Przejdź do treści

7 rzeczy, których nie powinnaś jeść po 30-tce

7 rzeczy, których nie powinnaś jeść po 30-tce
7 rzeczy, których nie powinnaś jeść po 30-tce Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli
Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania
Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?
Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka
Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Po przekroczeniu 30-tki twój organizm zmienia się. Możesz jednak łagodnie powitać wiele z tych zmian, dostosowując się i wprowadzając kilka modyfikacji w codziennym jadłospisie.

Jedną z różnic, które dużo kobiet odczuwa po 30. urodzinach, to zwolnienie tempa metabolizmu. Jeszcze nie tak dawno wystarczyło, że odstawiłaś słodycze i waga spadała? Teraz będzie coraz ciężej – po 30-tce trzeba się trochę bardziej napracować, żeby utrzymać sylwetkę i obwody, z którymi się najlepiej czujesz.

Po przekroczeniu 30. roku życia jesteś też bardziej narażona na różne choroby, jak osteoporoza czy choroby układu krążenia. Do tego dochodzą zmiany hormonalne i starzenie się tkanek i narządów. Poza prowadzeniem zdrowego trybu życia (będziemy powtarzać do znudzenia: ważna jest regularna aktywność fizyczna i wysypianie się oraz ograniczenie używek i alkoholu), warto przyjrzeć się temu, co jesz. Jest kilka produktów, których lepiej unikać po 30-tce.

Cukier

Ten produkt akurat nie powinien cię dziwić, ani fakt, że umieściliśmy go na szczycie zestawienia. Wraz ze spowolnieniem metabolizmu rośnie zdolność przetwarzania cukru. Twoje ciało więc pięknie i sprawnie odkłada wszystkie nadwyżki kaloryczne w biodrach i brzuchu. Nadmiar cukru w diecie może doprowadzić do powstania odporności na insulinę. Zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób układu krążenia. Cukier wpływa również negatywnie na skórę – przyspiesza powstawanie zmarszczek i wiotczenie skóry.

Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca, aby cukier dodany do żywności nie wynosił więcej niż 10% energii codziennego menu. Oznacza to, że przeciętny mężczyzna nie powinien przekraczać ilości 9 łyżeczek cukru, a kobieta 6. Tymczasem wg danych GUS Polacy przekraczają te zalecenia nawet 2-3 krotnie. Zmieszczenie się w normach WHO może być ciężkie, biorąc pod uwagę, że 2/3 pakowanego jedzenia zawiera cukier.

Nie wystarczy więc, że przestaniesz jeść słodycze i odstawisz cukier do tej pory dodawany do kawy i herbaty. Jest mnóstwo produktów (większość przetworzonego jedzenia) zawierających w sobie cukier i to je warto ograniczyć. Na czarnej liście znajdują się między innymi:

– płatki śniadaniowe,

– napoje gazowane,

– energetyki,

– soki owocowe,

– owocowe jogurty,

– ketchup,

– gotowe sosy,

– batony zbożowe i białkowe.

Nie wyobrażasz sobie życia bez słodkiego smaku, więc myślisz, że ratunkiem w takim razie dla ciebie będą słodziki? Nie do końca… Zobacz następny punkt.

Skończyłaś 30 lat? Sprawdź, jakie badania powinnaś robić

Słodziki

Dlaczego są złe? Oszukują organizm i wprowadzają go w błąd. Sztuczne słodziki nie dostarczają kalorii, ale wpływają znacząco na apetyt. Efekt –  ciało nie jest w stanie regulować głodu. W badaniu przeprowadzonym na zwierzętach przez badaczy z Purdue University wyszło, że osobniki, które były karmione słodzikami jadły o jedną trzecią więcej niż te jedzące cukier. Naukowcy tłumaczą mechanizm oszukiwania mózgu – słodziki wpływają pobudzająco na neurony, pojawia się informacja o jedzeniu. Organizm więc spodziewa się kalorii, z tej okazji wytwarza insulinę, apetyt zostaje pobudzony.

Stosowanie słodzików może też prowadzić do podwyższenia poziomu glukozy i problemów z insuliną. Przyczyniają się one do magazynowania tłuszczu, rozwoju zespołu metabolicznego, cukrzycy typu 2 i chorób sercowo-naczyniowych. I nawet gdy niektóre z nich są oparte na naturalnych substancjach, mechanizm wpływu na organizm pozostaje podobny.

Pewnie po tym, co właśnie przeczytałaś, możesz chcieć strzelić sobie drinka. Tak? To czytaj dalej.

Alkohol

Mocne trunki – zwłaszcza w nadmiarze – zdecydowanie nie służą nam po 30-tce. Z jednej strony chodzi o kaloryczność – kieliszek wina to 100-120 kalorii, duże piwo to ok. 250 kcal, a słodki drink nawet 300 kcal. Wspominaliśmy o zwolnionym metabolizmie – z tymi dodatkowymi kaloriami organizm może sobie nie poradzić. Mało tego – u większości osób alkohol zaostrza apetyt. Po 2-3 kieliszkach wina przestajemy się kontrolować, wjeżdża talerz przekąsek i z nadwyżki 250-300 kalorii, robi się zaraz 800.

Nie możemy też nie wspomnieć, że alkohol pity regularnie lub w nadmiarze obciąża wątrobę i trzustkę, uszkadzając je. Do tego odwadnia, co znacząco odbija się na wyglądzie i kondycji skóry.

Mało argumentów? Alkohol u wielu kobiet po 30-tce obniża libido, utrudnia przepływ krwi do genitaliów, zakłóca naturalną wilgotność pochwy. To nie wszystko. Jeśli dużo i regularnie pijesz, może to też negatywnie wpłynąć na twoją płodność.

Biała mąka

Latami na śniadanie jadłaś pszenne kajzerki lub biały chleb? Po 30-tce twoje ciało zasługuje na coś lepszego. Biała mąka musiała znaleźć się na tej liście. Twoje ciało przekształca ją w glukozę, a ta jest łatwo magazynowana w postaci tłuszczu.

W badaniu opublikowanym na łamach „The American Journal of Clinical Nutrtion” sprawdzono, jak jedzenie białej, rafinowanej mąki, pozbawionej mikro- i makroelementów, wpływa na poziom tkanki tłuszczowej. W próbie wzięło udział 3000 osób. Wyniki potwierdziły – spożywanie białej mąki wiąże się ze wzrostem podskórnej tkanki tłuszczowej brzucha. Z czasem wśród uczestników badania podnosił się też poziom cholesterolu.

Poza tym biała mąka jest pozbawiona takich dobrych składników, jak choćby błonnik. Jego niedobór może zwiększać stany zapalne w organizmie i osłabiać florę bakteryjną jelit. Biała mąka spożywana regularnie wpływa też na zakwaszenie organizmu. Zaburza pH, co w przyszłości może odbić się na zdrowiu kości.

Utwardzone oleje i tłuszcze trans

Jeśli nie jest ci obojętne zdrowie twojego 30-letniego serca, następnym razem zamiast hamburgera i frytek, zamów sałatkę w macu, a zamiast dodawać gotowy sosu do makaronu, zrób sama swój. Tłuszcze trans to częściowo utwardzone i utwardzone oleje roślinne. Znajdziesz je w fast foodach, chipsach i innych słonych przekąskach, gotowych zupach i sosach oraz wielu wyrobach cukierniczych.

Tłuszcze trans powodują przewlekłe zapalenie i są obciążeniem dla serca. Poza zawałem, miażdżycą i udarem mózgu, zakłócają gospodarkę hormonalną, obniżają płodność i mogą wywoływać kłopoty z pamięcią.

Naukowcy z Mayo Clinic przestrzegają, że tłuszcze trans podnoszą poziom „złego” cholesterolu (LDL), a obniżają „dobry” (HDL).

Według rekomendacji Instytutu Żywności i Żywienia w każdym przypadku spożycie tłuszczów trans powinno być tak niskie, jak to tylko możliwe. WHO zaleca, aby maksymalna ich zawartość w całodziennej diecie nie przekraczała 1% energii dostarczanej z pożywieniem.

Jak się uchronić przed utwardzonymi tłuszczami dodawanymi do żywności? Czytać etykiety. Choć w Polsce nie ma prawa, które zmuszałoby producentów żywności do ograniczenia tłuszczów trans w produktach, wielu z nich robi to z własnej inicjatywy. Ty szerokim łukiem omijaj produkty, które na etykiecie mają w składzie „częściowo uwodornione/częściowo utwardzone oleje roślinne”. Dotyczy to tłuszczu palmowego, oleju rzepakowego, słonecznikowego, kokosowego.

