Przejdź do treści

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Namawiają do zmian

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Nie namawiają do przejścia od razu na dietę roślinną, ale do wprowadzenia drobnych zmian
Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Nie namawiają do przejścia od razu na dietę roślinną, ale do wprowadzenia drobnych zmian / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

„Wyprodukowanie 1 kg wołowiny wymaga 15 tysięcy litrów wody – piszą żywieniowcy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty. Wyjaśniają, jaki ma związek duże spożycie mięsa z suszą, i jakie możemy wprowadzić zmiany w naszej diecie, żeby choć odrobinę poprawić sytuację. 

Konsumpcja mięsa a zasoby naturalne

Co tak wszyscy narzekają na te zmiany klimatu, przynajmniej jest ciepło!” – zaczynają swój wpis dietetycy. To, co piszą później, powinno dać do myślenia tym, którzy bagatelizują problemy klimatyczne.

Jak czytamy na profilu Dietetyka #NieNaŻarty, w ciągu ostatnich dwudziestu lat w krajach rozwiniętych konsumpcja mięsa oraz nabiału wzrosła o ok. 40 proc. 

„Takie działania powodują duże zubożenie zasobów naturalnych, bo zapotrzebowanie na żywność w krajach stale rośnie” – podkreślają żywieniowcy.

Tłumaczą, że ważny jest „ślad wodny”, który mierzy stosunek ilości zużytej wody do liczby każdego wytworzonego i używanego przez nas towaru albo usługi. A w przypadku produktów zwierzęcych jest on większy niż w przypadku tych pochodzenia roślinnego o tej samej wartości odżywczej. Dlaczego się tak dzieje? Według dietetyków problem polega na tym, że 20 proc. całego śladu wodnego produkcji roślin stanowią rośliny paszowe, z których produkowane jest jedzenie dla zwierząt.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Monika Prześlakowska

Co to dla nas oznacza?

„Zastanawiasz się teraz, jaki masz na to wpływ?” – pytają żywieniowcy. Okazuje się, że całkiem spory.

Jedząc mięso, wzmagasz suszę. (…) Wyprodukowanie 1 kg wołowiny wymaga 15 tysięcy litrów wody. Jak to przeliczyć na posiłek? Do wyprodukowania w Holandii 150 g burgera sojowego potrzeba 160 litrów wody, natomiast do wersji wołowej już ok. 2350 litrów wody. Robi różnicę, prawda?” – piszą.

Mają też złą wiadomość dla fanów czekolady. Jak podają, jej produkcja zużywa na 1 kg produktu 17 tysięcy litrów wody, co na jedną tabliczkę daje nam 1700 l. „Na pocieszenie” dodają, że w procesie wytwarzania kawy potrzeba jej znacznie mniej – około 130 litrów na filiżankę.

Paulina Górska

Jak sytuacja wygląda w Polsce?

Dietetycy wzięli też pod lupę sytuację w Polsce. Według nich najlepszym przykładem na to, że  w kwestii zasobów naturalnych nie dzieje się dobrze, jest całkowity brak wody, który pojawił się w zeszłym roku w województwie łódzkim. Do Skierniewic dostarczana była woda, ponieważ ze względu na suszę nie było jej w kranach.

„Zaraz, zaraz, ale przecież ostatnio ciągle pada deszcz. Niestety są to opady intensywne i gleba nie ma czasu, aby wchłonąć i zmagazynować wodę. Efekt? Opady spływają do rzek i morza, dodatkowo wywołując powodzie” – piszą.

Jak podkreślają żywieniowcy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty, zmiany klimatu odczujemy też finansowo. Przypominają informację Ministerstwa Rolnictwa, które podało, że w 2019 roku średni wzrost cen wynosił 4,9 proc. – głównie ze względu na słabsze zbiory warzyw i owoców.

Dietetycy piszą, że nie namawiają od razu do przejścia na 100-procentową dietę roślinną. Ale według nich liczą się małe zmiany w codziennej diecie.

„Wymiana trzy razy w tygodniu obiadu na wersję ze strączkami, tofu czy granulatem sojowym będzie świetnym wyborem – zarówno ze względów zdrowotnych jak i środowiskowych” – zaznaczają.

Dietetyka #NieNaŻarty

Dietetyka #NieNaŻarty to profil prowadzony przez grupę żywieniowców, dla których edukowanie na temat właściwego odżywiania się to pasja i sposób na życie.

„Każdy z nas ukończył specjalistyczne studia, przez co zdajemy sobie sprawę jak szkodliwe mogą być niektóre internetowe zalecenia. Współpracujemy zarówno z zawodnikami rangi międzynarodowej, ambitnymi amatorami jak i osobami z wszelakimi jednostkami chorobowymi” – piszą o sobie na stronie.

