3 min.
Zdrowe przepisy z wykorzystaniem komosy ryżowej: warzywny pasztet, domowe gofry

Zdrowe przepisy z wykorzystaniem komosy ryżowej: warzywny pasztet, domowe gofry Debbie Murphy/Unsplash
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
25.06.2022
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!
Komosa ryżowa, zwana też quinoa, choć brzmi egzotycznie, daje się oswoić. A oswoić ją warto, bo to bogactwo wszystkiego, w dodatku bezglutenowe. Macie ochotę na spotkanie z komosą ryżową? Zapraszamy na warzywny pasztet i zdrowe domowe gofry.
Spis treści
Komosa ryżowa (quinoa) – jakie ma właściwości?
Quinoa, inaczej komosa ryżowa, to spokrewniona z amarantusem bezglutenowa bohaterka Inków, nazywana przez nich „matką zbóż”, choć z botanicznego punktu widzenia do zbóż nie należy. Wzmacnia cały organizm, pobudza go i rozgrzewa. Świetna dla osób osłabionych, wymagających dodatkowej dawki odżywienia, aktywnych fizycznie czy dla świeżo upieczonych mam. Komosa ryżowa sprawdza się w codziennej profilaktyce przeciwnowotworowej, szczególnie w połączeniu z zielonymi warzywami lub skiełkowana – co sprawia, że jest jeszcze bardziej skuteczna.
Zawiera więcej wapnia niż mleko (w dodatku jest on dużo łatwiej przyswajalny przez organizm) i całe mnóstwo białka. Bogata jest w cenne aminokwasy egzogenne, witaminy E, C i z grupy B, flawonoidy, sole mineralne, dobrze przyswajalne żelazo, magnez, miedź czy potas. Mogą się z nią blisko zaprzyjaźnić osoby z nadwyżką cukru we krwi – nasza bohaterka brawurowo popisuje się niskim indeksem glikemicznym.
Komosa ryżowa ma lekko orzechowy zapach, w smaku jest słodka, delikatnie kwaśna z kończącą goryczką. Spełnia się świetnie w kuchni, jest kreatywna i całkiem ciekawska. Pcha się po trochu do wszystkiego.
Zrobiłam z nią gofry wegańskie, pasztet, waniliowe pyszne śniadanie i knedle ze śliwką. Pierwotnie biała, choć można też spotkać brązową, czarną lub po prostu mieszankę kolorów – wszystkie można z powodzeniem zmielić na mąkę i zastępować nią tradycyjną pszenną. Ziarna po ugotowaniu otwierają się, pokazując swoje delikatne i zachęcające loczki. Jeśli macie ochotę na komosowy eksperyment – zapraszam na gofry i pyszny warzywny pasztet!
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Domowe gofry z komosy ryżowej
Składniki:
– szklanka mleka migdałowego z wanilią,
– szklanka mąki z komosy ryżowej,
– łyżka zmielonego siemienia lnianego,
– szczypta cynamonu i kardamonu,
– łyżeczka sody oczyszczonej,
– łyżka delikatnej oliwy z oliwek,
– szczypta różowej soli.
Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką na gładko, aby powstało gęste ciasto naleśnikowe. Gofrownicę rozgrzać, przesmarować olejem kokosowym i wlać ciasto. Piec na złoty kolor zgodnie ze wskazaniem gofrownicy. Studzić gofry na kratce, podawać ciepłe z domowym dżemem, owocami lub syropem daktylowym i listkiem mięty.
Pasztet warzywny z komosą ryżową
Składniki:
– 2 marchewki
– 2 pietruszki,
– 4 ziemniaki,
– 1/2 średniej dyni hokkaido,
– 4 łyżki oliwy,
– garść pokruszonych pestek z dyni,
– 6 łyżek ugotowanej komosy,
– 2 ząbki czosnku,
– 1/2 łyżeczki rozgniecionego czerwonego pieprzu,
– 1/2 łyżeczki utartego imbiru,
– szczypta soli,
– garść poszatkowanej natki pietruszki,
– świeży majeranek szczypta samych liści.
Marchew, pietruszkę, ziemniaki obrać, umyć i przekroić na połówki. Dynię umyć, wydrążyć i pokroić na mniejsze części. Warzywa ugotować na parze i rozgnieść widelcem. Czosnek obrać, pokroić i rozetrzeć na drewnianej desce ze szczyptą soli. Komosę przepłukać na gęstym sicie, najlepiej dwa razy wrzątkiem. Ugotować w proporcji 1:2.
Ugotowane składniki włożyć do miski, dodać oliwę (2 łyżki), przyprawy, pietruszkę i wymieszać dokładnie. Przełożyć do niewielkiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować po wierzchu oliwą i piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut.
Maia Sobczak – dietetyczka holistyczna, wegetarianka. Uwodzi pięknym, zdrowym i smacznym jedzeniem oraz świadomym podejściem do życia. Ćwiczy jogę, kocha zwierzęta, segreguje śmieci i uważnie obserwuje rzeczywistość. To ona właśnie qma kaszę: www.qmamkasze.pl.
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go znajomym!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022