedzących ryb i mięsa ‒ orzechy włoskie zawierają mnóstwo białka i kwasów omega-3. Już trzy orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3.
Ponadto ze względu na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych obniżają poziom cholesterolu. Osoby zmagające się z chorobami serca powinny do swojej diety wprowadzić orzechy włoskie. Zawierają one L-argininę, która wpływa na rozszerzenie naczyń wieńcowych. Oprócz tego orzechy chronią układ krążenia, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka oraz poprawiają wygląd cery.
Figi uwielbiają sery, dlatego w naszej propozycji nie zabraknie sera niebieskiego. Słodki smak fig wydobędzie kropla miodu, a leśny zapach rozmarynu wzbogaci całą kompozycję. To danie smakuje obłędnie, a jest zaskakująco proste!
Bruschetta z figami i niebieskim serem
Składniki (na 4 bruschetty):
– 2 figi
– ok. 3 łyżek posiekanych orzechów włoskich
– 4 łyżki sera niebieskiego
– ok. 2 łyżek płynnego miodu
– kilka gałązek rozmarynu
– 4 kromki chleba
– olej z orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zawiń figi i rozmaryn w folię aluminiową i piecz 20 minut. Pieczywo skrop olejem i podsmaż na patelni grillowej, aż chleb ładnie się zarumieni. Pokrusz ser na zgrillowanym pieczywie, połóż pokrojoną w plastry figę, oprósz orzechami i polej miodem.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Jakie napoje i jedzenie do szkoły warto przygotować dla dziecka?
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
się ten artykuł?