Przejdź do treści

Zamienniki cukru – sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Zamienniki cukru - sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka
Zamienniki cukru - sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka / Fot. Kim Daniels, Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem
Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Szukasz zamienników cukru? Dietetyk Radosław Smolik, autor profilu Dietetyka oparta na faktach na Instagramie, przedstawia pięć produktów, które według niego najlepiej zastępują cukier. Sprawdź koniecznie! 

Najlepsze zamienniki cukru?

„Zamienniki cukru to temat nieco kontrowersyjny. Dziś przedstawiam wam mój subiektywny ranking” – pisze w swoim ostatnim wpisie na Instagramie dietetyk Radosław Smolik.

Jesteście ciekawe, co wybrał w swoim zestawieniu? Nie trzymamy was dłużej w niepewności.

  1. Ksylitol – to właśnie tego zamiennika dietetyk używa najczęściej. Jak tłumaczy, jego plusem jest to, że smakiem bardzo dobrze odwzorowuje cukier. Dorównuje mu też słodkością! Ma jednak dużo niższy indeks glikemiczny i jest mniej kaloryczny (2,4 kcal/ g). „Niestety w większych ilościach może prowadzić do dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a tolerancja na jego spożycie jest mocno indywidualna” – podkreśla Smolik.
  2. Erytrol – jest nieco mniej słodki od cukru, ma słodycz równą 60-70 proc. jego słodyczy. Ale, jak podkreśla Smolik, uchodzi on za praktycznie niekaloryczny. A do tego nie wpływa na poziom glukozy i insuliny we krwi. W porównaniu do ksylitolu jego spożywanie wiąże się z mniejszym ryzykiem dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
  3. Tagatoza – jest niemal tak słodka jak cukier, a dostarcza jedynie 1,5 kcal/g. „Nie podnosi istotnie poziomu glukozy i wręcz może pomóc kontrolować glikemię. Ma również potencjalnie korzystny wpływ na stan mikrobioty” – tłumaczy Radosław Smolik. Tagatoza jest bezpieczna, choć mało popularna.
  4. Aspartam – jest około 200 razy słodszy od cukru, dlatego powinniśmy dodawać go do kawy czy herbaty znacznie mniej. Gdy dodamy do niego acesulfam K, w smaku będzie przypominał cukier. Jak zaznacza dietetyk, ciężko przekroczyć zalecane dzienne spożycie aspartamu. „W świetle rzetelnych dowodów naukowych możemy stwierdzić, że aspartam nie jest rakotwórczy ani toksyczny u ludzi” – podkreśla Smolik.
  5. Stewia – za jej słodycz odpowiadają glikozydy stewiolowe, wielokrotnie słodsze od cukru. Charakteryzuje się specyficznym smakiem, który nie każdemu przypada do gustu. Jej kaloryczność jest niewielka, dostępna jest na rynku w różnych formach.

Dietetyka oparta na faktach

Dietetyka oparta na faktach to profil stworzony przez Radosława Smolika, dietetyka. Ekspert swoimi postami stara się rozwiązywać problemy z odżywianiem. Obala mity i  wyjaśnia niezrozumiałe terminy. Konto śledzi obecnie 33 tys. osób!

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

? Zamienniki cukru to temat nieco kontrowersyjny. Dziś przedstawiam Wam mój subiektywny ranking. Jestem jednak niezwykle ciekawy, jaki jest Wasz ulubiony zamiennik! __ ? Ja najczęściej korzystam z ksylitolu. A z czego Ty? Daj znać w komentarzu! __ Zostaw komentarz ? Oznacz znajomego ? Zapisz na później ? __ PS Mam nadzieję, że tym razem instagram niczego nie usunie ??‍♂️ . . . #dietafit #dietetyk #dietetyka #zdrowe #zdroweodżywianie #zdrowenawyki #zdrowekalorie #zdroweprodukty #zdrowienatalerzu #zdrowiejemy #samozdrowie #odżywianie #wiedzadietetyczna #dietetycznie #dietetyczne #dietetyczny #żywienie #dietatoniekara #zdrowadieta #zdrowojem #zdrowakuchnia #zdrowagłowa #wiemcojem #zdroweodzywianie #zdrowystylzycia #dietetykaopartanafaktach #ksylitol #erytrol #aspartam #słodzik

Post udostępniony przez ? Radosław Smolik Dietetyka (@dietetyka.opartanafaktach)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Indeks glikemiczny - co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Indeks glikemiczny – co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Anna Lewandowska / Archiwum prywatne

Anna Lewandowska: Uwielbiam słodkości i jestem przekonana, że nie trzeba ich wykluczać ze swojego menu

Czym są „cukry ukryte” i jak ich unikać? Ostrzega Tata Stomatolog

Czym są „cukry ukryte” i jak ich unikać? Ostrzega Tata Stomatolog

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Kobieta z pączkami

Co zrobić, żeby pokonać ochotę na słodycze? Wyjaśnia dietetyczka

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

Małgorzata Akkus: Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier. Dzięki nim przeżyliśmy po 89'

„Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier”. Psychodietetyczka podkreśla, że to dzięki nim przeżyliśmy po 1989 roku

Cukier trzcinowy zamiast białego?/iStockphoto

Cukier trzcinowy zamiast białego – to na pewno dobra zmiana? Odpowiada dietetyczka

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Cukier uzależnia – objawy i sposoby walki z uzależnieniem

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety