Przejdź do treści

W drugiej połowie cyklu miesiączkowego można jeść więcej? Dietetyk Jakub Chwiłkowski odpowiada

Kalorie a miesiączka / rawpixel
Kalorie a miesiączka / rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

W drugiej połowie cyklu miesiączkowego jesz więcej? To normalne. „Twoje zapotrzebowanie kaloryczne rośnie wtedy o 100-300 kcal na dzień” – tłumaczy dietetyk Jakub Chwiłkowski. Wynika to ze wzrostu temperatury ciała. 

Miesiączka a kalorie

„Kobieca gospodarka hormonalna to skomplikowana machina” – pisze dietetyk Jakub Chwiłkowski na swoim profilu na Instagramie. W II fazie cyklu wzrasta zapotrzebowanie kaloryczne, a z nim dużo większa ochota na jedzenie.

„W I fazie cyklu (przed owulacją) dominującym hormonem jest estrogen, co przekłada się na to, że nie ma wtedy wyraźnej retencji wody, a nawet łatwiej buduje się masę mięśniową. Z kolei w II fazie cyklu dominuje już progesteron. Wzrost progesteronu powoduje wzrost temperatury ciała u kobiet, co przekłada się na większą ilość spalanych kalorii w ciągu dnia. Więc zapotrzebowanie automatycznie rośnie” – wyjaśnia dietetyk.

Jak dodaje, wzrost szacuje się na około 100-300kcal na dzień.

„Więc jeśli normalnie twoje zapotrzebowanie wynosiło np. 2000 kcal w I fazie cyklu, to w II wynosić już może 2100-2300 kcal. Na redukcji, w skali dwóch tygodni, może być to spalenie ekstra prawie 0.5 kg tkanki tłuszczowej” – tłumaczy Chwiłkowski.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Miesiączka a inne dolegliwości

Co to oznacza?

„W praktyce wiele kobiet doświadcza wtedy niemiłych dolegliwości (zwłaszcza przed miesiączką), co rzutuje na np. brak treningów lub mniejszą aktywność na co dzień. Z tego tytułu wydatki kaloryczne mogą być mniejsze, więc finalnie można wyjść na zero” – tłumaczy specjalista.

Jesteś w grupie kobiet, która doświadcza dużego spadku aktywności w tym czasie? Dietetyk jasno pisze, że w takiej sytuacji nie zwiększałby kaloryczności dań.

„Z kolei, gdy czujesz się dobrze, aktywność jest taka sama, ale głód jest tak duży, że zjada cię od środka, zwiększenie kcal może być dobrym wyborem” – kończy post dietetyk.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

W II połowie cyklu można JEŚĆ WIĘCEJ!? – ?Kobieca gospodarka hormonalna to skomplikowana machina. Zależności, które się tu pojawiają mają wpływ na różne rzeczy jak np. w II fazie cyklu wzrasta zapotrzebowanie, ale i jest też dużo większa ochota na jedzenie. – ?W I fazie cyklu (przed owulacją) dominującym hormonem jest estrogen, co przekłada się na to, że nie ma wtedy wyraźnej retencji wody, a nawet łatwiej buduje się masę mięśniową. Z kolei w II fazie cyklu dominuje już progesteron. – ?Wzrost progesteronu powoduje wzrost temperatury ciała u kobiet, co przekłada się na większą ilość spalanych kalorii w ciągu dnia. Więc zapotrzebowanie automatycznie rośnie. – ?Szacuje się, że wzrost wynosi około 100-300kcal/dzień. Więc jeśli normalnie Twoje zapotrzebowanie wynosiło np. 2000kcal w I fazie cyklu, to w II wynosić już może 2100-2300kcal! – ?Na redukcji, w skali dwóch tygodni może być to spalenie ekstra prawie 0.5kg tkanki tłuszczowej! – ?W praktyce wiele kobiet wtedy doświadcza niemiłych dolegliwości (zwłaszcza przed miesiączką), co rzutuje na np. brak treningów lub mniejszą aktywność na co dzień. Z tego tytułu wydatki kaloryczne mogą być mniejsze, więc finalnie można wyjść na zero. – ?Jeżeli jesteś w grupie kobiet, która doświadcza dużego spadku aktywności w tym czasie, to nie zwiększałbym kcal. Z kolei, gdy czujesz się dobrze, aktywność jest taka sama, ale głód jest tak duży, że zjada Cię od środka, zwiększenie kcal może być dobrym wyborem?. – Post inspirowany grafiką @wojtuchowyja, która bardzo przypadła mi do gustu. A Wojtka polecam śledzić!❤️ – Jak jest u Ciebie? Towarzyszy Ci większy głód i mniejsza ilość ruchu w drugiej połowie cyklu?? – #infografika #grafika #dbamosiebie #trenerpersonalny #dietetykwarszawa #dietetyka #zdrowojem #zdroweżycie #kobiecość #kobiety #kobietasukcesu #kobietaniezalezna #dziewczyny #zdrowie #kalorie #miesiączka #odchudzanie #odchudzamsie #redukcja #sylwetka #odżywianie #siłownia

Post udostępniony przez Jakub Chwiłkowski Dietetyka (@jchwilkowski)

Jakub Chwiłkowski

Jakub Chwiłkowski jest studentem dietetyki Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Od kilku lat popularyzuje wiedzę na temat szeroko pojętego zdrowego stylu życia. Obejmuje ona tematykę z zakresu zdrowego odżywiania i treningu. Jego profil na Instagramie obserwuje obecnie 32,5 tys. osób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Wskazówki dla osób z insulinoopornością / istock

5 wskazówek na Wielkanoc dla osób z insulinoopornością

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

Ryż basmati – indeks glikemiczny, jak gotować ten typ ryżu

zdrowe jedzenie

Naturalne odkwaszanie organizmu – czy ma sens? Jak to zrobić?

dr Wanda Baltaza

„Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej”

Kobieta

Objawy za dużego deficytu kalorycznego można łatwo przeoczyć. „Nie zawsze od razu mdlejesz” – ostrzegają żywieniowcy z „Dietetyka nie na żarty”

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Spermidyna w jabłkach / istock

Spermidyna pomoże ci zachować długowieczność. Czym jest substancja, o której wszyscy mówią?

„Ciało reguluje wagę jak termostat. Nie wie, że zależy nam np. na wyszczupleniu ud, więc walczy o ochronę swoich zasobów”. O teorii wagi chronionej mówi psychodietetyczka Małgorzata Zięba

Mąka konopna

Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Orzechy arachidowe

Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie

Produkcja oleju

Olej rafinowany czy tłoczony na zimno? Który jest lepszy?

olej arachidowy i orzechy

Olej arachidowy – właściwości i zastosowanie

Zimowe tycie – jak sobie z nim poradzić?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

18 przepisów dla miłośników awokado

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

×