Przejdź do treści

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Jabłka - czy mają termin przydatności do spożycia? / unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu
Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Granny Smith, Janagold, Ligol, Szampion, Szara Reneta, Lobo – wszystkie pyszne, soczyste i chrupiące. Jabłka to nie tylko wyśmienita przekąska, ich wartości odżywcze są nieocenione. Kiedy jabłka przestają być zdrowe, a dodatkowo mogą nam zaszkodzić?

Zdrowe jabłko = świeże jabłko

Dopóki jabłko jest świeże, na pewno nam nie zaszkodzi. Jak zorientować się, kiedy owoc jest już „po terminie”? Jest parę czynników, które mają bezpośredni wpływ na termin przydatności do spożycia danego jabłkaDużo zależy od sadowników i dystrybutorów, w tym: sposób i czas przeprowadzania zbiorów, transportu, a wreszcie metody przechowywania plonów. Część hurtowników przechowuje owoce w kontrolowanych warunkach, które wspomagają utrzymanie świeżości nawet przez kilka miesięcy, przed tym, jak trafią na półki w sklepie.

Najczęściej stosowanym sposobem konserwacji jest zastosowanie związku organicznego o nazwie 1-metylkocyklopropen (1-MCP) w postaci gazu. 1-MPC blokuje wydzielanie innego gazu – etylenu, który jest odpowiedzialny za proces dojrzewania owoców. Niestety, nie zawsze mamy możliwość prześledzenia tego procesu i nie wiemy, jak długą drogę przebył owoc zanim trafił do naszych rąk.

Czas ma znaczenie

Ważniejszym pytaniem powinno być: co się dzieje po tym, gdy owoce przestaną być przechowywane w tych szczególnych warunkach? Dalej dojrzewają. Dlatego, dla nas jako konsumentów, powinno być ważne, ile średnio jabłka mogą być przechowywane tak, by zachowały swoje walory.

Przybliżony czas przydatności jabłka do spożycia, z uwzględnieniem szczególnych warunków:

  • Na blacie stołu lub ladzie w sklepie: 5-7 dni,
  • W ciemnym, chłodnym miejscu (np. spiżarni): 3 tygodnie,
  • W lodówce (najlepiej w dolnej szufladzie): 4-6 tygodni,
  • Obrane lub pokrojone: 3-5 dni w lodówce, 8 miesięcy w zamrażarce,
  • W postaci musu: 7–10 dni w lodówce, 2 miesiące w zamrażarce,
  • Gotowane lub pieczone (np. w postaci farszu do ciasta): 3-5 dni w lodówce.

Jeśli chcesz rozkoszować się, jak najdłużej smakiem jabłek, dostosuj sposób ich przechowywania do swoich potrzeb.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jeść czy już nie jeść?

Gdy nie pamiętasz, którego dnia robiłaś zakupy na straganie, a dodatkowo nie masz pewności, ile czasu owoce mogły być przechowywane w niekorzystnych warunkach, wystarczy, że poddasz je niezbyt wnikliwej obserwacji. Świeże jabłka powinny być jędrne i dosyć twarde, a po spróbowaniu – soczyste i chrupiące.

Oto parę oznak, po których poznasz, że jabłko zaczęło się psuć:

  • miękkie nagniotki lub brązowe plamy,
  • pomarszczona skóra,
  • skazy i pęknięcia na skórce,
  • wypływanie soku,
  • papkowata konsystencja,
  • mączny, mdły lub ziarnisty smak.

Takie jabłka niestety nadają się jedynie na kompost, wyrzuć je do pojemnika na bio odpady. W zimie jabłka, które mają miękką skórkę (ale nie są zgniłe!) możesz przeznaczyć dla ptaków (nie powinny wybrzydzać).

Efekt Królewny Śnieżki

Jak bardzo może zaszkodzić ci nieświeże jabłko? W większości przypadków, incydentalne zjedzenie zepsutego jabłka, nie powinno wywołać niebezpiecznych skutków. Najbardziej groźna dla naszego organizmu w zepsutych jabłkach jest pleśń. Pleśń może wywoływać liczne reakcje alergiczne, wpływać negatywnie na nasz układ oddechowy, pokarmowy, a także odpornościowy. Wszystkiemu winne są mikroorganizmy – grzyby, które są odpowiedzialne za produkcje mykotoksyn.

W przypadku jabłek, za proces pleśnienia odpowiedzialny jest grzyb o nazwie Penicillium expansum. Powoduje on tzw. siną pleśń, chorobę dotykającą wiele gatunków roślin, a nazywaną tak ze względu na specyficzną barwę pleśniowego nalotu. Penicillium expansum wytwarza zaś silnie trującą mykotoksyne zwaną patuliną. Wysoki poziom patuliny w naszym ciele, może wpłynąć na nas bardzo niekorzystnie. Często powoduje nudności, zaburza mikroflorę jelitową. Skrajnie może wywołać krwawienie wrzodów żołądka, a długotrwałe utrzymywanie się patuliny, zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór.

Zatem, gdy tylko zaobserwujesz pleśń na jabłkach, nie zastanawiaj się – wyrzuć je od razu, zanim zainfekuje pozostałe owoce w domu.

Jabłko, trwaj!

Przedłuż życie jabłka, a tym samym naucz się kilku prostych zasad, jak przechowywać żywność by dłużej zachowała świeżość i nie traciła swoich naturalnych prozdrowotnych właściwości. Oto czynności i reguły, których warto przestrzegać, nie tylko w stosunku do jabłek:

  1. Nie myj jabłek, jeśli nie zamierzasz ich zjeść bezpośrednio po myciu,
  2. Pokrojone lub starte jabłka szybko się utlenią – będą brązowe, mniej soczyste i chrupiące, nie warto dużo wcześniej przetwarzać tego typu produktów, jeśli nie ma takiej potrzeby,
  3. Przechowuj całe jabłka w dolnej szufladzie lodówki, zamiast w spiżarni lub na blacie,
  4. Pokrojone jabłka zanurz w roztworze wody i soku cytrynowego w proporcjach – 5ml soku z cytryny na 240 ml wody, zapobiegnie to utlenianiu,
  5. Jabłka przechowywane pojedynczo np. w torbach papierowych zachowają dłużej świeżość, z powodu zmniejszenia się produkcji gazu etylowego, w naturalnym procesie dojrzewania owoców.

Źródło: Healthline

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Talerz truskawek

Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Herbata z liści malin – właściwości, jak zrobić i gdzie kupić?

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka / istock

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać?

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Granolowe śniadanie. Rozkosz dla podniebienia i uciecha dla oczu

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×