Przejdź do treści

Zioła na zimę – jak je przechowywać i uprawiać w domu?

Zioła na zimę - jak je przechowywać i uprawiać w domu? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Domowa uprawa ziół to doskonały sposób na to, aby mieć je zawsze pod ręką, niezależnie od pory roku. Zioła na parapecie zimą wymagają szczególnej opieki, ponieważ nie wszystkie dobrze zniosą suche powietrze kaloryferów. Podpowiemy Ci, jak przechowywać i uprawiać zioła na zimę.

Zioła na parapecie zimą – od czego zacząć?

Samodzielna uprawa ziół w domu wiąże się z bardzo wieloma korzyściami. Zioła w domu przepięknie pachną, a ustawione w doniczkach na parapecie staną się także ozdobą domu i dodadzą przytulnego charakteru wnętrzom. Dodatkowo, potrawy, do których dorzucisz świeżą bazylię lub kolendrę staną się bardziej aromatyczne i zdrowsze.

Własne zioła w doniczkach mają nie tylko bardzo dużo wartości odżywczych, ale również świetnie smakują. Uprawa ziół zimą w domu jest oszczędnością czasu i pieniędzy – nie będziesz musiała co chwilę kupować suszonych przypraw.

Jednak zima nie jest najlepszym czasem na uprawę wszystkich rodzajów ziół. Ponieważ większość gatunków potrzebuje odpowiedniej temperatury (od 15 do 20 stopni Celsjusza) i wilgotności (zarówno powietrza jak i ziemi) to do zimowej uprawy należy wybrać te rodzaje, które cechują się większą odpornością i bez problemu przetrwają zimowy czas.

Zioła w domu zimą – jakie gatunki wybrać?

Jednym ziół, które z powodzeniem możesz uprawiać zimą na domowym parapecie, jest oregano. To jedna z najbardziej znanych przypraw kuchni włoskiej, która bardzo dobrze pasuje m.in. do ostrych potraw. Oregano wykazuje bardzo silne właściwości przeciwbakteryjne, co potwierdzają badania naukowe. Jest dobrym dodatkiem do potraw w sezonie grypowym, ponieważ pomoże ci zwalczać wszelkie zimowe przeziębienia.

Kolejnym ziołem, które możesz uprawiać w domu, jest tymianek. W jego składzie znajdują się substancje o działaniu przeciwdrobnoustrojowym i antyoksydacyjnym. Tymianek jest polecany przy chorobach dróg oddechowych ze względu na działanie przeciwzapalne i wykrztuśne. Pomaga również przy problemach z żołądkiem, jelitami i wątrobą. Ma bardzo intensywny i charakterystyczny zapach.

Na kuchennym parapecie możesz również uprawiać rozmaryn. To zioło stabilizuje błony biologiczne, zapewnia ochronę przed szkodliwym wpływem promieniowania UV i promieniowaniem jonizującym, a także ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalnie i przeciwmutagennie. Jest to roślina zielarska o bardzo dużym potencjale terapeutycznym.

zioła na stole

Jak przechowywać zioła na zimę?

Żeby zioła zachowały jak najwięcej wartości odżywczych, leczniczych i zapachowych, należy rozpocząć od ich umiejętnego zbioru. Zioła muszą być zbierane wyłączne w suche dni, późnym rankiem lub wieczorem. Zioła kulinarne, takie jak bazylia czy pietruszka, należy zbierać przed rozwinięciem się pąków kwiatowych.

Jeżeli chodzi o sposoby na dłuższe zachowanie aromatu ziół, to warto zastosować suszenie, mrożenie lub konserwowanie octem. Zioła możesz suszyć na płaskiej powierzchni lub w pęczkach, a po wysuszenie należy je przechowywać w szczelnie zamkniętych słojach, w ciemnym pomieszczeniu.

Zioła możesz również zamrozić. Najpierw dokładnie je umyj i odsącz z nadmiaru wody,  a następnie włóż do plastikowych torebek i zamroź. Jeśli chcesz, przed zamrożeniem możesz je pokroić, jednak nie jest to konieczne.

Ostatnim sposobem przechowywania ziół jest konserwowanie ich octem lub oliwą. Wystarczy włożyć zioła do butelki i zalać je zimnym octem lub oliwą. Zakonserwowane w taki sposób, doskonale smakują do sałatek i surówek.

Zioła, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni

Pomidory z ziołami na zimę

Pomidory z ziołami na zimę to przysmak, który możesz wykorzystać na wiele sposobów. Ich przygotowanie jest naprawdę bardzo proste i nie zajmie ci wiele czasu. Zacznij od zebrania składników. Będą ci potrzebne:

  • 10 kilogramów pomidorów,
  • 10 łyżeczek soli morskiej,
  • jedna główka czosnku,
  • pięć gałązek świeżej bazylii,
  • jedna łyżka cukru,
  • cztery łyżki oliwy.

Zacznij od ponacinania pomidorów i zalania ich wrzątkiem. Po kilku chwilach wyjmij je z garnka, zdejmij skórkę i pokrój na ćwiartki.

Następne w dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj do niej pokrojoną główkę czosnku i smaż przez minutę. Teraz pora na dodanie pomidorów. Dopraw całość solą i cukrem i gotuj przez pół godziny. Dodaj posiekane gałązki bazylii i jeszcze przez chwilę gotuj. Jeszcze wrzące pomidory przełóż do wygotowanych i do suchych słoików. Następnie przeprowadź ich pasteryzację. Powtórz ją kolejnego dnia. Pomidory z ziołami na zimę są gotowe.

 

Bibliografia:

  1. Hać- Szymańczuk, E. Lipinska, O. Grzegrzółka, Ocena aktywności przeciwbakteryjnej oregano (Origanum vulgare L.), Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności, Wydział Nauk o Żywności Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, BROMAT. CHEM.  TOKSYKOL.  –  XLV,  2012,  3,  str.  308–314; https://ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2012/3/308-314.pdf
  2. Ambroziak, M. Stanowska, K. Sikorska -Zimny, Tymianek – roślina o wielu zastosowaniach, Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu 1 (4)/2020; https://wyd.edu.pl/images/Czasopisma_naukowe/PPA/IwP2018/IwP_2019_1_4/IwP_3_4_2019/IwP_4_2019/Innowacje_1_5_2020/Ambroziak_Stanowska_Sikorska_Inno_1_5_2020.pdf
  3. Kowalska, A. Olejnik, Rozmaryn – roślina zielarska o potencjale terapeutycznym, Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Borgis – Postępy Fitoterapii 2/2010, s. 114-122 http://www.czytelniamedyczna.pl/3548,rozmaryn-roslina-zielarska-o-potencjale-terapeutycznym.html

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój

Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Oregano – zastosowanie i właściwości. Olej z oregano

Koper włoski – właściwości, uprawa i zastosowanie

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Ruta Kowalska

„Rośliny są największą apteką świata. Każda z nich, a szacuje się, że obecnie mamy nazwanych i opisanych około 450 000 gatunków, może mieć potencjał leczniczy” – mówi Ruta Kowalska

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym

Pizza na spodzie fasolowym – pyszna i zdrowsza od tradycyjnej

zima

Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić

„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Zioła na nerki – jakie wybrać i na jakie schorzenia pomogą

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

Dlaczego jesienią i zimą tyjemy ? Odpowiedź jest bardziej skomplikowana, niż myślisz

Pij wodę, gdy jest zimno!

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać