Przejdź do treści

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski
Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?

Próbujesz schudnąć, idzie opornie, chociaż „prawie nic nie jesz”? I myślisz, że może właśnie za mała ilość jedzenia jest przyczyną tego, że waga stoi w miejscu? Popularyzator zdrowego stylu życia Jakub Chwiłkowski mówi temu przekonaniu zdecydowane nie. Jednak takie myślenie jest całkiem popularne. Z czego może wynikać?

Jesz za mało i nie chudniesz?

Nie tracisz na wadze, bo za mało jesz? To dość popularne przekonanie.  Temat podjął student dietetyki Jakub Chwiłkowski, który na Instagramie wyjaśnia, że tego typu myślenie w miażdżącej większości przypadków jest błędne. Tłumaczy, że niemożność schudnięcia jest najpewniej spowodowana tym, że… wciąż przyswajasz za dużo kalorii.

To tak jakbyś wydawał więcej pieniędzy, niż zarabiasz. Przykładowo zarabiasz 2000zł/mc, ale jakimś cudem każdego miesiąca wydajesz 3000zł, nie mając żadnych długów. Jeżeli taka sytuacja miałaby miejsce, to raczej na pewno, prędzej czy później, skarbówka zapukałaby do twych drzwi” – tłumaczy Chwiłkowski.

Jak podkreśla, myślenie, że brak efektów odchudzania wynika z za małej ilości dostarczanych pokarmów, ma tak samo mało sensu, jak przedstawiona przez niego sytuacja.

Aleksandra Serocka

Dlaczego tak się dzieje?

„Przecież jem mało, a nie chudnę!” – pewnie słyszałaś to wiele razy, albo nawet sama wypowiadałaś te słowa. Z czego może wynikać taki stan rzeczy?  Może chodzi o adaptacje metaboliczne albo niedoczynność tarczycy? Jakub Chwiłkowski uważa, że to nie one stanowią przyczynę powolnego chudnięcia (lub braku efektów odchudzania).

” 'Spowolnienie metabolizmu’ zachodzi do pewnego stopnia, co najczęściej wynika z tego, że jesteśmy mniej aktywni w ciągu dnia lub obniżyła się nasza masa ciała. Jednak nie są to kolosalne wartości” – podkreśla.

Z czego więc bierze się błędne myślenie o tym, że jemy za mało i przez to nie chudniemy? Chwiłkowski wylicza możliwe powody:

  • nie wiemy, jak kontrolować postępy,
  • sugerujemy się tylko wagą,
  • mamy retencję wody,
  • jemy więcej, niż myślimy,
  • nie ważymy produktów,
  • nie liczymy wszystkich spożywanych kcal,
  • nieświadomie podjadamy,
  •  nie doszacowujemy ilości spożywanych kalorii.

Bez świadomości i wiedzy, ile czynników i w jaki sposób wpływają na obraz tego, jak nam idzie, będziemy mogli mieć wrażenie, że coś robimy nie tak. Mimo, że wszystko idzie w rzeczywistości w bardzo dobrym kierunku” – podkreśla dietetyk.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawienia

Jakub Chwiłkowski

Jakub Chwiłkowski jest studentem dietetyki Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Od kilku lat popularyzuje wiedzę na temat szeroko pojętego zdrowego stylu życia. Obejmuje ona tematykę z zakresu zdrowego odżywiania i treningu. Jego profil na Instagramie obserwuje obecnie ponad 42 tys. osób.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?