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

Sól

Instytut Żywności i Żywienia alarmuje – nadmiar soli podnosi ciśnienie krwi i zwiększa ryzyko udaru mózgu, zawału i chorób serca. A dobrze nie jest: żaden kraj aktualnie nie osiąga rekomendowanej przez WHO zawartości soli w diecie (poniżej 5 g na dobę). Szacuje się, że średnio dziennie na świecie człowiek przyjmuje codziennie 8-15 g soli. W większości (nawet 80%) pochodzi ona z gotowych dań, przekąsek, pieczywa oraz dań jedzonych na mieście w restauracjach czy kawiarniach.

Poza wspomnianymi chorobami dieta obfitująca w sól zaostrza objawy cukrzycy i astmy. Nadmiar soli może też prowadzić do uszkodzeń w mózgu, które często kończą się otępieniem. Ten stan grozi udarem.

Przekraczając 30-tkę i tak zwiększa się ryzyko zachorowania na różne choroby, po co dodatkowo je zwiększać, nadużywając sól?

Soja

W zasadzie nie chodzi o całe, gotowane, organiczne ziarna soi, tylko przetworzone produkty sojowe, które zawierają oleje sojowe i niezdrowe wypełniacze. Utarło się, że soja należy do superfoods, jednak wyniki wielu badań zasiały wątpliwości. Soja może stymulować komórki raka piersi i u niektórych osób wywoływać bóle głowy i problemy z koncentracją.

Pogłębione badania na temat soi wykazały, że zawiera związki estrogenopodobne, zwane izoflawonami. Naukowcy uważają, że związki te mogą pobudzać wzrost niektórych komórek rakowych, obniżać płodność i zaburzać pracę tarczycy.

Warto podkreślić, że powiązanie soi z ryzykiem rozwoju raka ma związek z przetworzonymi, sojowymi produktami spożywczymi. I tak izolaty białka sojowego, wysoko przetworzona forma soi stosowana w zbożach, batonach proteinowych i przekąskach, może zawierać więcej izoflawonów sojowych. Ich podwyższony poziom prowadzi do zaburzenia poziomu hormonów, co właśnie odgrywa rolę w ryzyku zachorowania na raka.

Dla przeciwwagi – najnowsze badania wykazują, że z kolei nieprzetworzona soja nie dość, że nie zwiększa ryzyka zachorowania na raka piersi, to nawet może przed nim ochronić. Jednak żeby dobre właściwości soi faktycznie przełożyły się na zdrowie, należy jeść ją w postaci jak najmniej przetworzonej.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad/fot. Pexels

Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad

Produkty przyspieszające przemianę materii

„W codziennej diecie warto mieć produkty, które przyspieszają przemianę materii” – zaznaczają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Poznaj patenty trenerów i dietetyków na lepszą przemianę materii

Sadzone jajka na patelni

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

zielona herbata na podkręcenie metabolizmu

Chcesz podkręcić metabolizm? Te napoje przyspieszają przemianę materii

Smak przyjemności. W sidła umami wpada się niczym śliwka w kompot

6 sposobów jak nie zmarnować zdrowego potencjału sushi

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

Drink z brokatem

Jak uleczyć sylwestrowego kaca? Lekarka zdradza sprawdzone patenty

Chleb tostowy

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Szczupła kobieta

Dieta norweska, czyli monotonny jadłospis, efekt na chwilę i skutki uboczne

Kobieta po 40-tce

10 produktów, po które warto sięgać, gdy jesteś po 40-tce

Jesteś ciągle zmęczona? Być może to kwestia diety. Przyjrzyj się swoim nawykom

Jak przyśpieszyć metabolizm?

Chcesz przyśpieszyć metabolizm? Dołącz do swojej diety ten produkt

kobieta w kuchni

„Smażony boczek odchudza, ziemniaki tuczą”. Psychodietetyczka rozprawia się z absurdami dietetycznymi

Nie tylko pieprz cayenne. 7 produktów, które pomagają spalić tłuszcz

kobieta smutna siedzi na kanapie

Brak wypróżnienia – zwykłe zaparcia czy poważna choroba?

Dlaczego najtrudniej jest zrzucić kilka ostatnich kilogramów? Naukowcy mają odpowiedź

Kobieta z koktajlem owocowym

Chcesz schudnąć? Te produkty pomogą ci stłumić apetyt

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Dieta SIRT to popularna dieta Adele – na czym polega jej fenomen?

Dieta SIRT to popularna dieta Adele – na czym polega jej fenomen?

jedzenie nocą

Jedzenie w nocy – czym grozi? Czy jedzenie na noc jest zdrowe?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami