Przejdź do treści

Wiesz, że jedzenie też może chronić przed słońcem? 10 produktów, które w tym pomogą

Wiesz, że jedzenie też może chronić przed słońcem? 10 produktów, które w tym pomogą Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?
Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Ochrona przed słońcem kojarzona jest tylko z kremem lub okularami przeciwsłonecznymi. Warto wiedzieć, że również jedzenie może chronić przed szkodliwymi skutkami promieniowania.

Niebezpieczne promieniowanie

Promieniowanie ultrafioletowe to niewidzialne fale wysyłane przez słońce. Nie od dziś wiadomo, że zbyt długie przebywanie na słońcu może mieć wyjątkowo nieprzyjemne skutki uboczne. Od marszczenia i wysuszenia skóry, poprzez oparzenia, aż po udar lub ryzyko raka. W ochronie przed słońcem stosujemy kremy z filtrem lub okulary, które chronią oczy przed promieniowaniem UV. Świetnym pomocnikiem w zwalczaniu ubocznych skutków promieniowania może być również żywność, która zawiera witaminę C i likopen.

Na fotostarzenie się skóry pomoże dieta. By cieszyć się buzią bez zmarszczek, codziennie jedz te produkty

Jedzenie, które chroni przed negatywnym wpływem słońca

  • Czerwona papryka

Papryka jest bogatym źródłem beta-karotenu oraz witaminy A i C. Badania wykazały, że beta-karoten chroni przed poparzeniami słonecznymi. Dzięki codziennemu spożywaniu papryki przez 10 tygodni organizm będzie bardziej odporny na promieniowanie. Czerwona papryka jest idealną przekąską na plażowe leżakowanie.

  • Winogrona

Nie dość, że zawierają w sobie dużo wody i są orzeźwiające, to w ich składzie można odnaleźć spore ilości polifenoli. Wykazano, że te związki redukują szkody wywołane przez słońce, a także zapobiegają ich wystąpieniu.

  • Truskawki

Smak z początku lata i skojarzenia ze słońcem. Jedzenie surowych truskawek lub tych w koktajlu, ale też w innych postaciach, zwiększa ochronę przed promieniowaniem UV. A to wszystko dzięki antocyjanom i wielu witaminom.

  • Gorzka czekolada

Czy to brzmi jak marzenie? W końcu spożywanie czekolady łączy się ze zdrowiem. Bogata w flawanole chroni przed promieniowaniem i dostarcza organizmowi wiele magnezu. Oczywiście jest haczyk. Kupuj tylko gorzką czekoladę lub batony kakaowe, które mają wysoką zawartość kakao. Najlepszą opcją są produkty, które posiadają tego składnika powyżej 80 proc.

  • Pomidory

Podobnie jak winogrona, pomidory zawierają dużo cennej wody. Jedzenie ich powstrzymuje organizm przed nadmiernym wydalaniem płynów. Dodatkowo badania potwierdziły, że po około 10 tygodniach codziennego spożycia pomidorów, ryzyko oparzeń i wysuszenia skóry spadło kilkukrotnie.

  • Arbuz

Najbardziej znany orzeźwiający owoc, dzięki dużej ilości wody. Zawiera także ogromne ilości likopenu i witaminy C, które chronią organizm przed nadmiernym promieniowaniem.

  • Zielona herbata

Ma właściwości, które potrafią obniżyć temperaturę ciała. Zawiera cenne przeciwutleniacze, które nie tylko chronią skórę przed UV, ale najprawdopodobniej zabezpieczają przed rozwojem raka.

  • Tofu

Izoflawony soi wzmacniają strukturę skóry, co prowadzi do wzrostu kolagenu w skórze właściwej. Dzięki temu skóra staje się bardziej wytrzymała na jakiekolwiek urazy.

  • Migdały

Idealnie nadają się na dodatek do sałatki lub jogurtu. Można je też chrupać jako przekąskę. Migdały są bogatym źródłem witaminy E, która odżywia i chroni skórę oraz chroni przed słońcem.

  • Łosoś

Ta ryba to potężne źródło kwasów omega-3, które potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Wykazano, że kwasy tłuszczowe omega-3 chronią skórę przed nadmierną wrażliwością, ale także zmniejszają ryzyko raka skóry.

 

Źródło: EatThis

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu