Przejdź do treści

Uwielbiasz awokado, ale zawsze coś idzie nie tak? Mamy kilka przydatnych wskazówek

Uwielbiasz awokado, ale zawsze coś idzie nie tak? Mamy kilka przydatnych wskazówek Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Jeśli raz rozsmakujesz się w awokado, zakochasz się w nim na długo. Polska nazwa tej rośliny to: smaczliwka wdzięczna. Dużo mówi o jej walorach smakowych i prozdrowotnych. Jeśli jesteś amatorem awokado, sprawdź, jak najlepiej je przechowywać, jak czasem pomóc mu dojrzeć oraz w jaki sposób szybko i łatwo móc rozkoszować się jego smakiem.

Awokado wciąż w modzie

Gdy przyjrzysz się menu kafejki, która oferuje śniadania, zapewne znajdziesz w nim chociażby kanapkę z awokado. Mogło by się wydawać, że to tymczasowa moda i trend żywieniowy. Miejmy nadzieje, że nie, bo naprawdę trudno szukać wad smaczliwki wdzięcznej. Wspomniane tosty z awokado, guacamole, koktajle, sałatki, pasty, hummus. Planujesz zrobić którąś z tych potraw? Zerknij poniżej, czy nie przyda ci się parę z tych prostych trików z awokado w roli głównej.

Jak przechowywać awokado?

W kwestiach przechowywania awokado niewiele różni się od innych owoców czy warzyw. Jeśli kupiliśmy więcej niż jedno awokado i chcemy, by zachowało świeżość na dłużej, powinniśmy przechowywać je w lodówce (do tygodnia). Po przekrojeniu niewykorzystaną część najlepiej potrzeć cytryną lub skropić jej sokiem i owinąć w folię spożywczą. W tej formie będzie dobra jeszcze od 1 do 2 dni.

Guacamole

Jak sprawić by szybciej dojrzało?

Awokado będzie dość szybko dojrzewało w temperaturze pokojowej. Jeśli jednak zależy ci na przyspieszeniu tego procesu, przygotuj papierową torbę. Proces dojrzewania zdecydowanie przyspieszy, gdy zmniejszymy powierzchnię, na której mogły się uwalniać naturalny gaz, który jest jednym z czynników szybkiego dojrzewania. Dodatkowo, jeśli zależy nam, by inne owoce także szybciej dojrzały, włóżmy je razem do jednej torby. Jako „przyspieszacz” sprawdzi się na pewno banan.

avocado

Jak dobrać się do awokado?

Chociaż awokado to dość poręczny owoc, nie używaj ręki jako powierzchni do jego krojenia. Najlepiej przygotuj deskę i ostry nóż. Nóż wbij na dłuższej krawędzi jego powierzchni, po czym okręć go delikatnie wokół osi, którą stanowi pestka. Gdy wzdłuż całego awokado masz już chirurgiczne cięcie, złap jedną połówkę jedną dłonią, drugą drugą i postaraj się kręcić nimi w przeciwnym kierunku. Teraz awokado powinno ukazać ci swoje bogate, jasnozielone, delikatne wnętrze. W jednej z połówek zapewne została pestka, jak ją usunąć bez szwanku dla miąższu? Wbij w nią nóż, powinna chętnie opuścić swoją wygodną nieckę. Do wydobycia miąższu wystarczy ci łyżka stołowa.

Pewnie zazwyczaj okrągła pestka po spotkaniu z nożem, ląduje w śmietniku? Weź pod uwagę, że możesz mieć własne drzewko awokado. Wystarczy, że pozwolisz pestce wykiełkować. Na początek przekłuj ją patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczkami i zawieś nad słoikiem lub miską z wodą.

 

Źródło: delish

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

owoce i warzywa

Koktajl z awokado – przepis na najzdrowsze koktajle

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Witamina D nie tylko na mocne kości. Może wspierać w ochronie przed rakiem

Często jesz biały ryż? Zobacz, jak wpływa na twoje zdrowie

Jedzenie o niskiej zawartości tłuszczu, soki owocowe. „Zdrowe” jedzenie, które szkodzi

10 powodów, dla których warto pić ciepłą wodę

Chcesz odżywić skórę? Sięgnij po te pokarmy

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

5 największych kuchennych mitów