Jak podkreślają, paradoksalnie ich praca polega na tłumaczeniu, że 100 proc. albo nic nie jest mądrym hasłem, a zjedzenie jednego batonika nie musi oznaczać porażki w walce o lepsze jutro. Dietetycy są też aktywni w mediach społecznościowych. Ich profil na Instagramie śledzi niemal 70 tys. osób. Przekazują na nim w przystępny sposób wiedzę na temat prawidłowego odżywiania i układania diety.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

❗️JEDZĄC MIĘSO WZMAGASZ SUSZĘ ❗️ . ☀️Co tak wszyscy narzekają na te zmiany klimatu, przynajmniej jest ciepło! ?‍? W ciągu ostatnich dwudziestu lat, w krajach rozwiniętych o ~40% wzrosła konsumpcja mięsa oraz nabiału? Takie działania powodują duże zubożenie zasobów naturalnych, bo zapotrzebowanie na żywność w krajach stale rośnie [1, 2]! . ?Ważny jest „ślad wodny”, który mierzy ilość zużytej wody do wytworzenia każdego używanego przez nas towaru albo usługi [3] . ?Ślad wodny produktów zwierzęcych jest większy niż ślad produktów pochodzenia roślinnego o tej samej wartości odżywczej! Dzieje się tak, ponieważ 20% całego śladu wodnego produkcji roślin stanowią rośliny paszowe, z których produkowane jest jedzenie dla zwierząt [4] . ?Zastanawiasz się teraz, jaki masz na to wpływ? Wyprodukowanie 1 kg wołowiny wymaga 15 tysięcy litrów wody. Jak to przeliczyć na posiłek? Produkcja w Holandii 150 g burgera sojowego wynosi 160 litrów wody, natomiast wersja wołowa to już ~2350 litrów wody [3]. Robi różnicę, prawda? . ?Mam też złą wiadomość dla fanów czekolady – jej produkcja zużywa na 1 kg produktu 17 tysięcy litrów wody, co na jedną tabliczkę daje nam 1700 l. Na pocieszenie dodam, że kawa potrzebuje znacznie mniej i filiżanka to około 130 litrów [3] . ?Jak sytuacja wygląda w Polsce? Najlepszym przykładem jest całkowity brak wody, który pojawił się w zeszłym roku w województwie łódzkim. Do Skierniewic dostarczana była woda, ponieważ ze względu na suszę nie było jej w kranach. . Zaraz, zaraz, ale przecież ostatnio ciągle pada deszcz. Niestety są to opady intensywne i gleba nie ma czasu, aby wchłonąć i zmagazynować wodę. Efekt? Opady spływają do rzek i morza, dodatkowo wywołując powodzie[6]. . ? Dodatkowo zmiany klimatu odczujemy finansowo. Ministerstwo Rolnictwa informuje, że w roku 2019 średni wzrost cen wynosił 4,9%, głównie ze względu na słabsze zbiory warzyw i owoców. . ?Nie namawiam od razu do przejścia na 100% dietę roślinną, ale wymiana 3x w tyg obiadu na wersję ze strączkami, tofu czy granulatem sojowym będzie świetnym wyborem, zarówno ze względów zdrowotnych jak i środowiskowych. . A Ty co robisz dla klimatu?

Post udostępniony przez Dietetyka #NieNaŻarty (@dietetykanienazarty.pl)

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Grill węglowy uwalnia do atmosfery pył PM 2,5 uznawany za najgroźniejszy dla zdrowia człowieka. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie radzi, jak grillować bezpiecznie

Grill węglowy uwalnia do atmosfery pył PM 2,5 uznawany za najgroźniejszy dla zdrowia. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie radzi, jak grillować bezpiecznie

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Wskazówki dla osób z insulinoopornością / istock

5 wskazówek na Wielkanoc dla osób z insulinoopornością

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

Ryż basmati – indeks glikemiczny, jak gotować ten typ ryżu

dr Wanda Baltaza

„Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej”

Kobieta

Objawy za dużego deficytu kalorycznego można łatwo przeoczyć. „Nie zawsze od razu mdlejesz” – ostrzegają żywieniowcy z „Dietetyka nie na żarty”

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Mięso mielone wycofane ze sklepów. Wykryto w nim salmonellę

Mięso mielone wycofane ze sklepów. Wykryto w nim salmonellę

Dziwny zapach, lepka konsystencja, zielony nalot. Zjadłam zepsute mięso, czy będę chora? Dietetyczka wyjaśnia

Spermidyna w jabłkach / istock

Spermidyna pomoże ci zachować długowieczność. Czym jest substancja, o której wszyscy mówią?

„Ciało reguluje wagę jak termostat. Nie wie, że zależy nam np. na wyszczupleniu ud, więc walczy o ochronę swoich zasobów”. O teorii wagi chronionej mówi psychodietetyczka Małgorzata Zięba

Mąka konopna

Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Orzechy arachidowe

Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie

Produkcja oleju

Olej rafinowany czy tłoczony na zimno? Który jest lepszy?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×