Przejdź do treści

Wiesz, że jedzenie też może chronić przed słońcem? 10 produktów, które w tym pomogą

Wiesz, że jedzenie też może chronić przed słońcem? 10 produktów, które w tym pomogą Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Ochrona przed słońcem kojarzona jest tylko z kremem lub okularami przeciwsłonecznymi. Warto wiedzieć, że również jedzenie może chronić przed szkodliwymi skutkami promieniowania.

Niebezpieczne promieniowanie

Promieniowanie ultrafioletowe to niewidzialne fale wysyłane przez słońce. Nie od dziś wiadomo, że zbyt długie przebywanie na słońcu może mieć wyjątkowo nieprzyjemne skutki uboczne. Od marszczenia i wysuszenia skóry, poprzez oparzenia, aż po udar lub ryzyko raka. W ochronie przed słońcem stosujemy kremy z filtrem lub okulary, które chronią oczy przed promieniowaniem UV. Świetnym pomocnikiem w zwalczaniu ubocznych skutków promieniowania może być również żywność, która zawiera witaminę C i likopen.

Na fotostarzenie się skóry pomoże dieta. By cieszyć się buzią bez zmarszczek, codziennie jedz te produkty

Jedzenie, które chroni przed negatywnym wpływem słońca

  • Czerwona papryka

Papryka jest bogatym źródłem beta-karotenu oraz witaminy A i C. Badania wykazały, że beta-karoten chroni przed poparzeniami słonecznymi. Dzięki codziennemu spożywaniu papryki przez 10 tygodni organizm będzie bardziej odporny na promieniowanie. Czerwona papryka jest idealną przekąską na plażowe leżakowanie.

  • Winogrona

Nie dość, że zawierają w sobie dużo wody i są orzeźwiające, to w ich składzie można odnaleźć spore ilości polifenoli. Wykazano, że te związki redukują szkody wywołane przez słońce, a także zapobiegają ich wystąpieniu.

  • Truskawki

Smak z początku lata i skojarzenia ze słońcem. Jedzenie surowych truskawek lub tych w koktajlu, ale też w innych postaciach, zwiększa ochronę przed promieniowaniem UV. A to wszystko dzięki antocyjanom i wielu witaminom.

  • Gorzka czekolada

Czy to brzmi jak marzenie? W końcu spożywanie czekolady łączy się ze zdrowiem. Bogata w flawanole chroni przed promieniowaniem i dostarcza organizmowi wiele magnezu. Oczywiście jest haczyk. Kupuj tylko gorzką czekoladę lub batony kakaowe, które mają wysoką zawartość kakao. Najlepszą opcją są produkty, które posiadają tego składnika powyżej 80 proc.

  • Pomidory

Podobnie jak winogrona, pomidory zawierają dużo cennej wody. Jedzenie ich powstrzymuje organizm przed nadmiernym wydalaniem płynów. Dodatkowo badania potwierdziły, że po około 10 tygodniach codziennego spożycia pomidorów, ryzyko oparzeń i wysuszenia skóry spadło kilkukrotnie.

  • Arbuz

Najbardziej znany orzeźwiający owoc, dzięki dużej ilości wody. Zawiera także ogromne ilości likopenu i witaminy C, które chronią organizm przed nadmiernym promieniowaniem.

  • Zielona herbata

Ma właściwości, które potrafią obniżyć temperaturę ciała. Zawiera cenne przeciwutleniacze, które nie tylko chronią skórę przed UV, ale najprawdopodobniej zabezpieczają przed rozwojem raka.

  • Tofu

Izoflawony soi wzmacniają strukturę skóry, co prowadzi do wzrostu kolagenu w skórze właściwej. Dzięki temu skóra staje się bardziej wytrzymała na jakiekolwiek urazy.

  • Migdały

Idealnie nadają się na dodatek do sałatki lub jogurtu. Można je też chrupać jako przekąskę. Migdały są bogatym źródłem witaminy E, która odżywia i chroni skórę oraz chroni przed słońcem.

  • Łosoś

Ta ryba to potężne źródło kwasów omega-3, które potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Wykazano, że kwasy tłuszczowe omega-3 chronią skórę przed nadmierną wrażliwością, ale także zmniejszają ryzyko raka skóry.

 

Źródło: EatThis

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Witamina D nie tylko na mocne kości. Może wspierać w ochronie przed rakiem

Często jesz biały ryż? Zobacz, jak wpływa na twoje zdrowie

Jedzenie o niskiej zawartości tłuszczu, soki owocowe. „Zdrowe” jedzenie, które szkodzi

10 powodów, dla których warto pić ciepłą wodę

Chcesz odżywić skórę? Sięgnij po te pokarmy

Czy to zatrucie? 7 nie do końca oczywistych sygnałów, które świadczą o tym, że coś ci zaszkodziło

Wciąż masz zapasy jedzenia? Zobacz, jak długo możesz je przechowywać i jak je wykorzystać

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol