Przejdź do treści

Uwielbiasz awokado, ale zawsze coś idzie nie tak? Mamy kilka przydatnych wskazówek

Uwielbiasz awokado, ale zawsze coś idzie nie tak? Mamy kilka przydatnych wskazówek Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Jeśli raz rozsmakujesz się w awokado, zakochasz się w nim na długo. Polska nazwa tej rośliny to: smaczliwka wdzięczna. Dużo mówi o jej walorach smakowych i prozdrowotnych. Jeśli jesteś amatorem awokado, sprawdź, jak najlepiej je przechowywać, jak czasem pomóc mu dojrzeć oraz w jaki sposób szybko i łatwo móc rozkoszować się jego smakiem.

Awokado wciąż w modzie

Gdy przyjrzysz się menu kafejki, która oferuje śniadania, zapewne znajdziesz w nim chociażby kanapkę z awokado. Mogło by się wydawać, że to tymczasowa moda i trend żywieniowy. Miejmy nadzieje, że nie, bo naprawdę trudno szukać wad smaczliwki wdzięcznej. Wspomniane tosty z awokado, guacamole, koktajle, sałatki, pasty, hummus. Planujesz zrobić którąś z tych potraw? Zerknij poniżej, czy nie przyda ci się parę z tych prostych trików z awokado w roli głównej.

Jak przechowywać awokado?

W kwestiach przechowywania awokado niewiele różni się od innych owoców czy warzyw. Jeśli kupiliśmy więcej niż jedno awokado i chcemy, by zachowało świeżość na dłużej, powinniśmy przechowywać je w lodówce (do tygodnia). Po przekrojeniu niewykorzystaną część najlepiej potrzeć cytryną lub skropić jej sokiem i owinąć w folię spożywczą. W tej formie będzie dobra jeszcze od 1 do 2 dni.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Guacamole

Jak sprawić by szybciej dojrzało?

Awokado będzie dość szybko dojrzewało w temperaturze pokojowej. Jeśli jednak zależy ci na przyspieszeniu tego procesu, przygotuj papierową torbę. Proces dojrzewania zdecydowanie przyspieszy, gdy zmniejszymy powierzchnię, na której mogły się uwalniać naturalny gaz, który jest jednym z czynników szybkiego dojrzewania. Dodatkowo, jeśli zależy nam, by inne owoce także szybciej dojrzały, włóżmy je razem do jednej torby. Jako „przyspieszacz” sprawdzi się na pewno banan.

avocado

Jak dobrać się do awokado?

Chociaż awokado to dość poręczny owoc, nie używaj ręki jako powierzchni do jego krojenia. Najlepiej przygotuj deskę i ostry nóż. Nóż wbij na dłuższej krawędzi jego powierzchni, po czym okręć go delikatnie wokół osi, którą stanowi pestka. Gdy wzdłuż całego awokado masz już chirurgiczne cięcie, złap jedną połówkę jedną dłonią, drugą drugą i postaraj się kręcić nimi w przeciwnym kierunku. Teraz awokado powinno ukazać ci swoje bogate, jasnozielone, delikatne wnętrze. W jednej z połówek zapewne została pestka, jak ją usunąć bez szwanku dla miąższu? Wbij w nią nóż, powinna chętnie opuścić swoją wygodną nieckę. Do wydobycia miąższu wystarczy ci łyżka stołowa.

Pewnie zazwyczaj okrągła pestka po spotkaniu z nożem, ląduje w śmietniku? Weź pod uwagę, że możesz mieć własne drzewko awokado. Wystarczy, że pozwolisz pestce wykiełkować. Na początek przekłuj ją patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczkami i zawieś nad słoikiem lub miską z wodą.

 

Źródło: delish

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

×