Przejdź do treści

Twoja skóra potrzebuje nawilżenia? Wraz z dietetyczką Agatą Lewandowską przyjrzyj się swojemu menu!

Twoja skóra potrzebuje nawilżenia? Wraz z dietetyczką Agatą Lewandowską przyjrzyj się swojemu menu! Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Tahini – jak zrobić i do czego wykorzystać pastę sezamową?
Kawa bezkofeinowa – czym jest, smak. Kawa w ciąży i podczas laktacji
Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki
Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii
Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania

Skóra sucha, rogowaciejąca, łuszcząca się albo po prostu taka, która łatwo ulega uszkodzeniom, zawsze potrzebuje nawilżenia i odpowiedniej pielęgnacji. Zamiast jednak szukać rozwiązań na półkach w drogerii, swoje kroki skieruj… do kuchni! Przedstawiamy fragment książki „Dieta dla urody” autorstwa dietetyczki Agaty Lewandowskiej.

Skóra sucha i rogowaciejąca

Jeśli twoja skóra jest przesuszona, krucha, łatwo ulega uszkodzeniom albo się łuszczy, w pierwszej kolejności zastanów się, czy problem nie tkwi w niedostatecznym nawodnieniu. Wiotka, szara, przesuszona cera jest charakterystyczna także dla osób, które spożywają dużo napojów z kofeiną (kawy, herbaty, napojów energetyzujących) lub często piją alkohol.

Problemem może być również niewystarczające spożycie tłuszczu. Zdarza się to przy długotrwałym stosowaniu kuracji odchudzających, kiedy unikasz tłuszczu, bo boisz się przytyć, lub przebywasz na diecie terapeutycznej ograniczającej tłuszcz (np. diecie miażdżycowej). W każdym z tych przypadków warto pamiętać, że tłuszcze, oprócz dostarczania energii, pełnią ważne funkcje w organizmie, więc całkowite wykluczenie ich z jadłospisu nie jest wskazane. Także osoby, które ograniczają tłuszcze zwierzęce – np. z powodu wysokiego poziomu cholesterolu – powinny sobie dostarczać NNKT pochodzące z tłuszczów roślinnych i ryb.

Przyczyną suchości, łuszczenia się i rogowacenia skóry bywają niedobory pokarmowe. Może ci brakować np. witaminy A, E lub biotyny. Zastanów się, czy przypadkiem nie spożywasz tych produktów zbyt rzadko.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Kluczem do makijażu jest znajomość potrzeb swojej skóry - mówi Monika Harwas-Drzymulska

Przepisy na suchą skórę

Kanapki z pastą buraczkową [1 porcja]

Składniki:

  • 1 burak ugotowany lub upieczony w łupinie,
  • 2 łyżki orzechów włoskich,
  • łyżka oliwy,
  • świeży lub suszony tymianek oraz pieprz do smaku,
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego.

Przygotowanie:

  1. Buraka obierz i pokrój na małe kawałki.
  2. Włóż do rozdrabniacza i zmiksuj z pokruszonymi orzechami oraz oliwą.
  3. Dopraw do smaku i rozsmaruj na chlebie.

Kokosowa marchewka z groszkiem [1 porcja]

Składniki:

  • duża marchewka,
  • kilka łyżek mrożonego groszku,
  • łyżka płatków migdałowych,
  • łyżeczka oleju kokosowego,
  • szczypta mielonej kolendry lub kuminu,
  • odrobina soli i pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę.
  2. Wraz z groszkiem włóż do parowaru (lub nakładki na garnek do gotowania na parze) i gotuj około 15 minut.
  3. Po ugotowaniu przełóż do miseczki, wymieszaj z olejem kokosowym i przyprawami.
  4. Podawaj posypaną migdałami.

To tradycyjne danie w nowej odsłonie sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Może też stanowić osobną przekąskę.

Pieczone warzywa z aromatycznym sosem [2 porcje]

Składniki:

  • 400–500 g mieszanych warzyw (np. marchew, pietruszka, papryka, seler, cebula, cukinia, dynia piżmowa, bataty),
  • mielona papryka (słodka i ostra),
  • olej rzepakowy.

Sos:

  • 2 łyżki orzechów nerkowca,
  • 2 łyżki masła orzechowego bez cukru,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 1–2 łyżeczki miodu dobrej jakości,
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego (możesz pominąć),
  • przegotowana woda.

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyj, osusz i oczyść, jeśli to konieczne.
  2. Pokrój je na małe kawałki, nasmaruj niewielką ilością oleju i oprósz przyprawami (najlepiej włożyć wszystko do miski i dobrze wymieszać ręcznie).
  3. Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 15–25 minut (zależnie od rodzaju wybranych warzyw).
  4. W międzyczasie zmiksuj blenderem pozostałe składniki, dodając tyle wody, by uzyskać pożądaną konsystencję. Jeśli twój blender nie poradzi sobie z orzechami, posiekaj je, pokrusz lub zmiel i dodaj do gotowego sosu.
  5. Gorące warzywa podawaj z aromatycznym sosem orzechowym.

Olej sezamowy możesz zastąpić łyżeczką sezamowej pasty tahini.

 

Hello Zdrowie jest patronem medialnym książki „Dieta dla urody” Agaty Lewandowskiej.

Dieta dla urody Agaty Lewandowskiej / mat. pras.

alt=”” width=”850″ height=”850″ />

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!

Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie

Olej rafinowany czy tłoczony na zimno? Który jest lepszy?

Olej arachidowy – właściwości i zastosowanie

Zimowe tycie – jak sobie z nim poradzić?

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

Grzybki shiitake – wartości odżywcze i właściwości

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Kmin rzymski – właściwości, skutki uboczne

Japońska dieta wodna – zasady i efekty

Jak ugotować kaszę jaglaną? Proporcje, czas i porady

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę /fot. Getty Images

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę

Cytrusy – dlaczego warto je jeść?

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Tapioka – pozyskiwanie, właściwości, zastosowanie

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Wypadają ci włosy i męczy cię ciągłe zmęczenie? Sprawdź, czy nie masz niedoboru ferrytyny

Agata Głyda: W podręczniku dla czwartoklasistów znajduje się czytanka o odchudzaniu dziewczynki i nikogo to nie dziwi

Agata Głyda: W podręczniku dla czwartoklasistów znajduje się czytanka o odchudzaniu dziewczynki i nikogo to nie dziwi

Unikasz schabowego i alkoholu? Są jeszcze inne rzeczy, na które musisz uważać w trosce o swoją wątrobę

Gotowanie na parze – zalety i potrzebne urządzenia

Pstrąg w kuchni? Jak najbardziej! Wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć go do diety

Mleko sojowe – jak je zrobić, jak smakuje i czy jest zdrowe?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

×