Przejdź do treści

Syrop z cebuli – naturalny lek na kaszel i przeziębienie. I bardzo łatwo go przygotować

Cebula
Syro z cebuli/ iSock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Męczy cię kaszel mokry lub suchy? A może dopadło cię przeziębienie, ból gardła czy angina? Pomocnym i naturalnym lekarstwem będzie stosowany już przez nasze babcie syrop z cebuli. Ma właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Do tego mogą go pić dzieci, dorośli, kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Dopadło cię właśnie przeziębienie lub męczy cie kaszel? Idź do kuchni. Właśnie tam znajdziesz składnik, który pomoże ci poczuć się lepiej. Mowa oczywiście o cebuli. Syrop z tego cenionego od lat warzywa jest bardzo prosty w przygotowaniu i skuteczny. Idealnie sprawdzi się jako naturalne lekarstwo dla dzieci i dorosłych. Ponadto jest także dobrym wyborem dla kobiet w ciąży lub matek karmiących piersią, które ze względu na zdrowie dziecka nie mogą przyjmować wielu leków.

Nie lubisz cebuli? Nie martw się, jeśli dodasz odpowiednie składniki, jej smaku nawet nie poczujesz a nadal będziesz mogła cieszyć się zdrowotnymi właściwościami tej magicznej mikstury.

Właściwości syropu z cebuli

Cebula od lat z powodzeniem stosowana jest w walce z przeziębieniem, będąc jednym z najbogatszych źródeł naturalnych flawonoidów, które występują w roślinach. Te barwniki organiczne szczycą się działaniem przeciwzapalnym i bakteriobójczym. Ponadto cebula bogata jest w ważną dla zdrowia witaminę C, a syrop z cebuli uzupełnia także niedobory witamin A, B1, B2, PP oraz wielu mikroelementów takich jak cynk, selen, fosfor, magnez oraz wapń. Dodatkowo enzymy zawarte w cebuli usprawnią trawienie.

Syrop z cebuli ma również właściwości dezynfekcyjne i kojące, dlatego dobrym sposobem jest umoczeniem w nim wacika i włożenie go na chwilę do nosa. W ten sposób złagodzimy objawy kataru.

Co jeszcze? Syrop z cebuli ma właściwości antyseptyczne, dlatego z powodzeniem zlikwiduje infekcje skórne i ułatwi gojenie się ran, uśmierzy pieczenie po ukąszeniu owadów, a także przyniesie ulgę przy poparzeniach.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Dla kogo syrop z cebuli?

Mogą go pić zarówno dzieci, dorośli oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią. Ważne jest jednak w przypadku młodszych koneserów, by dziecko po ukończeniu pierwszego roku miało już dobrze rozszerzoną dietę i nie próbowało cebuli po raz pierwszy.

  • Syrop z cebuli zaleca się pić dzieciom i dorosłym w stanach obniżonej odporności, przeziębieniu, kaszlu, bólów gardła, anginy, zapaleniu krtani oraz zatok. Dzięki swoim właściwościom syrop z cebuli pomoże w odkrztuszeniu wydzieliny i udrożnieniu dróg oddechowych.
  • Można go również stosować w leczeniu chorób pęcherza i układu moczowego, ponieważ ma właściwości moczopędne. Dzięki temu dobrze sprawdzi się także u osób z artretyzmem reumatyzmem i chorobami, którym towarzyszy opuchlizna.
  •  Cebula zawiera w swoim składzie także żelazo, dlatego z powodzeniem mogą ją spożywać osoby zmagające się z anemią.

Przepis na domowy syrop z cebuli

Ważne jest, by wybrać cebulę bogatą we flawonoidy. Jak to zrobić? Kupujmy świeże, młode bulwy, nieuszkodzone przez owady i szkodniki, pokryte cienką, „papierową” warstwą zewnętrzną. Najwięcej flawonoidów zawierają bowiem zewnętrzne warstwy cebuli, dlatego obierajmy tylko najcieńszą warstwę zewnętrzną. Nie wyrzucajmy zbyt wielu warstw, bo stracimy najzdrowszą część warzywa.

Składniki:

2-3 cebule

cukier lub miód

Przygotowanie:

Obrać cebulę z łupin (aby zmniejszyć wydzielane drażliwych związków można zmoczyć nóż, dzięki czemu w trakcie obróbki cebuli połączą się one z wodą i nie będą się ulatniać). Cebulę drobno posiekać i posypać cukrem lub zalać miodem. Całość odstawić na ok 5 godzin pod przykryciem, aż cebula puści sok. Po tym czasie syrop będzie gotowy. Po 48 godzinach można odsączyć przez gazik i zostawić jedynie sam płyn.

Jeśli smak nie będzie dla nas satysfakcjonujący, można dodać do syropu więcej składników. Dobrym rozwiązaniem jest dołożenie czosnku i cytryny lub miodu z cytryną. Niektórzy dorzucają także imbir, cynamon, rozmaryn, tymianek czy goździki. Wszystko wedle własnych upodobań smakowych.

Syrop z cebuli najlepiej jest przechowywać w słoiku. Może być zdatny do picia nawet przez dwa tygodnie pod warunkiem, że będziemy go trzymać w zacienionym i chłodnym miejscu lub w lodówce.

Dawkowanie syropu z cebuli

Zaleca się pić po łyżeczce syropu dwa lub trzy razy dziennie.

Warto pamiętać, że syrop z cebuli działa wykrztuśnie, dlatego nie należy pić go na noc.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rokitnik – naturalny sposób na przeziębienie. Jak go przyjmować, aby szybciej wyzdrowieć i wzmocnić odporność?

Dopadło cię przeziębienie? Anna Lewandowska poleca przepis na napój rozgrzewający!

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Uśmiech po marchewce, grymas po jarmużu. Brytyjscy naukowcy sprawdzili preferencje żywieniowe nienarodzonych dzieci

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi

„Halo! Jelita? Dzwoni mózg”. Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i jelitom, i mózgowi

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Popularny gazowany napój może wywołać choroby sercowo-naczyniowe? Naukowcy ostrzegają

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. "Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego"

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. „Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego”

Kobieta trzyma w rękach filiżankę kawy. Na stole leżą płatki kwiatów i ziarna kawy

Kawa po chińsku. Poranny rytuał, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Crostini – jak zrobić? Przepisy na włoskie grzanki 

5 herbat na pochmurne popołudnia, Sprawdź, jak je parzyć, by wykorzystać ich potencjał

Jogurt naturalny – jak wybrać najlepszy?

Makaron

Popularny makaron wycofany ze sprzedaży. Zawiera niebezpieczne dla zdrowia toksyny

Ani krowie, ani kozie, ani owsiane czy sojowe. Mleko z laboratorium niebawem trafi na sklepowe półki

Wina muscat – odmiany, jak smakuje, z czym podawać wino o cytrusowym aromacie

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój

Lubisz pić kawę? Sprawdź, która z nich jest najzdrowsza

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×