Przejdź do treści

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

"Mniej mięsa" Sylwia Majcher / mat. pras.
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Dla wielu osób obiad, którego składnikiem nie jest mięso, wydaje się niepełnowartościowy. Czy rzeczywiście tak jest? Sylwia Majcher udowadnia, że roślinne składniki zastępujące mięsne są równie pyszne oraz pożywne – i proponuje podjęcie kulinarnego wyzwania: zrób tyle, ile możesz. Ogranicz, jeśli nie chcesz porzucić. I przekonaj się, że zróżnicowanie diety przyniesie mnóstwo korzyści oraz satysfakcji.

„Mniej mięsa” Sylwii Majcher

Mięsną rozpustę należy zahamować. Dlaczego? Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, że jemy co najmniej dwa razy za dużo wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem uznała, że przetworzone mięso jest jednym z najbardziej rakotwórczych czynników. Przemysłowa hodowla mięsa druzgocąco wpływa na środowisko.

W „Mniej mięsa” można znaleźć 90 inspirujących przepisów – na domowe śniadania, przekąski do pracy lub szkoły, rodzinne obiady. We wszystkich autorka pokazuje, jak kreatywnie zastąpić mięso w ulubionych daniach tak, by pogodzić różne smakowe preferencje domowników. Każdy z pomysłów przedstawiony jest w dwóch wersjach: mięsnej i roślinnej.

Wszystkie składniki są łatwo dostępne. Z książki można się także dowiedzieć, jak samodzielnie przygotować mieszkanki przypraw, napoje roślinne lub wyhodować kiełki z nasion. Przepisy uzupełnione są ciekawymi rozmowami przeprowadzonymi z lekarzami, dietetykami oraz edukatorami kulinarnymi.

Fleksitarianizm to dieta, która nie ma sztywnych reguł. Jej jedyna zasada to ograniczenie mięsa. Każdy może to zrobić według swoich potrzeb i możliwości.

„To moja trzecia książka, szalenie bliska i osobista, bo łączy to, co dla mnie najcenniejsze: miłość i szacunek do bliskich, jedzenia i natury” – mówi Sylwia Majcher.

Sylwia Majcher – dziennikarka, autorka poradnika „Wykorzystuje, nie marnuje. 52 Wyzwania Zero Waste” i bestsellerowej książki „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku”, reportaży oraz wywiadów kulinarnych. Absolwentka studiów podyplomowych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Prowadzi warsztaty, szkolenia poświęcone ekologii i niemarnowaniu jedzenia. Współtwórczyni i ambasadorka pierwszej w Polsce kampanii edukacyjnej #wrocławniemarnuje.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Sylwia Majcher / Arch. prywatne S. Majcher

Co o książce sądzą inni?

„Zdrowe gotowanie nie musi być pracochłonne ani skomplikowane. To mądra książka, która pozwala zrozumieć, dlaczego warto ograniczyć jedzenie mięsa dla własnego zdrowia oraz dobra zwierząt i Ziemi” – mówi Daria Rogowska, ekocentryczka.pl.

„Fleksitarianizm jest doskonałym przystankiem na drodze do wegetarianizmu czy weganizmu. Pozwala na stopniowe ograniczanie negatywnego wpływu tego, co jemy, na środowisko oraz rozpoczęcie przygody z roślinnym jedzeniem. Jestem przekonana, że to żywienie przyszłości!” – mówi Paulina Górska, socjolożka i ekoblogerka @eko.paulinagorska.

Hello Zdrowie objęło książkę patronem medialnym! W związku z tym mamy dla Was konkurs. Chodźcie na naszego Instagrama!

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Hello Zdrowie (@hellozdrowie_pl)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sezam – jak rośnie, właściwości zdrowotne, produkty, przepisy

Dodaje się go do produktów spożywczych, żeby poprawić ich teksturę i zwiększyć wagę. Co warto wiedzieć o błonniku bambusowym? / istock

Widzisz w składzie błonnik bambusowy i nie wiesz, czy to dobrze? Wyjaśnia Katarzyna Bosacka

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na bio i eko. 5 rad dla tropicieli spożywczej ściemy

Warzywne minestrone, zupa krem z selera i białej fasoli, gulasz z fasolą borlotti i koprem włoskim - poznaj przepisy na pyszny wegetariański obiad! / mat. pras.

Warzywne minestrone, zupa krem z selera i białej fasoli, gulasz z fasolą borlotti i koprem włoskim – poznaj przepisy na pyszny wegetariański obiad!

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Miód faceliowy – jak go rozpoznać i jakie ma właściwości?

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

Astaksantyna – działanie, właściwości, skutki uboczne

Co się kryje w wędlinach? Przeglądamy ich skład i radzimy, gdzie najlepiej je kupować

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Makaron

Popularny makaron wycofany ze sprzedaży. Zawiera niebezpieczne dla zdrowia toksyny

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

7 zasad grillowania dobrych dla wątroby

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

×