Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić
Robiąc naleśniki przygotowujesz za dużo ciasta i później nie wiesz, co możesz z nimi zrobić? Świetnym sposobem na przechowanie gotowych naleśników jest ich zamrożenie. Wówczas masz gotowy dodatkowy obiad na „w razie czego” i nie musisz obawiać się tego, że naleśniki będą mniej smaczne niż te przygotowane na świeżo. Tak naprawdę możesz zamrozić wszystkie rodzaje naleśników, małe i duże oraz przygotowane z różnych mąk. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, jak zabrać się za zamrażanie.
Usmaż, ile chcesz!
Możesz usmażyć tyle naleśników, ile dusza zapragnie. Nie musisz zjadać wszystkich od razu, możesz zamrozić je na później. Tylko pamiętaj, żeby wziąć pod uwagę pojemność swojej zamrażarki. Dokładnie usmaż naleśniki z obydwu stron, a wcześniej przygotuj sobie specjalne woreczki do zamrażania z opisanymi karteczkami, które pomogą ci w oznaczeniu daty i rodzaju naleśników. Przed włożeniem ich do woreczka, wyłóż je obok siebie na tacę i włóż na około pół godziny do zamrażarki. Jak już stwierdzisz, że są odpowiednio zmrożone, możesz zabrać się do pakowania ich do woreczków. Między naleśniki włóż na przykład papier do pieczenia – dzięki temu unikniesz ich sklejenia. Tak przygotowane i zamrożone naleśniki nie powinny być przechowywane dłużej niż dwa miesiące.
Przyszedł czas na zjedzenie zamrożonych naleśników
Aby przygotować posiłek z zamrożonych wcześniej naleśników, możesz skorzystać z wielu opcji, m.in.:
- Piekarnik – to standardowa procedura. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, wyłóż naleśniki na wyłożoną folią lub papierem do pieczenia blachę i piecz je przez 10 minut. Tylko tyle powinno wystarczyć, aby naleśniki były gotowe do spożycia.
- Mikrofalówka – najprostsza i najszybsza metoda. Wystarczy wyłożyć naleśnika na talerz i włączyć mikrofalówkę na około 30 sekund. Danie gotowe!
- Toster – metoda dla osób, które uwielbiają pankejki. Te małe naleśniki bez problemu podgrzejemy w tosterze, będą błyskawicznie gotowe, a w dodatku apetycznie chrupiące.
Jeśli nie chcesz stosować szybkiej obróbki termicznej na swoim pożywieniu, wyłóż naleśniki dzień wcześniej do lodówki i zostaw je na noc. Wystarczy, że przed podaniem lekko je podgrzejesz. Przygotowanie obiadu czy pysznego śniadania, jeszcze nigdy nie było tak proste.
Źródło: thepioneerwoman, thekitchn
Polecamy
Domagają się nowelizacji „rozporządzenia sklepikowego”. Aktywiści: ponad 17 proc. uczniów dyskryminowanych z uwagi na dietę
Jakie napoje i jedzenie do szkoły warto przygotować dla dziecka?
Najlepsze sosy do dań z grilla — nie tylko sos czosnkowy
Chcesz stosować „naturalny” Ozempic? Te produkty jedz na końcu
się ten artykuł?