Przejdź do treści

Gryka poprawia apetyt, wzmacnia jelita, zmniejsza ciśnienie krwi. Z czym ją jeść? Sprawdź nasze przepisy!

Akcja bez glutenu: gryka Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

Nie wszyscy znają gryczaną, surową blondynę, choć to z niej właśnie po uprażeniu powstaje jej opalona koleżanka o mocniejszym smaku i głębokim aromacie. Obie panie można stosować zewnętrznie w formie okładów lub znacznie przyjemniej – w pysznych wariacjach kulinarnych.

Gryka – zdrowa i ma wiele zastosowań

Gryka poprawia apetyt, wzmacnia i oczyszcza jelita, naczynia krwionośne i włosowate, zwiększa krążenie obwodowe w kończynach, a zmniejsza ogólne ciśnienie krwi. Źródło biologicznie aktywnych związków, mikroelementów, bogata w aminokwasy, błonnik i białko roślinne obniżające poziom cholesterolu we krwi.

Mąka ze zmielonych ziaren jest idealna do naleśników na mleku ryżowym czy migdałowym. Można z niej wyczarować pyszny, domowy chleb na zakwasie – również gryczanym. Fajną propozycją będą placki z dodatkiem warzyw czy burgery gryczane z czerwoną cebulką i natką pietruszki. Osobiście jestem fanatyczką makaronu gryczanego ‒ jest łatwy do zrobienia, a świeży smakuje naprawdę niebanalnie w towarzystwie pesto czy tapenady z pachnących pomidorów. Nawet jeśli nie masz czasu zrobić tego cuda samodzielnie, możesz kupić w sklepach z ekojedzeniem makaron gryczany lub japoński gryczany soba. Jedna zasada – czytaj dokładnie skład i wybierz ten najprostszy.

Makaron gryczany soba z pieczarkami i świeżą kolendrą

– paczka makaronu soba
– łyżka oleju kokosowego
– 2 ząbki czosnku
– 1 czerwona cebula
– świeżo mielony czarny pieprz
– utarty imbir (maleńki kawałek)
– szczypta nasion kolendry
– szczypta różowej soli
– szczypta utartej skórki pomarańczowej
– szczypta kozieradki
– 6 pieczarek
– łyżeczka sosu sojowego Tamari
– garść świeżej kolendry

Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię daję łyżkę oleju kokosowego i po kolei: posiekany czosnek, cebulę pokrojoną w pióra i przyprawy. Podsmażam, delikatnie mieszając. Dodaję umyte i pokrojone na plastry pieczarki, podsmażam i dodaję makaron, zdejmując patelnię z ognia. Teraz już tylko sos sojowy, świeża kolendra i gotowe.

Sałatka wiosenna z kaszą gryczaną i grillowaną gruszką

– 4 łyżki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
– garść orzechów włoskich
– garść świeżego szpinaku
– 1 gruszka
– 1/2 zielonego ogórka
– 4 rzodkiewki
– łyżka czy duża szczypta świeżego majeranku
– szczypta czerwonego pieprzu
– pęczek koperku

sos:

– 2 łyżki oleju sezamowego
– łyżka sosu sojowego Tamari
– łyżka miodu
– 2 łyżki soku z pomarańczy

Do dużej miski wkładam ugotowaną kaszę gryczaną, umyty i osuszony szpinak, pokrojonego ogórka, grillowaną gruszkę, podprażone orzechy, pokrojone rzodkiewki, majeranek, koperek i doprawiam czerwonym pieprzem. Delikatnie mieszam, najlepiej dwiema dużymi łyżkami.

W kubku mieszam olej sezamowy, miód, szczyptę pieprzu, sos sojowy i sok pomarańczowy. Można dodać odrobinę zimnej wody.

Placki z kaszy gryczanej

– 1 ząbek czosnku
– garść kiełków rzodkiewki
– świeżo mielony kolorowy pieprz
– szczypta cząbru
– 2 łyżki sosu sojowego
– trochę natki pietruszki
– szczypta kurkumy
– 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej palonej
– 4 łyżki oleju sezamowego
– 1 czerwona cebula
– garść grubego szczypioru
– szczypta różowej soli

Akcja bez glutenu: gryka

Do wysokiego naczynia wrzucam składniki razem z olejem sezamowym i miksuję, używając blendera na niskich obrotach. Do masy dodaję posiekaną cebulę, gruby szczypior i szczyptę różowej soli. Całość mieszam łyżką, formuję w ręku placuszki i smażę na ceramicznej patelni z obu stron.

 


Maia Sobczak – dietetyczka holistyczna, wegetarianka. Uwodzi pięknym, zdrowym i smacznym jedzeniem oraz świadomym podejściem do życia. Ćwiczy jogę, kocha zwierzęta, segreguje śmieci i uważnie obserwuje rzeczywistość. To ona właśnie qma kaszę: www.qmamkasze.pl.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Zdrowe przepisy z wykorzystaniem komosy ryżowej: warzywny pasztet, domowe gofry

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Gluten – dlaczego działa na nas jak narkotyk?

Jajka a gluten - istnieje zależność?

Jesteś na diecie bezglutenowej? Sprawdź, czy możesz jeść jajka od kur karmionych ziarnem

Jak upiec chleb bezglutenowy? Sprawdzony przepis na chleb bez glutenu

Mąka gryczana – zdrowie bez glutenu. Wartości odżywcze, przepisy

Kasza jaglana – bezglutenowa królowa. Wartości odżywcze, przepisy

Karob vs kakao - właściwości, zastosowanie i przepisy

Karob vs kakao – właściwości, zastosowanie i przepisy

orzeszki

Uczuleni na jedzenie

wycofanie kaszy gryczanej

Rakotwórcza substancja w partii kaszy gryczanej. GIS wydał decyzję o wycofaniu

mąka ryżowa

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa. Zrobisz z niej pyszne naleśniki, pudding i pierogi

Mąka jaglana / istock

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

święta

Święta na bezglutenie

Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis!

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Pszeniczny brzuch – masz go?

Istockphoto.com

Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Podpowiadamy, jak to sprawdzić

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?

„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka

Poczuj miętę do surowej gryczanki! Jest idealna jako danie na wynos

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Gluten to puszka Pandory

Produkty z pszenicy. „Apeluję o niejedzenie ich” – mówi Agnieszka Pająk

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?