Przejdź do treści

Twoja skóra potrzebuje nawilżenia? Wraz z dietetyczką Agatą Lewandowską przyjrzyj się swojemu menu!

Twoja skóra potrzebuje nawilżenia? Wraz z dietetyczką Agatą Lewandowską przyjrzyj się swojemu menu! Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”
Natalia Siwiec uważa, że głodówki są „superzdrowe”. Co na to dietetyczka?
„W jednej torebce zielonej herbaty jest do 400 gatunków owadów”. Zaskakujące odkrycie naukowców
Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Skóra sucha, rogowaciejąca, łuszcząca się albo po prostu taka, która łatwo ulega uszkodzeniom, zawsze potrzebuje nawilżenia i odpowiedniej pielęgnacji. Zamiast jednak szukać rozwiązań na półkach w drogerii, swoje kroki skieruj… do kuchni! Przedstawiamy fragment książki „Dieta dla urody” autorstwa dietetyczki Agaty Lewandowskiej.

Skóra sucha i rogowaciejąca

Jeśli twoja skóra jest przesuszona, krucha, łatwo ulega uszkodzeniom albo się łuszczy, w pierwszej kolejności zastanów się, czy problem nie tkwi w niedostatecznym nawodnieniu. Wiotka, szara, przesuszona cera jest charakterystyczna także dla osób, które spożywają dużo napojów z kofeiną (kawy, herbaty, napojów energetyzujących) lub często piją alkohol.

Problemem może być również niewystarczające spożycie tłuszczu. Zdarza się to przy długotrwałym stosowaniu kuracji odchudzających, kiedy unikasz tłuszczu, bo boisz się przytyć, lub przebywasz na diecie terapeutycznej ograniczającej tłuszcz (np. diecie miażdżycowej). W każdym z tych przypadków warto pamiętać, że tłuszcze, oprócz dostarczania energii, pełnią ważne funkcje w organizmie, więc całkowite wykluczenie ich z jadłospisu nie jest wskazane. Także osoby, które ograniczają tłuszcze zwierzęce – np. z powodu wysokiego poziomu cholesterolu – powinny sobie dostarczać NNKT pochodzące z tłuszczów roślinnych i ryb.

Przyczyną suchości, łuszczenia się i rogowacenia skóry bywają niedobory pokarmowe. Może ci brakować np. witaminy A, E lub biotyny. Zastanów się, czy przypadkiem nie spożywasz tych produktów zbyt rzadko.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Kluczem do makijażu jest znajomość potrzeb swojej skóry - mówi Monika Harwas-Drzymulska

Przepisy na suchą skórę

Kanapki z pastą buraczkową [1 porcja]

Składniki:

  • 1 burak ugotowany lub upieczony w łupinie,
  • 2 łyżki orzechów włoskich,
  • łyżka oliwy,
  • świeży lub suszony tymianek oraz pieprz do smaku,
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego.

Przygotowanie:

  1. Buraka obierz i pokrój na małe kawałki.
  2. Włóż do rozdrabniacza i zmiksuj z pokruszonymi orzechami oraz oliwą.
  3. Dopraw do smaku i rozsmaruj na chlebie.

Kokosowa marchewka z groszkiem [1 porcja]

Składniki:

  • duża marchewka,
  • kilka łyżek mrożonego groszku,
  • łyżka płatków migdałowych,
  • łyżeczka oleju kokosowego,
  • szczypta mielonej kolendry lub kuminu,
  • odrobina soli i pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę.
  2. Wraz z groszkiem włóż do parowaru (lub nakładki na garnek do gotowania na parze) i gotuj około 15 minut.
  3. Po ugotowaniu przełóż do miseczki, wymieszaj z olejem kokosowym i przyprawami.
  4. Podawaj posypaną migdałami.

To tradycyjne danie w nowej odsłonie sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Może też stanowić osobną przekąskę.

Pieczone warzywa z aromatycznym sosem [2 porcje]

Składniki:

  • 400–500 g mieszanych warzyw (np. marchew, pietruszka, papryka, seler, cebula, cukinia, dynia piżmowa, bataty),
  • mielona papryka (słodka i ostra),
  • olej rzepakowy.

Sos:

  • 2 łyżki orzechów nerkowca,
  • 2 łyżki masła orzechowego bez cukru,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 1–2 łyżeczki miodu dobrej jakości,
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego (możesz pominąć),
  • przegotowana woda.

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyj, osusz i oczyść, jeśli to konieczne.
  2. Pokrój je na małe kawałki, nasmaruj niewielką ilością oleju i oprósz przyprawami (najlepiej włożyć wszystko do miski i dobrze wymieszać ręcznie).
  3. Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 15–25 minut (zależnie od rodzaju wybranych warzyw).
  4. W międzyczasie zmiksuj blenderem pozostałe składniki, dodając tyle wody, by uzyskać pożądaną konsystencję. Jeśli twój blender nie poradzi sobie z orzechami, posiekaj je, pokrusz lub zmiel i dodaj do gotowego sosu.
  5. Gorące warzywa podawaj z aromatycznym sosem orzechowym.

Olej sezamowy możesz zastąpić łyżeczką sezamowej pasty tahini.

 

Hello Zdrowie jest patronem medialnym książki „Dieta dla urody” Agaty Lewandowskiej.

Dieta dla urody Agaty Lewandowskiej / mat. pras.

alt=”” width=”850″ height=”850″ />

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy nadmiar cukru albo glutenu naprawdę widać na naszej twarzy? Wyjaśnia dr Damian Parol

Czy nadmiar cukru albo glutenu naprawdę widać na naszej twarzy? Wyjaśnia dr Damian Parol

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Kleik ryżowy na biegunkę dla dzieci i dorosłych – przepis

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Wskazówki dla osób z insulinoopornością / istock

5 wskazówek na Wielkanoc dla osób z insulinoopornością

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Mączyste, skrobiowe, sałatkowe. Jakie ziemniaki na frytki wybrać?

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

Ryż basmati – indeks glikemiczny, jak gotować ten typ ryżu

dr Wanda Baltaza

„Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej”

Kobieta

Objawy za dużego deficytu kalorycznego można łatwo przeoczyć. „Nie zawsze od razu mdlejesz” – ostrzegają żywieniowcy z „Dietetyka nie na żarty”

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

jabłka

Przepis na masło jabłkowe. Banalne w przygotowaniu, przepyszne w smaku

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

×