Przejdź do treści

Tahini – jak zrobić i do czego wykorzystać pastę sezamową?

Tahini i sezam
Tahini – jak zrobić i do czego wykorzystać pastę sezamową? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Tahini to pasta sezamowa kojarząca się z kuchnią Bliskiego Wschodu i hummusem. Choć sama w sobie ze względu na gorzkie nuty większości z nas nie zachwyca smakiem, umiejętne połączenie tahini z innymi składnikami pozwala przekonać osoby sceptycznie podchodzące do tego produktu. Do czego wykorzystać tahini, by poznać tę pastę od najlepszej strony?

Co to jest tahini?

Tahini to pasta sezamowa, wytwarzana w procesie mielenia uprażonych nasion sezamu. Jej smak jest charakterystyczny – orzechowy, gorzki i lekko kwaśny. Nasiona sezamu oraz produkowana z nich pasta stanowią zdrowy dodatek do naszej diety, warto więc poznać dobre sposoby na wykorzystanie tahini w kuchni.

Właściwości zdrowotne tahini

Pasta sezamowa jest produktem wysokokalorycznym, ale cechującym się wysoką zawartością cennych składników pokarmowych. Jedna łyżka tahini (15 gramów) dostarcza:

  • 89 kcal,
  • 8,1 g tłuszczów (wśród których przeważają tłuszcze nienasycone, korzystniejsze z punktu widzenia profilaktyki częstych chorób przewlekłych, takich choroba wieńcowa, miażdżyca, cukrzyca),
  • 3,2 g węglowodanów (w tym 0,1 g naturalnie występujących cukrów i 1,4 g błonnika pokarmowego),
  • 2,6 g białek.

Pasta tahini jest również bogata w składniki mineralne (m.in. żelazo i wapń – pierwiastki deficytowe w dietach wielu osób) oraz witaminy z grupy B, w tym witaminę B1 niezbędną do wytwarzania energii potrzebnej do pracy wszystkich tkanek organizmu.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

pasta z bakłażana

Jak zrobić tahini?

Tahini bez problemu kupimy w wielu supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Możemy jednak przygotować również domową wersję tego produktu, wykorzystując nasiona sezamu oraz olej roślinny (olej sezamowy lub dowolny o neutralnym smaku, np. rzepakowy).

Tahini – przepis krok po kroku

  1. Upraż na suchej patelni jedną szklankę łuskanych nasion sezamu, cały czas mieszając (mocno uważaj przy tym, by nie przypalić sezamu, ponieważ staje się wtedy bardzo gorzki).
  2. Pozostaw do przestudzenia.
  3. Przełóż sezam do naczynia blendera o dużej mocy i miksuj do momentu powstania grudek.
  4. Dodaj około dwie łyżki oleju i blenduj dalej, aż do uzyskania gęstej, ale płynnej konsystencji pasty.
  5. Tahini jest gotowe!

Tahini – do czego wykorzystać?

Wybór odpowiednich przepisów z wykorzystaniem tahini to połowa sukcesu, by móc cieszyć się walorami smakowymi tego produktu. Co możemy przygotować z wykorzystaniem tahini?

  • sos tahini – wymieszaj trzy łyżki tahini z jedną łyżką soku z cytryny, dwiema łyżkami ciepłej wody, jedną łyżką miodu lub syropu z agawy i 1/4 łyżeczki soli; sos możesz wykorzystać np. jako dressing do sałatek lub dań na bazie kaszy, do polania pieczonych warzyw lub do maczania pokrojonych w słupki świeżych warzyw,
  • pasty warzywne – możesz przygotować kultowy już hummus, czyli pastę z ugotowanej ciecierzycy i tahini lub poszukać nowych połączeń (warto wypróbować np. pastę z białej fasoli z suszonymi pomidorami, tahini i ziołami),
  • ciasteczka sezamowe,
  • grzanki/kanapki z tahini i miodem.

 

Bibliografia:

  1. USDA (2020) Tahini, FoodData Central, dostęp z: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100609/nutrients.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kleik ryżowy na biegunkę dla dzieci i dorosłych – przepis

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Mączyste, skrobiowe, sałatkowe. Jakie ziemniaki na frytki wybrać?

jabłka

Przepis na masło jabłkowe. Banalne w przygotowaniu, przepyszne w smaku

Kombucha – stwórz sobie własny probiotyk

Suszone owoce

Suszone owoce – wartości odżywcze, indeks glikemiczny. Jak suszyć owoce?

Bliny z wędzonym łososiem

Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Tapioka

Tapioka – pozyskiwanie, właściwości, zastosowanie

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

kanapka z awokado i jajkiem

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

Hummus – co to jest, jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Twoja skóra potrzebuje nawilżenia? Wraz z dietetyczką Agatą Lewandowską przyjrzyj się swojemu menu!

Deficyt kaloryczny – czym jest i jak go wyliczyć?

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie

Guacummus – pasta z guacamole i hummusu. Jak ją zrobić?

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×