Przejdź do treści

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Szybkowar to narzędzie, dzięki któremu nawet kilkakrotnie skrócimy czas przygotowania potraw z naszych ulubionych przepisów. Zapoznanie się z poprawnym sposobem korzystania z urządzenia jest kluczowe, by gotowanie w szybkowarze było bezpieczne, a dania udane. W artykule przedstawiamy podstawowe zasady użytkowania tego sprzętu w domowej kuchni. 

Co to jest szybkowar i jak działa? 

Szybkowar jest rodzajem garnka posiadającego grube ścianki oraz szczelnie przylegającą pokrywkę. Te cechy powodują, że w czasie gotowania produkty osiągają wyższą temperaturę oraz dochodzi do wytwarzania ciśnienia, które znacząco skraca czas potrzebny do przygotowywania potrawy. W dłuższej perspektywie pozwala to na oszczędność energii oraz godzin spędzonych w kuchni. 

Jak gotować w szybkowarze?  

Przed rozpoczęciem korzystania z szybkowaru ważne jest dokładne zapoznanie się z instrukcją obsługi dla danego modelu. Sposób gotowania z wykorzystaniem tego urządzenia jest podobny w przypadku większości z nich. Poznanie szczegółowych zasad ułatwi jednak dopasowanie odpowiednich ustawień oraz umożliwi bezpieczne stosowanie sprzętu.   

Poniżej przedstawiamy ogólną instrukcję, która pozwoli ci zorientować się, jak krok po kroku przebiega gotowanie w szybkowarze: 

  1. W szybkowarze umieść składniki, które chcesz ugotować. Sprawdź rekomendacje producenta odnośnie tego, w jakim stopniu garnek może być wypełniony. Zwykle zaleca się, by w szybkowarze umieścić płyny w co najmniej ¼ jego objętości. Stopień wypełnienia garnka nie powinien natomiast przekraczać 2/3 objętości. Jeśli gotujemy żywność, która pieni się lub znacząco pęcznieje w czasie obróbki termicznej, wypełniamy szybkowar maksymalnie do ½ objętości.
  2. Szczelnie zamknij pokrywkę szybkowaru przekręcając ją zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aż usłyszysz kliknięcie. 3.
  3. Ustaw szybkowar na palniku. Większość szybkowarów nadaje się do stosowania na kuchenkach elektrycznych (w tym indukcyjnych i ceramicznych) oraz kuchenkach gazowych.
  4. Ustaw dużą moc palnika i podgrzewaj szybkowar aż do czasu wydzielania się pary z zaworu bezpieczeństwa. Zwykle w tym momencie słyszalne jest syczenie i/lub gwizd.  
  5. Zmniejsz moc palnika na minimalną. 
  6. Zacznij odmierzać czas potrzebny do ugotowania dania. W celu określenia odpowiedniej długości gotowania, możesz skorzystać z tabeli znajdującej się poniżej lub w instrukcji dołączonej do twojego szybkowaru. 
  7. Po upływie określonego czasu wyłącz palnik.  
  8. Przed otwarciem szybkowaru wyrównaj ciśnienie. Wykorzystaj do tego jedną z opisanych poniżej metod. 

Najłatwiejszym, lecz wolnym sposobem na wyrównanie ciśnienia w szybkowarze jest zdjęcie garnka ze źródła ciepła i poczekanie aż ciśnienie samo opadnie. 

Dwie szybsze metody polegają na: 

  • umieszczeniu szybkowaru pod małym strumieniem zimnej wody, 
  • ustawieniu regulatora ciśnienia w pozycji wyrównywania, np. za pomocą widelca trzymanego w dłoni zabezpieczonej rękawicą ochronną. 

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Dania z szybkowaru, czyli co można gotować w szybkowarze 

W szybkowarze możemy ugotować zarówno pełne dania jednogarnkowe, jak i produkty wykorzystywane jako składniki posiłków. Ten rodzaj garnka nadaje się do przyrządzania m.in.: 

  • zup i gulaszów, 
  • warzyw gotowanych, 
  • mięsa i ryb, 
  • nasion roślin strączkowych, 
  • grzybów, 
  • produktów zbożowych, takich jak kasza, ryż i płatki owsiane. 
Brokuły gotowane na parze

Tabela czasu gotowania produktów w szybkowarze 

Wykorzystując zamieszczoną poniżej tabelę czasu gotowania produktów w szybkowarze, możemy dostosować przepisy na ulubione dania tak, by z powodzeniem przygotować je w tym urządzeniu.  

