5 min.
Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki Istock.com
Szybkowar to narzędzie, dzięki któremu nawet kilkakrotnie skrócimy czas przygotowania potraw z naszych ulubionych przepisów. Zapoznanie się z poprawnym sposobem korzystania z urządzenia jest kluczowe, by gotowanie w szybkowarze było bezpieczne, a dania udane. W artykule przedstawiamy podstawowe zasady użytkowania tego sprzętu w domowej kuchni.
Spis treści
Co to jest szybkowar i jak działa?
Szybkowar jest rodzajem garnka posiadającego grube ścianki oraz szczelnie przylegającą pokrywkę. Te cechy powodują, że w czasie gotowania produkty osiągają wyższą temperaturę oraz dochodzi do wytwarzania ciśnienia, które znacząco skraca czas potrzebny do przygotowywania potrawy. W dłuższej perspektywie pozwala to na oszczędność energii oraz godzin spędzonych w kuchni.
Jak gotować w szybkowarze?
Przed rozpoczęciem korzystania z szybkowaru ważne jest dokładne zapoznanie się z instrukcją obsługi dla danego modelu. Sposób gotowania z wykorzystaniem tego urządzenia jest podobny w przypadku większości z nich. Poznanie szczegółowych zasad ułatwi jednak dopasowanie odpowiednich ustawień oraz umożliwi bezpieczne stosowanie sprzętu.
Poniżej przedstawiamy ogólną instrukcję, która pozwoli ci zorientować się, jak krok po kroku przebiega gotowanie w szybkowarze:
- W szybkowarze umieść składniki, które chcesz ugotować. Sprawdź rekomendacje producenta odnośnie tego, w jakim stopniu garnek może być wypełniony. Zwykle zaleca się, by w szybkowarze umieścić płyny w co najmniej ¼ jego objętości. Stopień wypełnienia garnka nie powinien natomiast przekraczać 2/3 objętości. Jeśli gotujemy żywność, która pieni się lub znacząco pęcznieje w czasie obróbki termicznej, wypełniamy szybkowar maksymalnie do ½ objętości.
- Szczelnie zamknij pokrywkę szybkowaru przekręcając ją zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aż usłyszysz kliknięcie. 3.
- Ustaw szybkowar na palniku. Większość szybkowarów nadaje się do stosowania na kuchenkach elektrycznych (w tym indukcyjnych i ceramicznych) oraz kuchenkach gazowych.
- Ustaw dużą moc palnika i podgrzewaj szybkowar aż do czasu wydzielania się pary z zaworu bezpieczeństwa. Zwykle w tym momencie słyszalne jest syczenie i/lub gwizd.
- Zmniejsz moc palnika na minimalną.
- Zacznij odmierzać czas potrzebny do ugotowania dania. W celu określenia odpowiedniej długości gotowania, możesz skorzystać z tabeli znajdującej się poniżej lub w instrukcji dołączonej do twojego szybkowaru.
- Po upływie określonego czasu wyłącz palnik.
- Przed otwarciem szybkowaru wyrównaj ciśnienie. Wykorzystaj do tego jedną z opisanych poniżej metod.
Najłatwiejszym, lecz wolnym sposobem na wyrównanie ciśnienia w szybkowarze jest zdjęcie garnka ze źródła ciepła i poczekanie aż ciśnienie samo opadnie.
Dwie szybsze metody polegają na:
- umieszczeniu szybkowaru pod małym strumieniem zimnej wody,
- ustawieniu regulatora ciśnienia w pozycji wyrównywania, np. za pomocą widelca trzymanego w dłoni zabezpieczonej rękawicą ochronną.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Dania z szybkowaru, czyli co można gotować w szybkowarze
W szybkowarze możemy ugotować zarówno pełne dania jednogarnkowe, jak i produkty wykorzystywane jako składniki posiłków. Ten rodzaj garnka nadaje się do przyrządzania m.in.:
- zup i gulaszów,
- warzyw gotowanych,
- mięsa i ryb,
- nasion roślin strączkowych,
- grzybów,
- produktów zbożowych, takich jak kasza, ryż i płatki owsiane.
Tabela czasu gotowania produktów w szybkowarze
Wykorzystując zamieszczoną poniżej tabelę czasu gotowania produktów w szybkowarze, możemy dostosować przepisy na ulubione dania tak, by z powodzeniem przygotować je w tym urządzeniu.
Grupa produktów | Produkt | Czas gotowania w szybkowarze w minutach |
Warzywa | Fasolka szparagowa | 2-3 |
Brokuł lub kalafior w różyczkach | 2 | |
Burak (mały, w całości) | 12 | |
Ziemniaki (małe, w całości) | 10-12 | |
Nasiona roślin strączkowych | Czerwona fasola, namoczona przez kilka godzin | 20-22 |
Ciecierzyca, namoczona przez kilka godzin | 20-22 | |
Fasola biała, namoczona przez kilka godzin | 20-22 | |
Soczewica zielona | 6-8 | |
Produkty zbożowe | Ryż basmati | 5-7 |
Ryż brązowy | 15-20 | |
Ryż biały długoziarnisty | 5-6 | |
Kasza bulgur | 8-10 | |
Mięso i ryby | Pierś z kurczaka lub indyka, ok. 1 kg | 16 |
Szynka wieprzowa | 15 na każde 0,5 kg | |
Wołowina w kawałkach (na gulasz) | 15-20 | |
Ryba w całości | 4 | |
Filet rybny | 3 |
Czy gotowanie w szybkowarze jest zdrowe?
Gotowanie w szybkowarze, ze względu na skrócenie czasu obróbki termicznej, pozwala na zachowanie większości ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Z tego względu można określić je jako zdrowsze od wielu innych metod, w tym tradycyjnego gotowania w wodzie, pieczenia czy smażenia. Dotychczas udokumentowano m.in., że wybrane produkty ugotowane w szybkowarze mają wyższą zawartość składników mineralnych (w tym żelaza i wapnia) oraz witaminy C, beta-karotenu i innych substancji o działaniu przeciwutleniającym.
Czy gotowanie w szybkowarze jest bezpieczne?
Gotowanie w szybkowarze możemy uznać za bezpieczne – o ile zastosowane zostaną zasady prawidłowego obchodzenia się ze sprzętem, szczegółowo opisane w instrukcji. Ze względu na wydobywanie się z garnka gorącej pary pod wysokim ciśnieniem zachowanie tych reguł jest niezbędne, by nie narażać się na urazy.
Bibliografia:
- Deol J. K., Bains K. (2010) Effects of household cooking methods on nutritional and anti-nutritional factors in green cowpea (Vigna unguiculata) pods, Journal of Food Science and Technology, 47(5): 579-581, dostęp z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3551098/.
- Vallejo F., Tomas-Barberan F. A., Garcia-Viguera C. (2003) Phenolic compound contents in edible parts of broccoli inflorescences after domestic cooking, Science of Food Agriculture, 83, 14: 1511-1516, dostęp z: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.1585.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022