Przejdź do treści

Tahini – jak zrobić i do czego wykorzystać pastę sezamową?

Tahini i sezam
Tahini – jak zrobić i do czego wykorzystać pastę sezamową? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Tahini to pasta sezamowa kojarząca się z kuchnią Bliskiego Wschodu i hummusem. Choć sama w sobie ze względu na gorzkie nuty większości z nas nie zachwyca smakiem, umiejętne połączenie tahini z innymi składnikami pozwala przekonać osoby sceptycznie podchodzące do tego produktu. Do czego wykorzystać tahini, by poznać tę pastę od najlepszej strony?

Co to jest tahini?

Tahini to pasta sezamowa, wytwarzana w procesie mielenia uprażonych nasion sezamu. Jej smak jest charakterystyczny – orzechowy, gorzki i lekko kwaśny. Nasiona sezamu oraz produkowana z nich pasta stanowią zdrowy dodatek do naszej diety, warto więc poznać dobre sposoby na wykorzystanie tahini w kuchni.

Właściwości zdrowotne tahini

Pasta sezamowa jest produktem wysokokalorycznym, ale cechującym się wysoką zawartością cennych składników pokarmowych. Jedna łyżka tahini (15 gramów) dostarcza:

  • 89 kcal,
  • 8,1 g tłuszczów (wśród których przeważają tłuszcze nienasycone, korzystniejsze z punktu widzenia profilaktyki częstych chorób przewlekłych, takich choroba wieńcowa, miażdżyca, cukrzyca),
  • 3,2 g węglowodanów (w tym 0,1 g naturalnie występujących cukrów i 1,4 g błonnika pokarmowego),
  • 2,6 g białek.

Pasta tahini jest również bogata w składniki mineralne (m.in. żelazo i wapń – pierwiastki deficytowe w dietach wielu osób) oraz witaminy z grupy B, w tym witaminę B1 niezbędną do wytwarzania energii potrzebnej do pracy wszystkich tkanek organizmu.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
pasta z bakłażana

Jak zrobić tahini?

Tahini bez problemu kupimy w wielu supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Możemy jednak przygotować również domową wersję tego produktu, wykorzystując nasiona sezamu oraz olej roślinny (olej sezamowy lub dowolny o neutralnym smaku, np. rzepakowy).

Tahini – przepis krok po kroku

  1. Upraż na suchej patelni jedną szklankę łuskanych nasion sezamu, cały czas mieszając (mocno uważaj przy tym, by nie przypalić sezamu, ponieważ staje się wtedy bardzo gorzki).
  2. Pozostaw do przestudzenia.
  3. Przełóż sezam do naczynia blendera o dużej mocy i miksuj do momentu powstania grudek.
  4. Dodaj około dwie łyżki oleju i blenduj dalej, aż do uzyskania gęstej, ale płynnej konsystencji pasty.
  5. Tahini jest gotowe!

Tahini – do czego wykorzystać?

Wybór odpowiednich przepisów z wykorzystaniem tahini to połowa sukcesu, by móc cieszyć się walorami smakowymi tego produktu. Co możemy przygotować z wykorzystaniem tahini?

  • sos tahini – wymieszaj trzy łyżki tahini z jedną łyżką soku z cytryny, dwiema łyżkami ciepłej wody, jedną łyżką miodu lub syropu z agawy i 1/4 łyżeczki soli; sos możesz wykorzystać np. jako dressing do sałatek lub dań na bazie kaszy, do polania pieczonych warzyw lub do maczania pokrojonych w słupki świeżych warzyw,
  • pasty warzywne – możesz przygotować kultowy już hummus, czyli pastę z ugotowanej ciecierzycy i tahini lub poszukać nowych połączeń (warto wypróbować np. pastę z białej fasoli z suszonymi pomidorami, tahini i ziołami),
  • ciasteczka sezamowe,
  • grzanki/kanapki z tahini i miodem.

 

Bibliografia:

  1. USDA (2020) Tahini, FoodData Central, dostęp z: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100609/nutrients.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pasta z fasoli na patelni

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Sezam – jak rośnie, właściwości zdrowotne, produkty, przepisy

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Jak kupować mleko? Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, gdy chcemy kupić to najlepsze

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Jedzenie dla psa – jak karmić szczeniaka i dorosłego psa? Najciekawsze przepisy

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Pieczone młode ziemniaki w kilku odsłonach – sprawdź przepisy! /fot. iStock

Pieczone młode ziemniaki w kilku odsłonach – sprawdź przepisy!

Jak przechowywać przyprawy, aby zachowały świeżość na dłużej?

Blanka Lipińska poleca "masło 0 kcal". Dietetyk apeluje: "Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom"

Blanka Lipińska poleca „masło 0 kcal”. Ekspert apeluje: „Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom”

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Diety na przytycie – jak komponować jadłospis, by zdrowo zwiększyć wagę?

Diety na przytycie – jak komponować jadłospis, by zdrowo zwiększyć wagę?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kleik ryżowy na biegunkę dla dzieci i dorosłych – przepis

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Mączyste, skrobiowe, sałatkowe. Jakie ziemniaki na frytki wybrać?

jabłka

Przepis na masło jabłkowe. Banalne w przygotowaniu, przepyszne w smaku

Kombucha – stwórz sobie własny probiotyk

×