Przejdź do treści

500 kcal „na masę” i „na redukcję”. Zobacz, czym różnią się proponowane przez dietetyka posiłki

spaghetti
500 kcal „na masę” i „na redukcję”/iStockphoto
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

I tu 500 kalorii i tam 500 kalorii. Dietetyk Jakub Chwiłkowski na swoim profilu na Instagramie pokazał dwa posiłki, do których bazą jest makaron spaghetti i pomidory. Jeden to propozycja dla tych, którzy chcą schudnąć, drugi sprawdzi się w przypadku, gdy budujesz „masę”. Zobaczcie, czym się różnią.

 

Kalorie kaloriom nierówne?

Pomyślałaś w pierwszej chwili: przecież 500 kalorii to zawsze 500 kalorii? No jasne! Ale Jakub Chwiłkowski udowadnia, że da się tak manipulować jedzeniem, żeby wyszło na naszą korzyść. A korzyść może być różnie rozumiana w zależności od tego, w jakim kierunku zmierzamy – czy zależy nam na tym, by zgubić nadprogramowe kilogramy, czy może chcemy zbudować masę mięśniową.

Jeśli np. na redukcji chodzimy głodni albo „na masie” ciężko jest nam już przejeść kolejne kalorie, takimi prostymi zagrywkami można łatwo obniżyć albo podwyższyć ilość jedzenia, bez zmiany kaloryczności – tłumaczy Chwiłkowski.

Spaghetti 500 kcal „na redukcji”

Zaproponowane przez Chwiłkowskiego porcje spaghetti są tak samo kaloryczne, ale ta przeznaczona dla osób próbujących schudnąć, waży prawie dwa razy więcej. Co dokładnie znalazło się w jednej porcji? Oto przepis:

  • 150 g mięsa z szynki wieprzowej
  • 400 g pomidorów
  • 50 g makaronu brązowego
  • 100 g cebuli
  • 120 g pieczarek

Jakub Chwiłkowski w komentarzu do przepisów tłumaczy, dlaczego postawił na taką a nie inną kompozycję składników.

Na redukcji staraj się zwiększać udział niskokalorycznych produktów jak np. warzywa, owoce, chude białko, a tym samym zmniejszać na tyle, na ile jest Ci to potrzebne ilość produktów wysokokalorycznych jak np. oleje, orzechy, tłuste mięsa czy tłusty nabiał – pisze w swoim poście na Instagramie.

Spaghetti 500 kcal „na masie”

„Na ‘masie’ można pokusić się o odwrotną zagrywkę” – tłumaczy Chwiłkowski. Czyli robimy wszystko, żeby posiłek miał jak największą kaloryczność przy niewielkiej wadze. Co warto dorzucić do spaghetti, jeśli obierzemy taką strategię? Oto przepis:

  • 150 g mięsa z szynki wieprzowej
  • 200 g pomidorów
  • 50 g makaronu zwykłego
  • 5 g oliwy
  • 15 g parmezanu

Dietetyk przypomina, że praca nad masą mięśniową nie zwalnia nas z dbania o odpowiednią ilość warzyw i owoców w diecie. Jeśli zabrakło ich w obiedzie, pamiętaj, żeby przygotować sobie „zielony” podwieczorek.

Jakub Chwiłkowski

Jakub Chwiłkowski jest studentem dietetyki Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Od kilku lat popularyzuje wiedzę na temat szeroko pojętego zdrowego stylu życia. Obejmuje ona tematykę z zakresu zdrowego odżywiania i treningu. Jego profil na Instagramie obserwuje obecnie 32,5 tys. osób.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Po dwóch stronach grafiki możesz ujrzeć 500kcal w całej swojej nieskazitelnej okazałości🥰. – 🍝Spaghetti posłuży nam tutaj jako przykład, w jaki sposób manipulować jedzeniem, żeby wyszło na „naszą korzyść”, jeśli np. na redukcji chodzimy głodni albo „na masie” ciężko jest nam już przejeść kolejne kalorie. – 💡Takimi prostymi zagrywkami można łatwo obniżyć albo podwyższyć ilość jedzenia, bez zmiany liczby kcal. – 🥗Porcje w zasadzie są tak samo kaloryczne, ale spaghetti z prawej strony waży już prawie 2x więcej, co w kontekście sytości robi dobrą robotę🤙. – 🥦W uproszczeniu mówiąc – na redukcji staraj się zwiększać udział niskokalorycznych produktów jak np. warzywa, owoce, chude białko, a tym samym zmniejszać na tyle, na ile jest Ci to potrzebne ilość produktów wysokokalorycznych jak np. oleje, orzechy, tłuste mięsa czy tłusty nabiał. – 🧀Na „masie” można pokusić się o odwrotną zagrywkę. Oczywiście bycie na masie nie zwalnia nas z dbania o odpowiednią podaż warzywek i owoców. Jednak wtedy całościowo prawdodpobnie będziemy mogli jeść ich trochę mniej. – ❤️Ostatecznie, bardzo wiele sprowadza się do naszych preferencji. Ja np. należę do osób, które niezależnie od masy czy redukcji, lubią jeść objętościowo. – Jakie zagrywki stosujecie w celu ułatwienia sobie odchudzania albo „masy”?😁 – #jedzenie #infografika #dietetyk #dbajosiebie #dietetycznie #zdrowjem #zdroweodzywianie #odchudzanie #redukcja #zdroweodchudzanie #czystamicha #odżywianie #dietabezdiety #fitprzepisy #sylwetka #kalorie #dobrejedzenie #zdrowadieta #zdrowie #zdrowe #siłownia #zdrowytrybzycia

Post udostępniony przez Jakub Chwiłkowski Dietetyka (@jchwilkowski)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

L-karnityna

L-karnityna – rola w organizmie, niedobór, suplementacja

20 rzeczy, przez które nie możesz schudnąć

Kobieta z drinkiem

Czy alkohol ścina białka mięśniowe i hamuje odchudzanie? Najpopularniejsze mity obala dietetyk Radosław Smolik

“Przejmij kontrolę nad swoim ciałem, a przejmiesz kontrolę nad swoim życiem”. Psychodietetyczka tłumaczy, dlaczego hasło Ewy Chodakowskiej jest fatalne

Psychodietetyczka tłumaczy, dlaczego „motywujące” hasła Ewy Chodakowskiej są fatalne

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Szczupła kobieta

Dieta norweska, czyli monotonny jadłospis, efekt na chwilę i skutki uboczne

Dieta przed urlopem, czyli jak stworzyć wymarzone beach body

Można schudnąć bez diety? Tak, jeśli zastosujesz się do tych wskazówek

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Miksujemy: koktajl na odchudzanie

Koktajle odchudzające – przepisy. Jak zrobić koktajl na odchudzanie?

Nie tylko pieprz cayenne. 7 produktów, które pomagają spalić tłuszcz

Inulina – cukier, który pomaga schudnąć. Poznaj jej 5 największych zalet

Kreatyna – czy to działa?

Kreatyna – co daje, efekty, dawkowanie, skutki uboczne

Dlaczego najtrudniej jest zrzucić kilka ostatnich kilogramów? Naukowcy mają odpowiedź

Czym jest rotacja węglowodanami i jaki ma wpływ na naszą sylwetkę?

Zmieniłaś dietę, bo chcesz schudnąć? Te objawy mogą świadczyć o tym, że coś poszło nie tak

10 sezonowych owoców i warzyw, które pomogą ci schudnąć. Na które postawić?

Dieta jajeczna – bezpieczna i skuteczna, czy szkodliwa i monotonna?

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Owoce i warzywa

Czy dieta witariańska jest zdrowa? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

Jak nie popełniać błędów dotyczących porcji jedzenia? Podpowiadamy

Tych produktów lepiej unikaj. Na bank sprawią, że przytyjesz

Kobieta z koktajlem owocowym

Chcesz schudnąć? Te produkty pomogą ci stłumić apetyt

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol