5 wskazówek na Wielkanoc dla osób z insulinoopornością
Masz insulinooporność i zastanawiasz się, co możesz zjeść podczas wielkanocnego świętowania? Specjalnie dla Hello Zdrowie dietetyczka kliniczna Weronika Siodła, prowadząca na Instagramie profil @insulinowy.dietetyk, wymienia 5 wskazówek, które pomogą ci w przygotowaniu wielkanocnych potraw.
Insulinooporność – co warto o niej wiedzieć?
Insulinooporność jest bardziej stanem występującym w wielu chorobach niż osobną chorobą.
– Insulina jest hormonem wytwarzanym przez trzustkę. Daje sygnał tkankom do wchłonięcia cukru i jego „przerobienia” (spalenia lub zmagazynowania), co powoduje obniżenie poziomu we krwi. W przypadku oporności tkanek na insulinę, cukier we krwi nie jest wystarczająco obniżany, co powoduje konieczność większego wydzielania insuliny.
Takie wzmożone wydzielanie insuliny (hiperinsulinizm) może początkowo przełamać insulinooporność i zmusić tkanki do wchłonięcia glukozy, ale po pierwsze: czasem tkanki reagują zbyt gwałtownie i cukier spada po posiłku za mocno (dając objawy reaktywnej hipoglikemii – osłabienie, drażliwość, poty), po drugie: trzustka działa na „wysokich obrotach”, co ostatecznie może prowadzić do jej wyczerpania – wyjaśnia lek. med. Maciej Kamiński, diabetolog, dodając, że jest to prosta droga do stanu przedcukrzycowego, a potem do cukrzycy.
Właśnie dlatego osoby z insulinoopornością powinny zwracać szczególną uwagę na to, co trafia na ich talerz. Nie wiesz co możesz zjeść w Wielkanoc? Dietetyczka kliniczna Weronika Siodła ma kilka rad, które mogą pomóc w przygotowaniu posiłków odpowiednich dla insulinoopornych.
Mąka o wysokim typie
– Do chleba, mazurka czy babki wielkanocnej dla insulinoopornych polecam mąkę o wysokim typie. Najkorzystniejsze będą te z oznakowaniem od 1850. Co oznacza ten numer? Wartość substancji mineralnych w mące, np.: typ 2000 zawiera 2 proc. substancji mineralnych. Przy wypiekach sprawdzą się mąki: razowe, graham czy pełnoziarniste – mówi Weronika Siodła.
Zamienniki cukru
Dietetyczka kliniczna zaleca też, by zamiast cukru sięgnąć po jego zamienniki.
– Aby zapobiec skokom glukozy i insuliny we krwi, do świątecznych wypieków czy deserów warto wybrać zamiennik cukru, jak: ksylitol, stewia czy erytrytol. Zamienniki te mają smak równie słodki jak cukier, ale mają niski indeks glikemiczny, a nawet działanie przeciwpróchnicze. Erytrytol oraz stewia mają 0 kcal, ale uwaga: stewia w wysokiej temperaturze ulega krystalizacji, więc wypieki z jej dodatkiem mogą się nie udać – dodaje ekspertka.
Zdrowe źródło białka
Weronika Siodła dodaje, że przy wielkanocnych potrawach należy zadbać o zdrowe źródło białka.
– Wybierajmy twaróg, jajka w każdej postaci oraz pieczone w domu mięsa, własnoręcznie robione szynki czy pasztety. Unikajmy kupowania sklepowych wędlin z dodatkiem cukru czy substancji konserwujących. Zamiast mięsnego pasztetu, wypróbujmy równie smaczny pasztet z soczewicy czy fasoli – wymienia.
Zdrowe źródła tłuszczów
Obok białek, osoby z insulinoopornością powinny pamiętać o zdrowych źródłach tłuszczów.
– Posiłki dla insulinoopornych powinny być zbilansowane, czyli muszą zawierać źródło tłuszczu, białka oraz węglowodanów. Obniża to ładunek glikemiczny całego dania. Dodawajmy zdrowe źródła tłuszczów do potraw: oliwę z oliwek, orzechy, awokado, pestki, nasiona czy ryby – wyjaśnia dietetyczka.
Wegański majonez
Nie wyobrażasz sobie świąt wielkanocnych bez majonezu? Nie musisz z niego rezygnować!
– Wegański majonez ma aż 50 proc. mniej kalorii od majonezu klasycznego. Gdy jest dobrze przyprawiony, jest zupełnie nie do odróżnienia w smaku z klasycznym majonezem jajecznym. Wegański majonez ma lekką konsystencję, ale również wyjątkową wartość odżywczą, co oznacza, że nie zwiększy on poziomu cholesterolu we krwi i zmniejszy kaloryczność potraw – dodaje Weronika Siodła.
Weronika Siodła – dietetyczka kliniczna, borykająca się z insulinoopornością. Na swoim Instagramie @insulinowy.dietetyk dzieli się poradami, jak zdrowiej żyć z insulinoopornością, dzięki którym sama schudła 10 kg. Kocha gotować, smakować i tworzyć zdrowe przepisy na ciekawe dania dla insulinoopornych.
Zobacz także
„Budzimy się w nocy z silnym uczuciem, że musimy coś zjeść” – Justyna Markowska mówi, czym jest syndrom nocnego jedzenia i dlaczego częściej dopada kobiety
„Istnieje takie przeświadczenie, że jak chorujemy na Hashimoto, to możemy zapomnieć o efektach odchudzania” – pisze Roksana Środa, dietetyczka
„Jeśli jest godzina 13, masz już za sobą dwie filiżanki kawy i czekasz aż twoja herbata wystygnie, to sygnał, że przesadzasz”. O tym, jaka jest bezpieczna dawka kawy, mówi internistka
Polecamy
Jak catering dietetyczny może ułatwić życie osobom z wykluczeniami pokarmowymi i alergiami? Sprawdźmy!
„The Lancet”: Już dwa plasterki szynki dziennie mogą znacząco zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Dlaczego warto, a przede wszystkim jak mądrze ograniczać mięso? Tłumaczy dietetyczka Agata Lewandowska
się ten artykuł?