Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?
Co roku amerykańska agencja „Enviromental Working Group” publikuje przewodnik „Zakupy bez pestycydów”, w którym wymienia warzywa i owoce o największej zawartości substancji chemicznych. Tegoroczna lista jest już nam znana. Których owoców i warzyw lepiej unikać?
Brudna Dwunastka
Katarzyna Jankowska, prowadząca bloga „Mama Alergika Gotuje” i profil na Instagramie o tej samej nazwie, podaje, że w 2021 roku na liście „Brudnej Dwunastki” znalazły się:
Zanieczyszczone owoce i warzywa
„Pestycydy to często substancje oleiste, których nie widać gołym okiem. Ich skład zostaje opracowany w taki sposób, aby deszcz nie zmywał ich z powierzchni roślin. Można je usunąć domowym sposobem.
Kupując warzywa i owoce z puli brudnej dwunastki, staraj się wybierać produkty ekologiczne lub ze sprawdzonych źródeł, np. od lokalnych rolników.
Najwięcej różnych pestycydów stwierdzono w papryce – aż 11 substancji ochrony roślin!” – wyjaśnia Katarzyna Jankowska.
Jak ekspertka dodaje w komentarzu, pestycydy z zewnątrz można usunąć zwykłym kwaskiem cytrynowym i sodą oczyszczoną.
Czysta Piętnastka
Amerykańska agencja „Enviromental Working Group” opublikowała również listę „Czystej Piętnastki” 2021. To owoce i warzywa, które w badaniach okazały się najczystsze, a w ich składzie i na powierzchni znalazły się tylko znikome ilości pestycydów.
Na liście znalazły się:
- awokado,
- kukurydza,
- ananas,
- cebula,
- papaja,
- zielony groszek,
- bakłażan,
- szparagi,
- brokuł,
- kapusta,
- kiwi,
- kalafior,
- grzyby,
- melon miodowy,
- melon kantalupa.
Mama Alergika Gotuje
Za profilem „Mama Alergika Gotuje” stoi Katarzyna Jankowska. „Jako Mama Alergika gotuję, dzielę się doświadczeniem i inspiruję czytelników bloga od 2011 roku. Udowadniam, że pomimo wielu ograniczeń w diecie można odżywiać się smacznie i zdrowo. Pokazuję jak wyczarować różnorodne dania przy użyciu coraz to nowych zamienników bogatych w cenne składniki odżywcze” – pisze o sobie ekspertka.
Katarzyna Jankowska prowadzi też profil na Instagramie. Obserwuje go niemal 7 tys. osób.
RozwińZobacz także
„Cukier to zguba i zło” – alarmują eksperci z Czytamy Etykiety. Jak się przed nim ustrzec?
„Gotowanie do pudełek nie jest skomplikowane i nie musi zajmować wiele czasu”. Malwina Bareła zdradza, jak tanio i szybko przygotować apetyczne lunchboxy
„Jestem na diecie bezglutenowej, bo chcę schudnąć”. Czy to jest zdrowe? Odpowiada dietetyczka Paulina Roziewska
Polecamy
Na skórkach cytrusów są toksyczne substancje. Chemiczka: ludzie nie powinni ich jeść
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
Przebadali pomidory z popularnych w Polsce dyskontów. „Mamy do czynienia z 'powracaniem’ w żywności pestycydów wycofanych z UE” – grzmią eksperci
się ten artykuł?