Grupa produktów  Produkt  Czas gotowania w szybkowarze w minutach 
Warzywa  Fasolka szparagowa  2-3 
Brokuł lub kalafior w różyczkach  2 
Burak (mały, w całości)  12 
Ziemniaki (małe, w całości)  10-12 
Nasiona roślin strączkowych  Czerwona fasola, namoczona przez kilka godzin  20-22 
Ciecierzyca, namoczona przez kilka godzin  20-22 
Fasola biała, namoczona przez kilka godzin  20-22 
Soczewica zielona  6-8 
Produkty zbożowe  Ryż basmati  5-7 
Ryż brązowy  15-20 
Ryż biały długoziarnisty  5-6 
Kasza bulgur  8-10 
Mięso i ryby  Pierś z kurczaka lub indyka, ok. 1 kg  16 
Szynka wieprzowa  15 na każde 0,5 kg 
Wołowina w kawałkach (na gulasz)  15-20 
Ryba w całości  4 
Filet rybny  3 

Czy gotowanie w szybkowarze jest zdrowe? 

 Gotowanie w szybkowarze, ze względu na skrócenie czasu obróbki termicznej, pozwala na zachowanie większości ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Z tego względu można określić je jako zdrowsze od wielu innych metod, w tym tradycyjnego gotowania w wodzie, pieczenia czy smażenia. Dotychczas udokumentowano m.in., że wybrane produkty ugotowane w szybkowarze mają wyższą zawartość składników mineralnych (w tym żelaza i wapnia) oraz witaminy C, beta-karotenu i innych substancji o działaniu przeciwutleniającym.  

Czy gotowanie w szybkowarze jest bezpieczne? 

Gotowanie w szybkowarze możemy uznać za bezpieczne – o ile zastosowane zostaną zasady prawidłowego obchodzenia się ze sprzętem, szczegółowo opisane w instrukcji. Ze względu na wydobywanie się z garnka gorącej pary pod wysokim ciśnieniem zachowanie tych reguł jest niezbędne, by nie narażać się na urazy. 

 

Bibliografia: 

  1. Deol J. K., Bains K. (2010) Effects of household cooking methods on nutritional and anti-nutritional factors in green cowpea (Vigna unguiculata) pods, Journal of Food Science and Technology, 47(5): 579-581, dostęp z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3551098/. 
  2. Vallejo F., Tomas-Barberan F. A., Garcia-Viguera C. (2003) Phenolic compound contents in edible parts of broccoli inflorescences after domestic cooking, Science of Food Agriculture, 83, 14: 1511-1516, dostęp z: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.1585 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

Mąka ze świerszczy zasmakuje Polakom? Właśnie dołączyła do superfoods. Na rynek UE ma trafić jeszcze w tym miesiącu

Glistnik (jaskółcze ziele) – jak wygląda, właściwości, zastosowanie

Rajskie jabłuszka – jakie mają właściwości i co można zrobić z owoców rajskiej jabłoni?

Japońska dieta wodna, kobieta pijąca wodę

Japońska dieta wodna – zasady i efekty

RZS – dieta łagodząca objawy zapalenia stawów

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Hummus z buraczków, a kotlety z bigosu? Świąteczne dania, które nam zostały, świetnie sprawdzą się w nowych wersjach

guma do żucia

Żucie gumy – czy na pewno jest zdrowe?

Stwardnienie rozsiane – jakie znaczenie ma dieta? Przykłady jadłospisu

Nie jesteś w stanie opanować się przed jedzeniem słodyczy? Oto kilka sposobów na ratowanie sytuacji

Dodaje się go do produktów spożywczych, żeby poprawić ich teksturę i zwiększyć wagę. Co warto wiedzieć o błonniku bambusowym? / istock

Widzisz w składzie błonnik bambusowy i nie wiesz, czy to dobrze? Wyjaśnia Katarzyna Bosacka

Homogenizacja – co to jest i czy jest szkodliwa? Mleko homogenizowane czy pasteryzowane?

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na bio i eko. 5 rad dla tropicieli spożywczej ściemy

Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?

herbata

Jak jeść, żeby nie marznąć jesienią i zimą? Zdradzamy kilka prostych trików

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. "Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale..."

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. „Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale…”

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

×