Przejdź do treści

10 kuchennych trików, które odmienią twoje życie. Znasz je wszystkie?

10 kuchennych trików, które odmienią twoje życie. Znasz je wszystkie? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

W twojej kuchni są rzeczy, które sprawiają, że odwracasz się na pięcie i nie chcesz tam wracać? Do przygotowania niektórych składników zabierasz się jak pies do jeża? Nie poddawaj się!

Poniżej znajdziesz 10 trików, dzięki którym zaoszczędzisz czas, nerwy i pieniądze, które wydałabyś najprawdopodobniej na jedzenie na telefon.

Szatkownica do jajek – nie tylko do jajek

Krojenie wydaje się nie mieć końca, poza tym nóż znów się stępił i daleko mu do chirurgicznej precyzji. Zerknij, czy w twojej szufladzie lub szafce nie kurzy się szatkownica do jajek. To genialne akcesorium pozwoli ci szybko i łatwo uporać się z warzywami i owocami lub np. grzybami, które zamierzałaś pokroić w plastry lub kosteczkę.

Wino trwaj!

Poprzedniego wieczoru otworzyłaś butelkę wina. Jedna lampka na dobry humor i lepsze krążenie, ale nie miałaś ochoty na więcej. Teraz zastanawiasz się, co z robić z resztą? Nie martw, nic się nie zmarnuje, a ty nie będziesz musiała natychmiast zabierać się za przyrządzanie potraw na bazie sosu z winem. Przelej pozostałą cześć do tacek na kostki lodu, przykryj dokładnie folią i włóż do zamrażalnika. Przechowując w takiej formie wino, będziesz mogła sięgnąć po nie w każdej chwili i użyć jako wspaniałego dodatku np. do sosów, gulaszy, którym trunek nada wytrawny smak i wspaniały aromat. Poza tym takie winne kostki mogą sprawdzić się jako dodatek do sangrii lub ponczu.

Woda z kranu kuchennego

Dwa sposoby na banany

Gdy nie chcesz, by zbyt szybko dojrzały: kupiłaś dużą kiść, której w najbliższych dniach na pewno nikt nie zje? Zanim zaczną ciemnieć, porozdzielaj je i obwiń wystającą część, łączącą banana z gałęzią folią spożywczą. Zahamuje to proces dojrzewania.

Gdy zależy ci, by banan szybciej dojrzał: włóż banana do papierowej torby i zamknij ją szczelnie. Banan wydziela gaz etylowy, który naturalnie przyspiesza jego dojrzewanie – im mniejsza powierzchnia, tym większe stężenie gazu i szybsze dojrzewanie.

Gorące naczynia

Zapewne to dla ciebie nie nowość, ale w pośpiechu i przez rutynę w kuchni łatwo zapomnieć nawet o tak podstawowej sprawie. Zanim wrzucisz jedzenie na patelnię, do garnka lub brytfanny czy na blachę, do naczynia żaroodpornego, podgrzej je przez około 3 minuty. Wtedy warzywa lub mięso będą bardziej chrupiące, równomiernie podsmażone lub upieczone.

Obędzie się bez obierania

Obieranie ziemniaków to twoja zmora? Jest na to rada. Będą ci potrzebne nóż, szczypce, garnek wrzącej wody i miska lub zlew z lodowatą wodą. Do dzieła – naszych ziemniaczanych, surowych delikwentów delikatnie nacinamy nożem wzdłuż ich „obwodu”. Porcje tak przygotowanych kartofli wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 15 minut. Po tym czasie przenosimy je łyżką do makaronu lub szczypcami do lodowatej wody. Po paru chwilach, gdy odcedzimy wodę, od ziemniaków skórka będzie swobodnie odchodziła, wystarczy właściwie delikatnie wysunąć niej ziemniaka.

Tym jajkom już dziękujemy

Zdążyło ci się przełożyć jajka do lodówki i zapomnieć ich datę przydatności? Oto prosty eksperyment, który pomoże nam ustalić, czy jajko jest jeszcze świeże. Wystarczą woda i szklanka. Napełnij szklankę wodą, delikatnie włóż jajko do środka i obserwuj. Jeśli jajko opadnie i pozostanie na dnie to znaczy, że jest świeże. Jeśli unosi się (poprzez zawartość gazów pod skorupką), należy się go pozbyć.

Kuchenna pułapka

Na krojenie małych okrągłych owoców lub warzyw, takich jak pomidorki koktajlowe czy winogrona, też mamy sposób. Użyj dwóch desek do krojenia lub plastikowych pokrywek od naczyń do przechowywania. Między nimi umieść krągłe, małe owoce lub warzywa. Przygotuj długi, ostry nóż i ciach, lekko dociskając górną część „pułapki”, przetnij wszystkie naraz.

Zalewa jeszcze się nada

Kiszone ogórki skończyły się szybciej, niż myślałaś, a przezroczysta marynata tak smutno wygląda bez towarzystwa… Niech chcesz jej marnować? Są co najmniej 3 sposoby, by ją wykorzystać:

  • więcej pikli – zagotuj solankę i zalej kolejne warzywa;
  • Krwawa Mary – lubisz tego drinka w wersji alkoholowej lub bez procentów, łyżka marynaty sprawdzi się w nim jako dodatek;
  • marynata do mięs – wykorzystaj marynatę z ogórków jak klasyczną solankę do marynowania mięsa, namocz kurczaka, wieprzowinę lub stek wołowy na 30 minut przed obróbką termiczną dzięki temu mięso nie będzie suche.

Mango w szklance

Są takie owoce, które kuszą nas swoim smakiem, ale czasem zwyczajnie nie wiemy, jak dobrać się im do skóry. Jeśli chodzi o mango pytanie brzmi raczej, jak obedrzeć je ze skóry i pozbyć się pestki? Najlepszym rozwiązaniem będzie metoda „na szklankę”. Umyj i przekrój mango na dwie części, wzdłuż dłuższego boku, tuż przy pestce. Mając dwie „łódeczki” mango w skórce, przygotuj szeroką szklankę (sprawdź się np. ta na piwo). Do brzegu szklanki przyłóż mango stroną bez skórki, dociskaj powoli i przesuwając do przodu. Miąższ powinien znaleźć się w szklance, a skórka zostać w twojej dłoni.

Niezapomniany przepis

Twój dressing do sałatki zrobił ostatnio furorę? Wszyscy pytali o przepis, ale w pośpiechu zapomniałaś, jakich proporcji dokładnie użyłaś i być może uciekł ci z pamięci jakiś ważny składnik… Jest sposób, by temu zaradzić. Ubezpiecz się w słoik i marker do pisania po szkle. Gdy następnym razem przystąpisz do tworzenia swojej mikstury, dodając poszczególne składniki, notuj skrótowo proporcje i nazwy przypraw, zaznaczaj bezpośrednio na słoiku linie do których sięga np. oliwa lub musztarda albo sos sojowy, zanim wszystkie elementy zostaną zmieszane.

Voilá podane do stołu!

 

Źródło: EatThis

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: