Przejdź do treści

Wiesz, że jedzenie też może chronić przed słońcem? 10 produktów, które w tym pomogą

Wiesz, że jedzenie też może chronić przed słońcem? 10 produktów, które w tym pomogą Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad/fot. Pexels
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie
Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść
Źródło: iStockPhoto
Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska
Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Ochrona przed słońcem kojarzona jest tylko z kremem lub okularami przeciwsłonecznymi. Warto wiedzieć, że również jedzenie może chronić przed szkodliwymi skutkami promieniowania.

Niebezpieczne promieniowanie

Promieniowanie ultrafioletowe to niewidzialne fale wysyłane przez słońce. Nie od dziś wiadomo, że zbyt długie przebywanie na słońcu może mieć wyjątkowo nieprzyjemne skutki uboczne. Od marszczenia i wysuszenia skóry, poprzez oparzenia, aż po udar lub ryzyko raka. W ochronie przed słońcem stosujemy kremy z filtrem lub okulary, które chronią oczy przed promieniowaniem UV. Świetnym pomocnikiem w zwalczaniu ubocznych skutków promieniowania może być również żywność, która zawiera witaminę C i likopen.

Na fotostarzenie się skóry pomoże dieta. By cieszyć się buzią bez zmarszczek, codziennie jedz te produkty

Jedzenie, które chroni przed negatywnym wpływem słońca

  • Czerwona papryka

Papryka jest bogatym źródłem beta-karotenu oraz witaminy A i C. Badania wykazały, że beta-karoten chroni przed poparzeniami słonecznymi. Dzięki codziennemu spożywaniu papryki przez 10 tygodni organizm będzie bardziej odporny na promieniowanie. Czerwona papryka jest idealną przekąską na plażowe leżakowanie.

  • Winogrona

Nie dość, że zawierają w sobie dużo wody i są orzeźwiające, to w ich składzie można odnaleźć spore ilości polifenoli. Wykazano, że te związki redukują szkody wywołane przez słońce, a także zapobiegają ich wystąpieniu.

  • Truskawki

Smak z początku lata i skojarzenia ze słońcem. Jedzenie surowych truskawek lub tych w koktajlu, ale też w innych postaciach, zwiększa ochronę przed promieniowaniem UV. A to wszystko dzięki antocyjanom i wielu witaminom.

  • Gorzka czekolada

Czy to brzmi jak marzenie? W końcu spożywanie czekolady łączy się ze zdrowiem. Bogata w flawanole chroni przed promieniowaniem i dostarcza organizmowi wiele magnezu. Oczywiście jest haczyk. Kupuj tylko gorzką czekoladę lub batony kakaowe, które mają wysoką zawartość kakao. Najlepszą opcją są produkty, które posiadają tego składnika powyżej 80 proc.

  • Pomidory

Podobnie jak winogrona, pomidory zawierają dużo cennej wody. Jedzenie ich powstrzymuje organizm przed nadmiernym wydalaniem płynów. Dodatkowo badania potwierdziły, że po około 10 tygodniach codziennego spożycia pomidorów, ryzyko oparzeń i wysuszenia skóry spadło kilkukrotnie.

  • Arbuz

Najbardziej znany orzeźwiający owoc, dzięki dużej ilości wody. Zawiera także ogromne ilości likopenu i witaminy C, które chronią organizm przed nadmiernym promieniowaniem.

  • Zielona herbata

Ma właściwości, które potrafią obniżyć temperaturę ciała. Zawiera cenne przeciwutleniacze, które nie tylko chronią skórę przed UV, ale najprawdopodobniej zabezpieczają przed rozwojem raka.

  • Tofu

Izoflawony soi wzmacniają strukturę skóry, co prowadzi do wzrostu kolagenu w skórze właściwej. Dzięki temu skóra staje się bardziej wytrzymała na jakiekolwiek urazy.

  • Migdały

Idealnie nadają się na dodatek do sałatki lub jogurtu. Można je też chrupać jako przekąskę. Migdały są bogatym źródłem witaminy E, która odżywia i chroni skórę oraz chroni przed słońcem.

  • Łosoś

Ta ryba to potężne źródło kwasów omega-3, które potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Wykazano, że kwasy tłuszczowe omega-3 chronią skórę przed nadmierną wrażliwością, ale także zmniejszają ryzyko raka skóry.

 

Źródło: EatThis

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze