Przejdź do treści

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

"Mniej mięsa" Sylwia Majcher / mat. pras.
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Dla wielu osób obiad, którego składnikiem nie jest mięso, wydaje się niepełnowartościowy. Czy rzeczywiście tak jest? Sylwia Majcher udowadnia, że roślinne składniki zastępujące mięsne są równie pyszne oraz pożywne – i proponuje podjęcie kulinarnego wyzwania: zrób tyle, ile możesz. Ogranicz, jeśli nie chcesz porzucić. I przekonaj się, że zróżnicowanie diety przyniesie mnóstwo korzyści oraz satysfakcji.

„Mniej mięsa” Sylwii Majcher

Mięsną rozpustę należy zahamować. Dlaczego? Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, że jemy co najmniej dwa razy za dużo wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem uznała, że przetworzone mięso jest jednym z najbardziej rakotwórczych czynników. Przemysłowa hodowla mięsa druzgocąco wpływa na środowisko.

W „Mniej mięsa” można znaleźć 90 inspirujących przepisów – na domowe śniadania, przekąski do pracy lub szkoły, rodzinne obiady. We wszystkich autorka pokazuje, jak kreatywnie zastąpić mięso w ulubionych daniach tak, by pogodzić różne smakowe preferencje domowników. Każdy z pomysłów przedstawiony jest w dwóch wersjach: mięsnej i roślinnej.

Wszystkie składniki są łatwo dostępne. Z książki można się także dowiedzieć, jak samodzielnie przygotować mieszkanki przypraw, napoje roślinne lub wyhodować kiełki z nasion. Przepisy uzupełnione są ciekawymi rozmowami przeprowadzonymi z lekarzami, dietetykami oraz edukatorami kulinarnymi.

Fleksitarianizm to dieta, która nie ma sztywnych reguł. Jej jedyna zasada to ograniczenie mięsa. Każdy może to zrobić według swoich potrzeb i możliwości.

„To moja trzecia książka, szalenie bliska i osobista, bo łączy to, co dla mnie najcenniejsze: miłość i szacunek do bliskich, jedzenia i natury” – mówi Sylwia Majcher.

Sylwia Majcher – dziennikarka, autorka poradnika „Wykorzystuje, nie marnuje. 52 Wyzwania Zero Waste” i bestsellerowej książki „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku”, reportaży oraz wywiadów kulinarnych. Absolwentka studiów podyplomowych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Prowadzi warsztaty, szkolenia poświęcone ekologii i niemarnowaniu jedzenia. Współtwórczyni i ambasadorka pierwszej w Polsce kampanii edukacyjnej #wrocławniemarnuje.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Sylwia Majcher / Arch. prywatne S. Majcher

Co o książce sądzą inni?

„Zdrowe gotowanie nie musi być pracochłonne ani skomplikowane. To mądra książka, która pozwala zrozumieć, dlaczego warto ograniczyć jedzenie mięsa dla własnego zdrowia oraz dobra zwierząt i Ziemi” – mówi Daria Rogowska, ekocentryczka.pl.

„Fleksitarianizm jest doskonałym przystankiem na drodze do wegetarianizmu czy weganizmu. Pozwala na stopniowe ograniczanie negatywnego wpływu tego, co jemy, na środowisko oraz rozpoczęcie przygody z roślinnym jedzeniem. Jestem przekonana, że to żywienie przyszłości!” – mówi Paulina Górska, socjolożka i ekoblogerka @eko.paulinagorska.

Hello Zdrowie objęło książkę patronem medialnym! W związku z tym mamy dla Was konkurs. Chodźcie na naszego Instagrama!

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Hello Zdrowie (@hellozdrowie_pl)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Grill węglowy uwalnia do atmosfery pył PM 2,5 uznawany za najgroźniejszy dla zdrowia człowieka. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie radzi, jak grillować bezpiecznie

Grill węglowy uwalnia do atmosfery pył PM 2,5 uznawany za najgroźniejszy dla zdrowia. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie radzi, jak grillować bezpiecznie

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Wielkanoc wegetarian i wegan / istock

„A i tak ci nałożę, może zmienisz zdanie” – czego nie chcieliby usłyszeć wegetarianie i weganie przy świątecznym stole? Jagna Niedzielska zaprosiła do dyskusji

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Rzodkiewka

Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher

Pułapki diety wegetariańskiej. Natkniesz się na nie na pewno, jeśli planujesz zrezygnować z jedzenia mięsa

Zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie – skład mieszanki i do czego jej używać

zdrowe jedzenie

Naturalne odkwaszanie organizmu – czy ma sens? Jak to zrobić?

Mięso mielone wycofane ze sklepów. Wykryto w nim salmonellę

Mięso mielone wycofane ze sklepów. Wykryto w nim salmonellę

Dziwny zapach, lepka konsystencja, zielony nalot. Zjadłam zepsute mięso, czy będę chora? Dietetyczka wyjaśnia

Nasiona chia i olej z chia

Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne

Ziarna sezamu

Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie

Amarantus

Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny

kiść pomidorów

8 rzeczy, które warto wiedzieć o GMO

Tłoczony na zimno olej

Oleje tłoczone na zimno – właściwości i zastosowanie

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka – na co pomaga, jak stosować, jaki wybrać

olej z krokosza barwierskiego

Olej z krokosza barwierskiego – co to jest, właściwości

Migdały na mąkę

Mąka migdałowa – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Grzybki shiitake

Grzybki shiitake – wartości odżywcze i właściwości

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

Wegańskie danie

Dzień z życia weganina. Jadłospis na cały dzień

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 przepisów dla miłośników awokado

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

×