3 min.
Truskawki to zdrowie w czystej postaci! Ekspertki z Czytamy Etykiety wyjaśniają, dlaczego warto je jeść

Truskawki to zdrowie w czystej postaci! Ekspertki z Czytamy Etykiety wyjaśniają, dlaczego warto je jeść/ Unsplash, Monika Grabkowska
04.07.2022
Masz ochotę na „zdrową colę” z TikToka? Lekarze odradzają
03.07.2022
Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata
03.07.2022
Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce
02.07.2022
Złociste curry z kukurydzy. Przyjemny, lekko słodki smak, który pokochasz od pierwszej łyżki!
02.07.2022
Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci
Truskawki to jedna z tych przekąsek, które możesz wcinać bez wyrzutów sumienia! 100 g tych owoców to tylko ok. 30 kcal i aż 83 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Dlaczego jeszcze warto je jeść? Tłumaczą to ekspertki na instagramowym profilu Czytamy Etykiety.
Spis treści
Dlaczego warto jeść truskawki?
Kochasz truskawki? My też! Szczególnie te zerwane prosto z krzaczka, bez chemii. Są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Powodów, żeby je jeść, jest wiele. Portal Czytamy Etykiety wymienia na swoim profilu na Instagramie te najważniejsze:
- zawierają błonnik pokarmowy – pektyny, które oczyszczają przewód pokarmowy z resztek pokarmu i pozytywnie wpływają na florę bakteryjną jelit;
- są źródłem witamin, m.in. kwasu foliowego i witaminy B6;
- zawierają praktycznie wszystkie ważne makro- i mikroelementy, z których na wyróżnienie zasługują: mangan, miedź i magnez;
- zawierają znaczne ilości związków przeciwutleniających: polifenoli, w tym antycyjanów odpowiedzialnych za zwiększenie odporności organizmu;
- mają dobroczynny wpływ na serce;
- zawierają bakteriobójcze fitocydy, które mogą być pomocne w leczeniu stanów zapalnych;
- zawartość łatwo przyswajalnych cukrów pozwala je spożywać osobom chorym na cukrzycę;
- 100 g truskawek pokrywa 83 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C;
- 100 g tych owoców dostarcza tylko 28-34 kcal.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Czytamy Etykiety
Czytamy Etykiety to portal, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.
Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.
Ekspertki z Czytamy Etykiety, z Agnieszką Pocztarską na czele, są też aktywne w mediach społecznościowych. Ich konto na Instagramie obserwuje ponad 226 tys. osób.
Zobacz także

„Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok!

„Dzieci wegańskie czy wegetariańskie rodzą się z prawidłową masą ciała, zdrowe i rozwijają się prawidłowo. To, że brak mięsa w diecie ciężarnej szkodzi dziecku, to mit” – mówi dietetyczka Iwona Kibil

„Gotowanie do pudełek nie jest skomplikowane i nie musi zajmować wiele czasu”. Malwina Bareła zdradza, jak tanio i szybko przygotować apetyczne lunchboxy
Spodobał ci się ten artykuł? Poleć go koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

03.07.2022
„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022